panika na telegramu

'Hitno!! NATO je poslao F-16 u lov': Navodno je srušen ruski borbeni avion Su-34

12.10.2024 u 20:10

Bionic
Reading

Jedan od moskovskih borbenih zrakoplova oborile su ukrajinske snage, prema izvještaju vojnog blogera povezanog s ruskim zračnim snagama. Drugi promoskvoski vojni bloger izjavio je da je zrakoplov Suhoj Su-34 oborio F-16 zapadnjačke proizvodnje

Niti jedno izvješće još nije potvrđeno, a Newsweek je kontaktirao rusko i ukrajinsko ministarstvo obrane za komentar o neprovjerenim tvrdnjama koje su potaknule mnoga nagađanja na društvenim mrežama.

Telegram kanal Fighterbomber objavio je u subotu poruku koja je djelovala kao posveta izgubljenom borbenom zrakoplovu Su-34. Uz sliku nadzvučnog lovca-bombardera srednjeg dometa, koji je bio ključni oslonac ruskog ratnog zrakoplovstva u aktualnom sukobu, pisalo je: "Zemlja je nebo, braćo."

Promoskvoski Telegram kanal VDV za poštenje i pravdu podijelio je objavu, dodajući više detalja.

"Hitno!!! Naš Su-34 je oboren. Posada je poginula", stajalo je u poruci, uz tvrdnju da je letjelicu "očigledno oborio F-16, koji je letio iznad neprijateljskog teritorija."

Također se navodi da je zrakoplov oboren tijekom bacanja zračne bombe, otprilike "50 km (30 milja) od bojišnice," bez preciziranja izvora tih informacija.

"Uskoro će biti još takvih gubitaka. NATO je poslao F-16 u lov", dodaje se u objavi, te se zaključuje: "Kao rezultat toga, naši pješački gubici će se povećati."

Ukrajina primila prvu tranšu F-16 aviona

Ukrajina je priopćila da je u kolovozu primila prvu tranšu američkih aviona četvrte generacije, nakon što je predsjednik Joe Biden konačno odobrio njihovu isporuku preko trećih zemalja.

Norveška, Belgija, Nizozemska i Danska nalaze se među koalicijom zemalja koje su obećale Kijevu isporučiti više od 85 F-16 aviona, za koje se nadaju da će poboljšati ukrajinsku zračnu moć u odnosu na zrakoplove sovjetske proizvodnje na koje se dosad oslanjala.

Proukrajinski korisnici društvenih mreža brzo su reagirali na tvrdnje o obaranju ruskog borbenog zrakoplova i mogućoj ulozi američkog aviona isporučenog Ukrajini.

Ruski kanali tvrde da je borbeni avion oboren

"Ruski kanali već tvrde da je F-16 oborio ruski borbeni zrakoplov", napisao je korisnik NOEL.

"F-16 obara ruski Su-34. To je upravo razlog zašto su F-16 avioni u Ukrajini. Za sada su to potvrdili samo ruski izvori – čekamo daljnje informacije," napisao je Jürgen Nauditt.

Novinar Euan MacDonald napisao je: "Odlične vijesti, ako su istinite."

Uz sliku glumca Toma Cruisea iz filma Top Gun, korisnik Jay iz Kijeva objavio je: "F-16 obara ruski Su-34 vrijedan 40 milijuna dolara iznad Ukrajine u subotu poslijepodne. Prokleti sine."

Ukrajinsko ministarstvo obrane priopćilo je u svibnju da je "uništilo" devet ruskih zrakoplova, dok je u veljači objavilo da je u razdoblju od 10 dana oborilo 10 moskovskih vojnih zrakoplova.