RETORIKA VRIJEĐANJA

HNS prozvao Burića za govor mržnje u Saboru

07.02.2015 u 13:00

Bionic
Reading

Hrvatska narodna stranka – liberalni demokrati i Klub zastupnika HNS-a u Hrvatskom saboru "najoštrije" osuđuju izjave zastupnika HDSSB-a Dinka Burića na konferenciji za novinare održanoj u petak zbog, kako su priopćili, govora mržnje, vrijeđanja po nacionalnoj i optuživanja cijelih organizacija za djelovanje protiv države

"Svi oni koji maju dokaze o kaznenim djelima bilo kojeg građanina dužni su ih predati nadležnim tijelima. Ali prozivanje i vrijeđanje po nacionalnoj osnovi, po tome tko je kome bio otac, djed ili pradjed, optuživanje cijelih organizacija za djelovanje protiv države ne može biti način komunikacije koji prihvaćamo", kaže se u priopćenju objavljenom u subotu pod naslovom "HNS protiv mržnje u Saboru".

HNS i saborski Klub zastupnika te stranke "najoštrije osuđuju ispad" zastupnika Dinka Burića (HDSSB) na konferenciji za medije u Saboru.

"Istup kakvom je hrvatska javnost, nažalost, opetovano svjedočila u Hrvatskom saboru samo je dio jačanja isključive retorike vrijeđanja i govora mržnje koja se u posljednje vrijeme u Hrvatskoj sve više smatra prihvatljivim načinom političke i opće komunikacije. U HNS-u smo se nadali da je to dio naše prošlosti, ali očito je da snage hrvatskog društva koje žele zemlju međusobnog poštovanja i uvažavanja ljudskih i građanskih prava te komunikacije dolične civiliziranim ljudima imaju još puno posla", kaže se u priopćenju, koje je potpisao glasnogovornik stranke Igor Kolman.

Zastupnik HDSSB-a Dinko Burić je na konferenciji za novinare održanoj u petak u Saboru ustvrdio da Klub zastupnika Samostalne demokratske srpske stranke "otvoreno nastupa kao četnička velikosrpska ćelija u Hrvatskom saboru", da u Saboru "sjede deklarirani četnički vojvode, provoditelji velikosrpske agresije, pa i njihovi potomci". Napadajući poimenice sve članove saborskog Kluba SDSS-a, Burić je Milorada Pupovca nazvao "perfidnim četničkim vojvodom u pričuvi", Mile Horvata otužio za topovske napade na Osijek 1991. i 1992., a Dragana Crnogorca je prozvao tvrdeći da se njegov otac Miomir Crnogorac zalagao za likvidaciju zarobljenika na Ovčari.