HRVATSKA ZAJEDNICA ŽUPANIJA

Hoće li djeca s teškoćama i ovu školsku godinu započeti bez pomoćnika u nastavi?

12.08.2015 u 15:57

Bionic
Reading

Djeca s teškoćama u razvoju i novu bi školsku bi godinu mogla započeti bez pomoćnika u nastavi, upozorava Hrvatska zajednica županija koja u priopćenju odaslanom medijima tvrdi da je trenutačna situacija nesigurna i neizvjesna, unatoč obećanjima Ministarstva obrazovanja, znanosti i sporta da će ove godine sve proteći u najboljem redu

Tek je prije manje od mjesec dana objavljen natječaj za pomoćnike u nastavi za sredstva iz Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020., a čije su raspisivanje nadležna ministarstva najavljivala početkom svibnja, podsjećaju iz Hrvatske zajednice županija i ističu da je problem nastao oko samog početka provedbe projekta jer je Ministarstvo obrazovanja odbacilo prijašnji stav da će sredstva za pomoćnike u nastavi biti ravnomjerno raspoređena po županijama.

S obzirom na to da svi osnivači škola međusobno konkuriraju za financijsku potporu, nijanse će presuditi komu će se omogućiti sredstva za pomoćnike u nastavi i u kojem iznosu, a to ponovno vodi do toga da se svoj djeci s teškoćama neće moći pružiti nesmetan nastavak školovanja, upozoravaju iz Hrvatske zajednice županija.

'Ministarstvo će Odluku o financiranju projekta objaviti tek u listopadu, a do tada bi osnivači škola trebali sami financirati troškove za pomoćnike u nastavi koji bi im se, ako projekt i sredstva za njega budu odobrenja, trebali vratiti. Školstvo je na vrhu ljestvice prioriteta županijskih proračuna, no pitanje je koliko su pojedine županije u mogućnosti izdvojiti izdašna sredstva kojima bi se plaćao rad pomoćnika u nastavi. Trenutačna situacija je nesigurna i neizvjesna, unatoč obećanjima Ministarstva obrazovanja, znanosti i sporta da će ove godine sve proteći u najboljem redu', ogorčeni su u županijama.

'Ove godine samo se osnivači osnovnih i srednjih škola, dakle jedinice lokalne ili područne samouprave, mogu prijaviti na natječaj za pomoćnike u nastavi. Već po objavi javnog poziva bila je izmijenjena dokumentacija koja se odnosi na prijavitelja. Nije jednostavno za sve jedinice lokalne i regionalne samouprave napraviti procjene o broju osoba koje trebaju ući u sustav da bi bile posvećene radu s djecom za koju trebamo osigurati adekvatnu skrb. Raditi s učenicima s teškoćama u razvoju, pri tom razmišljajući o različitosti učenika koji su u odgojno-obrazovnom procesu, velika je odgovornost. Obaveza je lokalne zajednice brinuti o pomoćnicima u nastavi kako bi se svakom djetetu omogućilo uključivanje u svakodnevan život i pružio jednak pristup znanju', upozorila je voditeljica Radne skupine za obrazovanje i kulturu Hrvatske zajednice županija Vesna Šerepac

Župani su, naime, još prije četiri mjeseca pozvali nadležna ministarstva da što ranije završe sve procedure, objave javni poziv te povećaju raspoloživ iznos za financiranje pomoćnika u nastavi u skladu s iskazanim potrebama osnivača tijekom natječaja 2014. godine te se i sada, kažu, nadaju da će se ipak sve riješiti na vrijeme jer samo se kontinuiranim radom s djecom s teškoćama mogu postići kontinuirani pomaci koji će im pomoći da se lakše uključe u društvo i savladaju prepreke.