OBJAVA U 13 SATI

Hoće li Nobel za književnost ove godine u Kinu? Ovo su najveći favoriti

10.10.2024 u 09:13

Bionic
Reading

Can Xue, kineska avangardna spisateljica najpoznatija po romanu 'Ljubav u novom tisućljeću', najbolje kotira na kladionicama uoči današnje dodjele Nobelove nagrade za književnost. U skupini favorita su i neki popularniji pisci, a među njima su Haruki Murakami, Margaret Atwood, César Aira, Gerald Murnane i Thomas Pynchon

71-godišnja Kineskinja bila je i prošlogodišnji favorit, a ove godine predvodi skupinu onih s prosječnim izgledima 1/10. Podsjetimo, prošle godine nagradu je osvojio norveški pisac Jon Fosse.

Dobitnik nagrade za 2024. bit će objavljen u četvrtak u 13 sati, a bit će mu dodijeljena nagrada od 11 milijuna švedskih kruna (oko 967 tisuća eura).

Can Xue, čije je pravo ime Deng Xiaohua, dvaput je bila u užem izboru za najugledniju svjetsku književnu nagradu Booker upravo sa spomenutim romanom 'Ljubav u novom tisućljeću' te sa zbirkom kratkih priča 'Živim u sirotinjskim četvrtima'.

Rođena je 1953. u gradu Changsha u kineskoj pokrajini Hunan. Tijekom Kulturne revolucije njezini su roditelji bili protjerani na selo i prisiljeni na fizički rad. Od formalnog obrazovanja završila je samo osnovnu školu. Bude li proglašena dobitnicom Nobelove nagrade, postat će osamnaesta žena koja je osvojila tu nagradu i treći laureat iz Kine.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Nobel Prize

Drugi kandidat za Nobela s omjerom 1/14 je japanski pisac Haruki Murakami dok kanadska spisateljica Margaret Atwood i američki pisac Thomas Pynchon pomalo zaostaju s koeficijentom 1/16. Oboje već godinama kotiraju pri vrhu popisa favorita za nagradu.

Uz Pynchona, koeficijent 1/16 imaju i argentinski pisac Cesar Aira, australski autor Gerald Murnane i grčka spisateljica Ersi Sotiropulos.