drugačija pravila

Hoćete gledati TV dok ste u KBC-u Split? Ništa bez tri eura po satu

12.09.2024 u 10:55

Bionic
Reading

U KBC-u Split pacijenti na liječenju u prostorijama bolnice dosadu mogu ublažiti jedino ako plate tri eura gledanja televizije

Jedan pacijent se Novom Listu požalio na uvjete KBC-a Split koji su ga snašli prilikom liječenja u njihovoj skrbi. Naime, gledanje televizije bolnica naplaćuje tri eura dnevno pa ako kojim slučajem budete primorani liječiti se u splitskoj bolnici pripremite novčanik jer će te za samo gledanje televizije u deset dana liječenja platiti 30 eura.

Bolnica je sklopila ugovor s tvrtkom, koja ih je dala televizone, jer oni tvrde kako nisu u financijskoj mogućnosti pacijentima TV uređaje osigurati sami.

Priča stara 20 godina

Ovako se bolnice opremalo prije dvadeset godina, a prva je krenula Opća bolnica u Dubrovniku pa se praksa proširila po ostatku Hrvatske.

Kako navodi Novi List, jedan dio bolnica takvu uslugu nije napismeno ugovarao, dok je drugi dio je, a neke su bolnice privatnicima naplaćivale mjesečni paušal za bolničku blagajnu. Neki su time bili zadovoljni, dok neki nisu, kako ti inače i biva, ali ovakav model nipošto nije prihvatljiv danas.

Zadnjih desetak godina bolnice su se uglavnom opremile potrebnim uređajima kako bi svojim pacijentima uljepšali liječenje u njihovoj skrbi. Doduše, nema svaki odjel TV prijemnik, ali je stanje neusporedivo s onim od prije dvadeset godina, pa sada većina bolnica koje su prakticirale pozajmljivanje TV-uređaja od privatnika imaju svoje televizore koje su nabavljene i većinom donacijama firmi i pacijenata.

Kako to radi Europa

U udrugama pacijenti podsjećaju da naplata gledanja televizije nije hrvatski izum, već ustaljena praksa u klinikama diljem Europske unije.

Predsjednica Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata, Jasna Karačić za Novi List navodi kako 's jedne strane to djeluje nehumano, a bolnice se opravdavaju potrebom za pokrivanjem troškova održavanja tih usluga. S druge strane, ta praksa je vidljiva u drugim sveučilišnim bolnicama u EU-u, pa po tome nismo iznimka. Dapače, u Francuskoj i Belgiji u standardu naplaćuju TV prilikom hospitalizacije jer se nalazi u sobi, bez obzira gledali je ili ne, a ako ne želite da vam se naplati, morate vratiti daljinski upravljač'.

Kada su se televizori pozajmljivali od privatnika sigurno je bilo više netransparentnosti i monopola, ali kako to u Hrvatskoj više nije praksa osim u KBC-u Split, a naknada od tri eura dnevno uistinu je prevelika. Osim toga televizija je postala standard.

Isto kao što je napredovanjem tehnologije i tehnoloških uređaja postalo normalno i osnovno da apartman ima klimu, televiziju i internet te takve stvari više ne spadaju u dodatnu opremu ili luksuz već su postale stvar očekivanja, isto je i za televiziju u bolničkim sobama. Jedino pravo pitanje ovdje je kako je većina hrvatskih bolnica uspjela popratiti tehnološko novo normalno, a KBC Split u drugom najvećem gradu u Hrvatskoj nije.