zamjenica pravobraniteljice

Holjevac 'prošla' u Saboru; otkriveno koji problem najviše tišti hrvatsku djecu

19.06.2024 u 14:37

Bionic
Reading

Saborski zastupnici u srijedu su podržali prijedlog pravobraniteljice za djecu da se za njezinu zamjenicu izabere Tatjana Holjevac, ali i upozorili da kod djece i mladih raste pesimizam i osjećaj usamljenosti te da nemamo bolničkih kreveta za djecu koja trebaju psihijatrijsku pomoć

"Zabrinjavajuće je da raste pesimizam taj osjećaj usamljenosti kod djece i mladih", rekla je Martina Vlašić Iljkić (Klub SDP-a) tijekom kratke rasprave.

Upozorila je i kako istraživanja pokazuju i da djecu brinu ratna zbivanja u svijetu, posljedice klimatskih promjena, a neke i ekonomska neizvjesnost. Uz to, imamo kontinuirani porast obiteljskog i vršnjačkog nasilja, izdvajanja djece iz obitelji te teškoće s mentalnim zdravljem, djece, mladih i odraslih.

Pri tome, upozorila je, u zemlji u zdravstvenom sustavu imamo nedostatan broj stručnjaka za mentalno zdravlje kao i pratećih stručnjaka u sustavu socijalne skrbi.

Marijana Puljak (Klub Centra i Nezavisne platforme Sjevera) upozorila je da u zemlji imamo nedostatak bolničkih kreveta za djecu i adolescente koji trebaju psihijatrijsku pomoć.

"Od Dubrovnika do Zagreba nemate bolničkog kreveta u kojem mogu ležati adolescenti i djeca s psihijatrijskim problemima. Nego leže u sobama u kojima su odrasli, a to je suprotno zakonu", rekla je.

Sandra Benčić (Klub Možemo!) upozorila je da u našoj zemlji imamo slučaj u kojem su dvije djevojčice u dobi od 9 do 13 godina, a koje su već više od četiri godine sudskom odlukom ograničene u kretanju isključivo na teritoriju Grada Zagreba jer se, kako je pojasnila, radi o kompliciranom slučaju skrbništva s međunarodnim karakterom. Smatra kako je toj djeci davanje mjere po kojoj ne smiju napustiti teritorij Grada Zagreba ozbiljno kršenje dječjih prava.

Navodeći kako je taj slučaj slojevit i složen, zamjenica pravobraniteljice za djecu Marija Gabelica Šupljika odgovorila joj je kako djeca ne bi trebala biti ograničena u svojim svakodnevnim aktivnostima već bi pažnja trebala biti usmjerena na ograničavanje onoga koji ugrožava djecu.

Gabelica Šupljika je, govoreći o životopisu Tatjane Holjevac, kazala da se radi o magistri prava koja ima 19 godina radnog iskustva te položeni pravosudni i javnobilježnički ispit. Pri tome glavnina njezinog radnog iskustva vezana je uz rad u Hrvatskom pravnom centru u kojem je radila kao voditeljica programa zaštite djece bez pratnje i ranjivih skupina. Također pružala je i pravne savjete djeci bez pratnje i posebnim skrbnicima o tome kako ostvarivati prava djece te kako zaštititi njihov najbolji interes.