ODLUKA VRHOVNOG SUDA

Homoseksualci dobili presudu protiv šefa zatvora u Osijeku

04.12.2013 u 16:29

Bionic
Reading

Udruge Kontra i Rišpet priopćile su danas da je Vrhovni sud preinačio presudu zagrebačkog Županijskog suda koji je ranije odbio njihovu tužbu protiv upravitelja zatvora u Osijeku Tomislava Cvitanušića zbog izjave u medijima kojom je diskriminirao homoseksualce

Cvitanušić je u spornoj izjavi, koju je dao za Večernji list krajem studenoga prošle godine, označio homoseksualce kao osobe koje mogu imati negativan utjecaj na maloljetne zatvorenike.

Tada je, naime, izjavio da su u protekle dvije godine maloljetni zatvorenici zbog pomanjkanja smještajnih kapaciteta uz odobrenje suca smještani u ćelije s odraslim zatvorenicima, ali samo pod uvjetom da su to osobe koje neće imati negativan utjecaj na njih, što znači da ih ne smiju smjestiti u sobu s homoseksualcima, ovisnicima i recidivistima kaznenih djela.

Udruga Kontra je zbog te izjave podnijela tužbu protiv Cvitanušića temeljem Zakona o suzbijanju diskriminacije, ali je Županijski sud odbio tužbu i tužbeni zahtjev.

Udruge navode da je Vrhovni sud po žalbi preinačio presudu, usvojio tužbu i tužbeni zahtjev te da je upravitelju zatvora naloženo da o svom trošku objavi presudu u Večernjem listu.