položaj manjina

Hrvati iz Vojvodine zabrinuto prate raspravu o Pupovcu

29.05.2024 u 16:33

Bionic
Reading

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV) priopćio je u srijedu da sa zabrinutošću prati raspravu o izboru predsjednika Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Hrvatskog sabora jer bi ishodi mogli utjecati na položaj Hrvata u Srbiji.

„Sa stanovitom zabrinutošću pratimo rasprave o izboru predsjednika Odbora, jer stvaranje animoziteta spram političkih predstavnika srpske zajednica u Hrvatskome saboru može imati svoje posljedice i na društveni položaj Hrvata u Vojvodini, političko i institucionalno djelovanje Hrvata u Srbiji“, priopćio je među ostalim DSHV.

Stranka hrvatske manjine navodi i kako to bi moglo negativno utjecati na ozračje pred lokalne izbore u Srbiji 2. lipnja, na kojima DSHV nastoji osigurati vijećnička mjesta u lokalnom parlamentu Subotice i Sombora.

S druge strane stranka hrvatske manjine ističe kako je ohrabrujuće što, bez obzira na nove okolnosti, neće doći do promjena u manjinskim politikama Vlade Hrvatske, niti će se mijenjati politika financiranja potreba nacionalnih manjina.

DSHV je također pozdravio što se neće dovoditi u pitanje koncept njihove političke participacije i pratećih institucionalnih aranžmana.

„Utemeljen na vrijednostima demokracije, DSHV će se i dalje nastaviti zalagati za dijalog, tolerantno ozračje, uravnoteženu i uključivu politiku, uz koju je u proteklom razdoblju osigurana i kvalitetnija politička zastupljenost Hrvata u Srbiji“, zaključio je u priopćenju DSHV.

U Hrvatskoj je u tijeku rasprava o mjestu predsjednika Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Hrvatskog sabora za koje su predstavnici nacionalnih manjina kandidirali čelnika SDSS-a Milorada Pupovca, ali se tome prijedlogu protivi stranka vladajuće većine - Domovinski pokret.