MINISTRI VANJSKIH POSLOVA IZ REGIJE

'Hrvatska će zastupati interese regije u EU'

30.06.2013 u 17:00

  • +5

Ministrica Pusić u Okrugljaku ugostila kolege

Izvor: Pixsell / Autor: pixsell

Bionic
Reading

U restoranu Okruglajk ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić primila je svoje kolege iz pet regionalnih zemalja na svečani ručak u povodu ulaska Hrvatske u Europsku uniju

Među brojnim gostima koji dolaze u Zagreb na proslavu ulaska u EU nalaze se i ministri vanjskih poslova Bosne i Hercegovine (Zlatko Lagumdžija), Crne Gore (Igor Lukšić), Srbije (Ivan Mrkić), Kosova (Enver Hoxhaj) i Makedonije (Nikola Poposki), koji su se susreli sa svojom hrvatskom kolegicom Vesnom Pusić na svečanom ručku u restoranu Okrugljak.
Ministrica Pusić je istaknula kako je danas veliki i važan dan, koji je kulminacija dugog puta, a naročito je istaknula da zemlje regije mogu očekivati pomoć i podršku Hrvatske u svojim europskim nastojanjima. Prije ručka su ministri dali i izjave za okupljene medije, komentirajući hrvatski uspjeh u završetku pregovora s EU.

Ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija je izrazio zahvalnost Hrvatskoj zbog toga što se 'na njenom uspjehu može bolje učiti nego na vlastitim pogreškama' te izrazio nadu da će i Bosna i Hercegovina s vremenom postati članica Europske unije. Na hrvatsku podršku na svojem europskom putu računa i Crna Gora, kako je rekao ministar Igor Lukšić, spomenuvši i pitanje granica među državama. Srbijanski ministar vanjskih poslova Ivan Mrkić je rekao da je Srbija sada okružena članicama EU i izrazio iskrene čestitke Hrvatskoj što je uspjela na svojem putu prema Uniji.

Njegov kosovski kolega Hoxhaj je naglasio da se stvari u cijeloj regiji popravljaju te je naveo primjer sporazuma koji su na poticaj Bruxellesa sklopili Priština i Beograd. Makedonija također u Hrvatskoj kao novoj članici EU vidi velikog prijatelja i zagovaratelja na putu europskih integracija, a opuštena i prijateljska atmosfera svečanog ručka ministrice Pusić sa svojim regionalnim kolegama svjedočila je o harmoniji u međusobnim odnosima, barem zbog jednog dana proslave.