anušić jasan

Hrvatska vraća obvezni vojni rok: 'Oni koji ne žele nositi oružje nosit će grablje i motike'

25.06.2024 u 21:06

Bionic
Reading

Šesnaest godina nakon njegovog ukidanja, Hrvatska ponovo uvodi obvezni vojni rok za mladiće starije od 18 godina

Obvezni vojni rok stupit će na snagu početkom iduće godine, objavio je HRT. Ministar obrane izjavio je da je sve spremno za ovu promjenu i da se čeka samo politička procedura. Detalji su još u izradi.

"Između dva i tri mjeseca se planira provoditi obvezno služenje vojnoga roka. Ono što je bitno naglasiti je da smo mi podignuli naknade, one su sada 900 eura mjesečno, i ono što će biti i tada ", izjavio je potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić.

Cilj je zadržati što veći broj mladih unutar sustava obrane, a procjene pokazuju da bi godišnje kroz obuku trebalo proći oko 15 tisuća mladića.

Sigurnosni izazovi

"Sigurnosni izazovi su takvi da stavljaju pred sve nas obvezu promišljanja, ne samo Hrvatsku, već i mnoge zemlje u svijetu i Europi kako aktivirati taj mode", rekao je potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Obvezno služenje vojnog roka u Hrvatskoj je ukinuto 2008. godine i zamijenjeno dobrovoljnim služenjem.

"Ta je odluka u tom razdoblju bila ispravna, a nove okolnosti i novo razdoblje zahtijeva nove odluke, prema tome, više o detaljima kada detalje saznamo", rekao je predsjednik Odbora za obranu Arsen Bauk (SDP).

Prije 16 godina, gotovo 90 posto mladih se pozivalo na priziv savjesti. Međutim, za one koji sada odbiju vojnu službu, postoji alternativni plan.

'Svi će morati odraditi obvezu prema državi'

"Nosit će se grablje i motika, recimo, vreće kada se budu stavljali nasipi od mogućih poplava, nosit će se neke druge stvari - oružje neće morati nositi, ali će svoju dužnost i obvezu prema državi morati odraditi", poručio je Anušić.

Ovaj dio obuke bit će zadaća sustava civilne zaštite, koji će mlade učiti vještinama potrebnim za život.

"Kada dođe do određenog rizika, do narastanja rizika, kako bi znao prvo izmaknuti se iz rizika, pomoći onom kraj sebe i napraviti samopomoć, znači, samog sebe", rekao je Damir Trut, ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite.

Hrvatski generalski zbor naglašava važnost osposobljavanja mladih za samozaštitu.

"Od pružanja prve pomoći, reakcije u prirodnim nepogodama, nesrećama i katastrofama pa sve do prepoznavanja različitih oblika nekonvencionalnih prijetnji i izazova", rekao je umirovljeni general-pukovnik Mladen Kruljac, potpredsjednik HGZ-a.

Međutim, za one koji budu civilno služili, obuka će trajati dulje i uz manje povlastice.