SKANDAL NA IGRAMA

Konzervativke ljute zbog drag kraljica: Da su ismijavali Muhameda Pariz bi gorio

27.07.2024 u 13:27

Bionic
Reading

Jedan od segmenata sinoćnjeg otvorenja Olimpijskih igara u Parizu, u kojemu su nastupile poznate drag kraljice iz showa Drag Race France, izazvao je bijes konzervativnih krugova u svijetu, pa tako i u Hrvatskoj. Najglasnije su se pobunile nezavisna saborska zastupnica Marijana Petir te povjesničarka i svojevrsna konzervativna influencerica Vlatka Vukelić

Konzervativni aktivisti širom svijeta dan nakon otvorenja u velikom broju dijele fotografiju osamnaest drag kraljica koje su zauzele pozu iza stola na jednom od mostova preko rijeke Seine.

Bio je to jedan od segmenata nastupa koji je uključivao modnu reviju, dok su drag kraljice gledale spektakl iza stola, a nakon što je pistom prošetala Nicky Doll, zvijezda showa Drag Race France, sve se pretvorilo u plesni tulum uz zvuke francuskog housea.

Dok su organizatori otvorenja pojasnili kako je riječ o slobodnoj interpretaciji rutine grčkog boga plodnosti Dioniza, postavljenoj s namjerom ukazivanja apsurda nasilja među ljudima, konzervativni aktivisti i opinion makeri diljem svijeta smatraju to uvredljivom parodijom biblijskog motiva Posljednje večere. Među prvima se javio Elon Musk, vlasnik Twittera, koji je primijetio da su kršćanstvu 'izbijeni zubi'.

Njima su se priključili i domaći konzervativci. Prvo se oglasila Marijana Petir, nezavisna saborska zastupnica izabrana na listi HDZ-a, koja je na Facebooku napisala kako su nastup 'neki protumačili kao rekonstrukciju Posljednje večere i ismijavanje kršćanstva'.

'Kršćanstvo je imalo snažan utjecaj na stvaranje europskog identiteta te ima ključnu ulogu u europskom načinu života. Ne možemo ostvariti multikulturalno društvo ako većinska domaća kultura nije samosvjesna i odriče se vlastitog identiteta', prokomentirala je Petir.

Još oštrija bila je Vlatka Vukelić, nesuđena dekanica Hrvatskih studija u javnosti višestruko označena kao povijesna revizionistica, osobito na teme koje se tiču Nezavisne države Hrvatske.

'Otvaranje Olimpijskih igara imalo je veze sa svime osim sa sportom. Da su ismijavali proroka Muhameda danas bi Pariz gorio', napisala je na svom javnom Facebook profilu uz istu fotografiju.