ključne točke

HSU predstavio program za europske izbore, evo kako bi regulirali minimalne mirovine

08.05.2024 u 13:12

Bionic
Reading

Hrvatska stranka umirovljenika (HSU) predstavila je u srijedu svoj program uoči izbora za Europski parlament, čije su glavne točke borba protiv siromaštva, zaštita potrošača i zdravlja, donošenje minimalne mirovine i uspostava nove europske agencije za starije osobe

"Prema dostupnim podacima, stopa siromaštva u Europskoj uniji je na nezavidnim razinama, u ovom trenutku oko 95 milijuna ljudi u EU živi ispod razine siromaštva, od koji je svaki četvrti stanovnik dijete. Zato ćemo se u našem programu fokusirati na smanjenje stope siromaštva" rekla je na konferenciji za novinare nositeljica liste Ema Culi.

Iako je među ciljevima Europske komisije smanjenje broja siromašnih za 15 milijuna ljudi, Culi napominje da se u zadnjih nekoliko godina ta brojka povećala za tri milijuna zbog covid krize, rata u Ukrajini i ostalih svjetskih događaja.

Jedan od alata borbe protiv siromaštva može biti regulacija minimalne mirovine na europskoj razini, koja bi se računala u odnosu na udio u plaći. Nositeljica HSU-ove liste kao donju granicu ispod koje nijedan umirovljenik ne bi trebao živjeti, navodi 491 eura mjesečno.

"Međutim, u Hrvatskoj ima puno onih koji primaju samo 200 ili 300 eura mirovine, a potrošačka košarica za dvočlanu umirovljeničku obitelj kod nas je 799 eura. Oni su od toga ne mogu priuštiti ništa osim minimum minimuma, a ako se još dogode neplanirani troškovi, onda dolaze u stanje deprivacije, kada si ne mogu priuštio plaćanje režija, na primjer".

Kada je riječ o zaštiti potrošača i zdravlja, potrebno je unaprijediti provedbu postojećih zakona i znatno povećati nadzor na tržištu kako bi se spriječili razni oblici prevare umirovljenika, dodala je Culi, .

"Umirovljenici nemaju novac za skupe pravne savjete kad ih trgovci prevare prilikom kupnje roba ili usluga, zato ćemo se zalagati za osnivanje centara gdje će im se pružati besplatni savjeti i edukacija", izjavila je.

Također, kazala je, ne smije se dogoditi da trgovački lanci na sniženjima umirovljenicima nude hranu u rangu 'smeća' jer nekvalitetna ishrana povećava rizik od srčanih bolesti, dijabetesa, karcinoma i drugih bolesti.

U programu HSU-a je i uspostava nove europske agencije koje će se brinuti o kvaliteti života osoba starije životne dobi, jednaka kvaliteta zdravstvene skrbi za umirovljenike svih država članica te uspostava jedinstvene umirovljeničke kartice na tržištu EU. Uz to, HSU će tražiti ukidanje pomicanja sata dva puta godišnje, zbog loših posljedica na zdravlje starijih osoba.

Predsjednik HSU-a Veselko Gabričević poručio je da će stranka zastupati interese svih umirovljenika bez obzira na političko opredjeljenje i zemlju u kojoj žive. Među ciljevima stranke naveo je još i unapređenje i razvoj mobilnosti starijih osoba.

"Imamo veliki broj obitelji u Hrvatskoj koje žive na četvrtom ili višem katu, kojima je potrebno dizalo jer ponekad teško mogu doći do svojih stanova, stoga je njihova pokretljivost zaista ograničena", kazao je Gabričević.