PLESAČ DMITRIČENKO

'Htio sam da ga pretuku, a ne zaliju kiselinom!'

07.03.2013 u 12:46

Bionic
Reading

Pavel Dmitričenko, optužen da je organizirao napad kiselinom na umjetničkog direktora Boljšog teatra, rekao je u četvrtak pred moskovskim sudom da nije htio da Sergej Filin bude zaliven kiselinom, javljaju ruski mediji

Dmitričenko, jedan od najboljih plesača slavnog ruskog kazališta Boljšoja, dao je naznake da se dogovorio s Jurijem Zaruckijem da "obradi", Filina, ali da mu nije rekao da baci direktoru kiselinu ulice.

'Kada sam čuo što se dogodilo Sergeju bio sam u šoku. Ne mogu vjerovati da je čovjek koji je rekao da će ga pretući učinio to s kiselinom', dodao je Dmitričenko.

'Nisam naredio da se naškodi tom čovjeku', kazao je on.

Moskovski sud odredio mu je pritvor do 18. travnja.

Dmitričenko je uhićen u utorak zajedno sa Zaruckijem i Andrejem Lipatovim. Sva trojica su priznala krivnju. Dmitričenko za organizaciju i sudjelovanje, Zarucki za izvršenje napada, odnosno bacanje kiseline Filinu u licu, a Lipatov za vožnju automobila kojim su pobjegli, priopćila je u srijedu policija. Dmitričenko je rekao da nije mislio da će to otići tako daleko.

Napad na Filina, u jednoj tihoj ulici u Moskvi 17. siječnja, zgrozio je kulturnu javnost u Moskvi i u svijetu. Od samoga početka istrage sumnjalo se da su narušeni međuljudski odnosi u kazalištu i nemilosrdni rat za podjelu uloga motivi napada.

Filin je bio teško ozlijeđen i liječnici su ga nekoliko puta operirali kako bi mu spasili vid.

Glasnogovornica Boljšoja, Filinova bliska prijateljica, istaknula je nakon napada kako su plesaču više puta prijetili.

Filin (42) je od 1988. baletni plesač u Boljšoju, a 2008. je imenovan za umjetničkog direktora glazbenog teatra Stanislavski i Nemirovič-Dančenko u Moskvi, koji je pretvorio u jednu od najuglednijih kulturnih ustanova u Rusiji. U ožujku 2011. je u Boljšoj teatru na mjestu umjetničkog direktora zamijenio Jurija Burlaku.