sve je dostupno

HZJZ objavio u kojim se županijama najviše Hrvata drogira i što se najviše uzima

16.10.2024 u 14:42

Bionic
Reading

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je podatke o osobama na liječenju zbog ovisnosti o drogama u 2023. godini. Tako je lani na liječenje došlo 5875 osoba, od toga njih 4662 zbog opioida kao glavnog sredstva ovisnosti (79,4 posto), a 1213 osoba zbog neopijata (20,6 posto)

Podaci otkrivaju da je od 2020. godine, nakon izbijanja pandemije covida, došlo do znatnog smanjenja broja zahtjeva za liječenje zbog uporabe droga, a u 2023. godini brojevi su se zadržali na razinama iz 2020. godine. Prema podacima o spolu liječenih osoba, kao i prethodnih godina, većinu liječenih čine muškarci. Od ukupno 5875 liječenih osoba, bilo je 4838 muškarca i 1037 žena.

Primorske županije odskaču

Kao i u cijeloj Europi, i u Hrvatskoj populacija liječenih zbog konzumiranja droga sve više stari te se u posljednjem desetljeću njihova prosječna dob povećala za gotovo osam godina. Prosjek godina za žene bio je 39,9 godina, a za muškarce je 42,1 godina. Za čitavu Hrvatsku stopa je 239,4 na 100.000 stanovnika u dobi od 15 do 64 godine. U sedam županija stopa liječenih osoba viša je od prosjeka Hrvatske.

To su, navodi se u izvješću, Istarska (550,6), Zadarska (517,3), Šibensko-kninska (481,8), Primorsko-goranska (362,6), Splitsko-dalmatinska (304,1) te Dubrovačko-neretvanska županija (285,5).

Među liječenima zbog ovisnosti o heroinu njih 32,4 posto je pozitivnih na hepatitis C, a 3,5 posto na hepatitis B. Udio osoba pozitivnih na HIV, stoji u izvješću, već je dulji niz godina niskih vrijednosti i stabilnog trenda, a za 2023. godinu iznosi 0,2 posto. U HZJZ-u to pripisuju edukaciji, dobroj obaviještenosti, modernoj farmakoterapiji, radu centara za savjetovanje te programu zamjene igala i šprica. U 2023. godini umrlo je 339 osoba liječenih zbog konzumacije droga. Bolesti krvožilnog sustava i maligne bolesti te predoziranje metadonom bili su najčešći uzroci smrti navedene populacije.

Nakon ovisnika o heroinu najveća brojka onih koji su se prijavili na liječenje su konzumenti kanabinoida, a slijede ovisnici o kokainu. Broj intravenoznih ovisnika je u opadanju iako je i dalje dominantan način uzimanja droga (50,2 posto). U 2023. godini na drugom mjestu nalazilo se ušmrkavanje, a zatim pušenje te oralno uzimanje. Prosječna dob prvog uzimanja bilo koje droge osoba liječenih zbog ovisnosti o heroinu bila je 15,9 godina.

Heroin se uzima s 20 godina

Prvo uzimanje heroina prosječno je u dobi od 20,1 godine, a prvo intravenozno uzimanje s 20,7 godina. Prosječna dob početka liječenja zbog ovisnosti o psihoaktivnim supstancama je 27,1 godina, što znači da prosječno prođe 11 godina od prvog uzimanja bilo kojeg sredstva do prvog javljanja na tretman zbog ovisnosti o heroinu. Što se tiče prosječne dobi prvog konzumiranja bilo kojeg psihoaktivnog sredstva među konzumentima kanabinoida, ona se godinama kreće oko 16 godina. U prosjeku su liječeni zbog kanabinoida imali 15,8 godina kad su prvi put uzeli tu vrstu droge, a takva je situacija i na razini EU-a.

Prema izjavama liječenih osoba, većina roditelja je za problem ovisnosti saznala tek nakon nekoliko godina. Roditelji osoba ovisnih o heroinu za problem ovisnost najčešće su saznali nakon dvije do tri godine dana ovisničkog ponašanja. Za razliku od uporabe opioida, u prve dvije godine uporabu kanabinoida otkrilo je čak 59,5 posto roditelja.

U izvješću se napominje i da je Agencija Europske unije za droge (EUDA) u lipnju ove godine objavila 'Europsko izvješće o drogama: trendovi i razvoj', a glavni zaključak bio je da su problemi povezani s nezakonitom konzumacijom droga i tržištem droge prisutni gotovo svugdje u društvu. Dostupnost droga je visoka, a nove, potentnije tvari i kombinacije psihoaktivnih tvari povećavaju zdravstvene rizike.

Ružičasti kokain

Ono ukazuje na sve veću raznolikost tvari što se injektiraju među osobama koje koriste droge, što dovodi do povećanja zdravstvenih rizika u Europi. Dok su ranije heroin i opijati bili dominantne tvari koje se povezivalo s injektiranjem, sada se sve češće injektiraju stimulansi poput amfetamina, kokaina i sintetičkih katinona, često u kombinaciji s drugim tvarima. Također, nove psihoaktivne tvari, poput ketamina, postaju sve dostupnije, iako se o obrascima njihove uporabe i posljedicama još uvijek malo zna.

Kokain je, napominje se, najčešće konzumirana ilegalna stimulativna droga u Europi te ju je prošle godine koristilo oko četiri milijuna odraslih Europljana u dobi od 15 do 64 godine. Posljednji podaci analize otpadnih voda pokazali su da je od 72 grada s podacima za 2022. i 2023. njih 49 prijavilo porast ostataka kokaina. Na tržištu droga pojavljuju se i nove sintetičke smjese poput 'ružičastog kokaina', koji sadrži ketamin, MDMA i druge sintetičke tvari.

Uz kokain, sve je veća raznolikost proizvoda od kanabisa i njihove snage. Tako se prosječni sadržaj THC-a u smoli kanabisa udvostručio u posljednjih 10 godina i nastavlja rasti. Proizvodi od kanabisa sve su raznovrsniji, uključujući ekstrakte visoke jačine i jestive namirnice. Procjenjuje se da je oko osam posto (22,8 milijuna) odraslih Europljana (15-64 godine) koristilo kanabis u prošloj godini, a eksperimentiranje psihoaktivnim sredstvima počinje u dobi od oko 16 godina.