dhmz oglasio meteoalarm

I dalje dere olujna bura: Uskoro nova promjena, stižu obilni pljuskovi s grmljavinom

30.09.2024 u 07:57

Bionic
Reading

Početak tjedna donosi svježe vrijeme, uz pojavu magle u jutarnjim satima, a ponegdje se može očekivati i slab mraz. Tijekom dana pretežno sunčano, uz povremeno jaku buru s olujnim udarima, osobito prijepodne

Danas će biti pretežno sunčano, mjestimice s umjerenom naoblakom. Ujutro je lokalno moguća magla, osobito po kotlinama, a ponajprije u gorskim krajevima i slab mraz, prognoza je Državnoga hidrometeorološkog zavoda za ponedjeljak.

Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni i sjeverozapadni. Na Jadranu umjerena i jaka, na udare olujna bura, u postupnom slabljenju i od sredine dana u okretanju na sjeverozapadni vjetar. Najviša temperatura zraka većinom između 16 i 21 stupnjeva Celzijusovih.

I u utorak stabilno, no zadržat će se svježina, piše HRT. U unutrašnjosti će ujutro biti magle, osobito u gorskim područjima, gdje se također može javiti slab mraz.

U srijedu dolazi do zatopljenja, ali s više oblaka. Na jugoistoku i zapadu moguća je povremena kiša, ponegdje obilnija, uz lokalne pljuskove praćene grmljavinom. Četvrtak na sjevernom Jadranu donosi povratak bure, koja će ponovno biti jaka, ponegdje s olujnim udarima.

Opasni uvjeti

"Iako su uobičajene i česte u ovoj regiji, očekuje se lokalno ili potencijalno opasne brzine vjetra koje uzrokuju valove rizične za manja plovila. Neiskusni pomorci, posebno oni koji upravljaju manjim brodovima, trebali bi izbjegavati plovidbu u tim uvjetima i obratiti pozornost na pomorsku prognozu te pri planiranju razmotriti vjetar i uvjete na moru. Moguće je da neki katamarani neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu", upozorava DHMZ.

Na istoku Hrvatske ponedjeljak će biti sunčan, uz povremenu umjerenu naoblaku. Vjetar će biti slab, dok će u Podunavlju ujutro puhati umjeren sjeverozapadni vjetar. Jutarnje temperature bit će od 4 do 7 °C, dok će se dnevne kretati oko 16 °C.

U središnjoj Hrvatskoj također će prevladavati sunčano vrijeme, a temperature će dosezati od 14 do 16 °C. Zbog izostanka vjetra, jutra će biti hladnija, s temperaturama između 2 i 5 °C, uz moguću maglu i slab mraz.

Zimske jutarnje temperature

Gorska Hrvatska imat će najhladnija jutra, s temperaturama od 1 do 3 °C, uz pojavu magle i mraza. Na sjevernom Jadranu jutarnje temperature bit će između 10 i 14 °C, a bura će puhati umjereno do jako, osobito podno Velebita s olujnim udarima. Tijekom dana vjetar će oslabjeti i okrenuti na sjeverozapadni. Sunčano vrijeme dominirat će i na obali, s temperaturama u gorju od 12 do 14 °C, a na obali od 17 do 21 °C.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije ponedjeljak će biti pretežno sunčan. U prvom dijelu dana puhati će umjerena do jaka bura, dok će poslijepodne prevladavati sjeverozapadni vjetar. Temperatura će ujutro biti od 12 do 16 °C, a u unutrašnjosti oko 6 °C, dok će dnevne temperature biti između 19 i 22 °C.

Na sunčanom jugu Hrvatske dan će također početi s umjerenom i jakom burom, koja će sredinom dana oslabjeti i okrenuti na sjeverozapadni i jugozapadni vjetar. More će biti malo do umjereno valovito. Jutarnje temperature kretat će se od 13 do 16 °C, u unutrašnjosti oko 9 °C, a dnevne od 20 do 22 °C.

Od srijede promjenjivo

U ostatku tjedna očekuje se promjenjivo vrijeme. U utorak će u unutrašnjosti biti stabilno i pretežno sunčano, s hladnim jutrom uz maglu i slab mraz. Od srijede se očekuje više oblaka i povremena kiša, ponegdje obilna, a pljuskovi će biti popraćeni grmljavinom. Najprije će puhati jugozapadni vjetar, dok će u četvrtak okrenuti na sjeverni.

Na Jadranu od srijede nestabilno, s povremenom obilnom kišom i pljuskovima s grmljavinom. Umjereno do jako jugo postupno će slabjeti, a u četvrtak će na sjeveru okrenuti na buru. U utorak će vjetar biti slab, dok će u Dalmaciji biti pretežno sunčano, dok će na sjeveru oblaci postupno pristizati.