vremenska prognoza

Obala pod žutim meteoalarmom zbog jakog juga, poslijepodne više kiše

15.05.2024 u 05:56

Bionic
Reading

Nastavlja se nestabilno toplo vrijeme uz koje većina ima i sunčana i oblačna razdoblja, i povremenu mjestimičnu kišu, neki i grmljavinu, na Jadranu i gdjekad jako jugo!

Prvi dio srijede na istoku Hrvatske uglavnom sunčan, a od podneva s jugozapada će dolaziti sve više oblaka, pa lokalno postoji mogućnost i za poneki pljusak. Puhat će umjeren jugoistočnjak, u Podunavlju prolazno i jak, a temperatura zraka porast će do 23 °C.

U središnjoj Hrvatskoj također prijepodne sunčanije i stabilnije, a zatim promjenjivo oblačno i nestabilno. Mjestimice će padati kiša, češća prema večeri, a lokalno su mogući i pljuskovi s grmljavinom. Jutarnja temperatura od 8 do 10 °C, a najviša dnevna oko 22 °C, uz slab do umjeren jugoistočnjak.

U Gorskoj Hrvatskoj i na sjevernom Jadranu najnestabilnije. Mjestimična kiša padat će povremeno već od jutra, a navečer sve više raste vjerojatnost i za lokalno jače izražene pljuskove praćene grmljavinom. Vjetar će okrenuti na jugo, umjereno, navečer ponegdje i jako.

Jugo će jačati i u Dalmaciji, bit će umjereno, poslijepodne i jako, prema otvorenome moru mjestimice olujno uz sve valovitije more. I pritom promjenjivo i nestabilno - ponegdje kiša, lokalno i grmljavina, a prema kraju dana moguće i intenzivni pljuskovi u sjevernijim predjelima.

  • +11
Jugo u Zadru Izvor: Cropix / Autor: Zvonko Pavic

I na jugu Hrvatske izmjena sunčanijih te oblačnijih razdoblja s mjestimičnom kišom, lokalno moguće i u obliku ponekog pljuska praćenog grmljavinom. Puhat će jugo - umjereno do jako, pri čemu će popodnevna temperatura zraka biti između 21 i 23 °C.

Cijela obala pod žutim je meteoalarmom zbog nevremena i jakog juga.

I dalje promjenjivo

I u četvrtak će na Jadranu puhati umjereno do jako jugo, prema otvorenom ponegdje i olujno, a od petka jugo slabi i okreće na jugozapadnjak. Promjenjivo vrijeme uz mjestimične pljuskove i grmljavinu bit će do kraja radnog dijela tjedna, a u subotu nakratko stabilnije i sunčanije.

Subota će vjerojatno i mnogima na kopnu biti najpovoljnija, a prije toga vrlo nestabilno uz promjenjivu naoblaku, mjestimičnu kišu, lokalno vrlo vjerojatno i jače izražene pljuskove praćene grmljavinom, posebice potkraj četvrtka te u prvom dijelu petka, prognozirala je za HRT dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.