I opet čokoladna torta, ali više proljetna, s jagodama i malinama
za 6 do 8 osoba
240 g tamne čokolade
170 g maslaca
120 g šećera
1 vanilin šećer
3 jaja
80 g glatkog brašna
žličica praška za pecivo
200 g svježih jagoda i malina
Jagode i maline operite i očistite, a jagode, ukoliko su veće i prepolovite.
Pećnicu zagrijte na 170 C.
Čokoladu rastopite na pari i ostavite da se hladi.
Pjenasto umutite jaja sa šećerom i vanilin šećerom te dodajte omekšali maslac.
Kad se čokolada ohladila, lagano miksajući umutite je u smjesu s jajima i maslacem. Na kraju dodajte brašno, prašak za pecivo, jagode i maline.
Okrugli kalup za torte namažite maslacem ili obložite masnim papirom za pečenje. Smjesu ulijte u kalup te pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 30minuta. Torta iznutra mora biti vlažna.
Pečenu tortu prvo ohladite na sobnoj temperaturi, a zatim ostavite u hladnjaku
nekoliko sati.
Poslužite sa šlagom ili preljevom od malina ili uz čašicu Porta ili uz liker od malina ili je samo izvadite na tanjur i smažite bez ičega.
Jaaaako je fina uz prvu jutarnju kavu i ovu nježnu, egzistencijalističku pjesmicu.
Recepte napisao i stilizirao moj dragi kolega Domagoj Frisch, aobjavljeni su u magazinu Sensa Sretna hrana.
Fotografijepreuzete iz arhive istoimenog magazina.