DAN ODLUKE

Što sad slijedi - raspuštanje Sabora ili rušenje Petrova?

  • Maja Šurina
  • Zadnja izmjena 04.05.2017 13:59
  • Objavljeno 04.05.2017 u 12:58
Bionic
Reading

Nakon glasanja o povjerenju ministru financija Zdravku Mariću predsjednik Sabora Božo Petrov odredio je stanku od dva sata. Pretpostavlja se da će nakon toga tražiti da se u dnevni red uvrsti prijedlog odluke o raspuštanju Sabora

Dva sata stanke, dao je do znanja ranije Petrov, trebalo bi biti dovoljno za to da zastupnici koji žele raspuštanje Sabora daju svoj potpis. Predsjednik Sabora već ranije je najavio da će odrediti stanku kako bi se prikupilo 76 potpisa zastupnika. Ukoliko se to dogodi, kazao je, tražit će da se u dnevni red uvrsti prijedlog odluke o raspuštanju Sabora te da se o tome odmah raspravi. 'Predsjednik Vlade već tjedan dana govori da ima pa da nema parlamentarnu većinu. To je odgovornost koju će svi oni koji podržavaju tu politiku moći ponijeti sa sobom i na svom obrazu', rekao je ranije Petrov.

No, po svemu sudeći, neće dobiti potrebnih 76 potpisa. HNS je već najavio da neće dati potpise, dok nam u SDP-u kažu da se prvo trebaju sastati stranačka tijela i raspraviti o tome. 'Sada smo u pat poziciji', kazao je novinarima Arsen Bauk.

'Vlada je pokazala da nema većinu. Povjerenje mora tražiti na izborima', kazao je pak znakovito SDP-ov predsjednik Davor Bernardić.

Novim izborima nisu skloni ni HSS ni IDS, no nisu danas otkrili hoće li dati potpise. 'Mislim da bi bilo jako dobro prolongirati nastavak ove sjednice Sabora da malo udahnemo i predahnemo', kazao je HSS-ov šef Krešo Beljak za Novu TV.

Zbog zaključka Petrova da Vlada nema većinu odmah su poludjeli u HDZ-u. Vrlo vjerojatno će nakon povratka s pauze odmah tražiti smjenu Bože Petrova. U tome će dobiti potporu HNS-a i ostalih stranaka koje su potpisale za njegovu smjenu.

No kako će na to reagirati Petrov, nemoguće je predvidjeti. Ne treba zaboraviti da je na dnevnom redu još uvijek i SDP-ov prijedlog smjene tri HDZ-ova potpredsjednika Sabora.

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal