'SPRIJEČITE ODLAZAK MLADIH'

IDS apelirao na Vladu da pokrene decentralizaciju

20.04.2016 u 16:07

Bionic
Reading

IDS je uputio Vladi apel kojim je poziva da konačno krene u decentralizaciju, za koju drži da će omogućiti ravnomjeran razvoj cijele Hrvatske i spriječiti odlazak mladih iz nje

'Početak rada svake vlade je najbolji za početak reformi. Decentralizacija nije samo istarsko pitanje, nego pitanje svih hrvatskih regija. Međutim, procesi koji se sada provode ne idu za tim da se Hrvatska decentralizira. Ne ide se na spuštanje ovlasti, odgovornosti i financijskih sredstava na lokalnu razinu. Decentralizacija je jedini način ubrzavanja gospodarskog rasta, podržavanja razvojnih projekata i u konačnici otvaranja novih radnih mjesta te sprečavanja ili ublažavanja trenda iseljavanja mladih', poručio je na press konferenciji u Saboru predsjednik IDS-a Boris Miletić.

Jedino decentralizacija, poručio je, može omogućiti ravnomjeran razvoj Hrvatske. 'Nepravedan sustav, u kojem od 100 zarađenih kuna 90 odlazi u centralnu blagajnu, pet odlazi u Grad Zagreb, a preostalih pet moraju između sebe podijeliti svi gradovi i općine u Hrvatskoj, sustavno ubija sve lokalne sredine', kazao je Miletić, podsjetivši na to da lokalna i regionalna samouprava u ukupnom vanjskom dugu, koji iznosi preko 270 milijardi kuna, sudjeluju s tek oko dva posto dok ostatak od preko 97 posto generira centralna vlast.

Osvrćući se na najave o reformi javne uprave, Miletić je izrazio IDS-ovo protivljenje racionalizacijama koje se bave premještanjem sjedišta državnih službi, pa i policije, kao i najavama dodatnog smanjivanja prihoda lokalne i regionalne samouprave. Ocijenio je da se 'tobožnjim racionalizacijama, koje se netočno pakiraju kao reforme', ništa neće postići osim što će se smanjiti kvaliteta usluga koje dobivaju građani. 'Hrvatskoj ne treba parcijalno, već cjelovito rješenje. Potrebna je prvo decentralizacija, a zatim pametno osmišljena racionalizacija', kazao je Miletić.

Upitan je li IDS-ova konferencija napad na Most, Miletić je kazao da se ne radi o napadu, nego o apelu Vladi.

'Većina kolega došla je iz jedinica lokalne i regionalne samouprave, ali su brzo zaboravili odakle su došli. Ovaj trend populističkih najava ne drži vodu niti će dati neke velike rezultate. Ovo nije napad ni na koga, već apel Vladi. Hrvatska je previše centralizirana i potrebno ju je suštinski decentralizirati', poručio je Miletić.