tužili je za klevetu

Ikić Baniček ostaje imunitet, novinari moraju čekati kraj mandata

21.06.2024 u 11:00

Bionic
Reading

Novinari Igor Ahmetović i Dinko Kreštalica, koji su sisačku gradonačelnicu i saborsku zastupnicu SDP-a Kristinu Ikić Baniček (SDP) tužili za klevetu, morat će pričekati da joj završi četverogodišnji mandat kako bi se nastavili suditi s njom

Proistječe to iz činjenice da nitko od saborskih zastupnika u petak nije imao primjedbi na prijedlog Mandatno-imunitetnog povjerenstva (MIP) da se Ikić-Baniček ne skida imunitet, odnosno da se uskrati odobrenje za nastavak kaznenog postupka protiv nje pred Županijskim sudom u Šibeniku i Općinskim sudom u Zagrebu.

Iako se, dakle, nitko od zastupnika u raspravi nije usprotivio prijedlogu MIP-a, još treba pričekati odluku samog Hrvatskog sabora.

Dinko Kreštalica, kao privatni tužitelj, tužio je Ikić Baniček zbog tvrdnji koje je iznijela 31. siječnja 2021. u emisiji HRT-a Nedjeljom u 2 navodeći ga kao osobu koja je spriječila odvijanje 4. sjednice Gradskog vijeća Grada Siska održane 1. prosinca 2017., a kojoj on nije nazočio.

Novinar HRT-a Ahmetović, također kao privatni tužitelj, tužio je Ikić Baniček za klevetu još 2018., a povod je bio odgovor koji je, na mrežnim stranicama Grada Siska, gradonačelnica dala jednom vijećniku kojeg je zanimalo zašto na sjednici Gradskog vijeća nije mogao biti, odnosno zašto je otjeran HRT-ov novinar.

Izjavila je kako se Ahmetović „nije prijavio za sjednicu“, te da je na prethodnoj „namjerno i nekulturno ometao izravan prijenos (…), a da ionako HTV ne izvještava sa sjednica Gradskog vijeća već snima tijek sjednice za svoju arhivu, uvedeno je pravilo prijave kako bi osigurali poštovanje kućnog reda, što novinar HTV-a ni uz višestruke zamolbe službi Grada nije želio ispoštovati“.

Ahmetović ju je zbog toga tužio, a Općinski sud u Sisku, nakon što je saslušao više svjedoka, koncem 2021. godine presudio je u njegovu korist. Sud je presudio kako je Ikić Baniček „iznijela neistinu koja može našteti časti i ugledu novinara“ te ju kaznio sa 35.000 kuna, plaćanje novčane kazne izbjegla bi ako u roku godine dana od pravomoćnosti presude, ne bi počinila kazneno djelo.

Nezadovoljna presudom, Ikić Baniček se žalila, a njen je predmet dospio na Županijski sud u Šibeniku koji je od Sabora zatražio da joj skine imunitet, odnosno odobri nastavak kaznenog postupka.

MIP je Saboru predložio da to ne čini, zauzimajući načelan stav da će se zastupnicima imunitet skidati samo po zahtjevu Državnog odvjetništva, ne i u predmetima gdje to traže privatni tužitelj, uglavnom zbog kaznenih djela klevete i uvrede.

Stoga će Kreštalica i Ahmetović morati pričekati da Ikić Baniček završi četverogodišnji zastupnički mandat.

sve osim nogometa

Učitavanje...