blizak partner moskve

Indijski premijer stiže u posjet Zelenskom, očekuje se potpisivanje niza dokumenata

19.08.2024 u 16:50

Bionic
Reading

Indijski premijer Narendra Modi posjetit će u petak Ukrajinu, najavile su dvije zemlje u ponedjeljak, nakon što se prethodno indijski premijer početkom srpnja sastao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, s čijom zemljom održava prijateljske veze

"23. kolovoza (...) indijski premijer Narendra Modi službeno će posjetiti Ukrajinu", navelo je ukrajinsko predsjedništvo u priopćenju za javnost, dodajući da je posebno predviđen razgovor s predsjednikom Volodimirom Zelenskim. Dvojica čelnika će "razgovarati o pitanjima bilateralne i multilateralne suradnje", a "očekuje se i potpisivanje niza dokumenata", dodaje se.

Ovo će biti prvi državni posjet Ukrajini za premijera Modija, čija je zemlja blizak partner Moskve.

Indijsko ministarstvo vanjskih poslova sa svoje strane preciziralo je da će Modi također posjetiti Poljsku, koja je glavni podupiratelj Ukrajine u Europi.

Sastanak s poljskim premijerom Donaldom Tuskom planiran je za četvrtak, potvrdili su u ponedjeljak službeni izvori u Varšavi, bez dodatnih detalja.

Narendra Modi postigao je delikatnu ravnotežu između održavanja povijesno jakih veza svoje zemlje s Moskvom i traženja bližih sigurnosnih partnerstava sa zapadnim zemljama kao bedemom protiv regionalnog rivala Kine.

Indija i Rusija imaju bliske veze još od Hladnog rata, a Rusija je od tada postala jedan od glavnih dobavljača oružja New Delhiju.

Vlada Narendre Modija izbjegavala je eksplicitno osuditi rusku invaziju na Ukrajinu od početka sukoba prije više od dvije godine, umjesto toga pozivajući obje strane da svoje razlike riješe dijalogom. New Delhi je bio suzdržan u pogledu rezolucija UN-a usmjerenih na Moskvu.

Modijev posjet Moskvi početkom srpnja koincidirao je s masivnim ruskim napadom na nekoliko gradova u Ukrajini, pri čemu je ubijeno nekoliko desetaka ljudi i teško oštećena dječja bolnica u u Kijevu.

Dan ranije Modi je fotografiran kako grli ruskog predsjednika Vladimira Putina, što je izazvalo bijes ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

Od početka sukoba u Ukrajini, Rusija je također postala glavni dobavljač sirove nafte Indiji po sniženim cijenama, što joj je prijeko potreban izvoz nakon uvođenja zapadnih sankcija.

Kako navodi agencija France Presse, New Delhi je također izvršio pritisak na Moskvu da vrati nekoliko svojih državljana koji su se prijavili za "pomoćne poslove" u ruskoj vojsci, ali su potom poslani da se bore na prvim crtama u Ukrajini. Najmanje pet ih je poginulo u tom sukobu.