prilično favoriziran

Obranu Kurska preuzima Putinov tjelohranitelj i mogući nasljednik, poznat je po lovačkoj priči

14.08.2024 u 19:56

Bionic
Reading

Ruski čelnik Vladimir Putin odabrao je svog pomoćnika i bivšeg glavnog tjelohranitelja da nadgleda obranu Kurska, rekao je član ruskog parlamenta za napadnutu regiju

Zastupnik Državne dume iz Kurska Nikolaj Ivanov rekao je u utorak za rusku televiziju RTVI da se Putin osobno sastao s Aleksejem Djuminom, koji je u svibnju postavljen za tajnika Državnog vijeća, piše Business Insider. "Uistinu, Aleksej Genadjevič Djumin je jučer pozvan i dobio je zadatak da nadgleda protuterorističku operaciju", rekao je Ivanov za RTVI.

Ivanov je rekao da je Putin rekao Djuminu da nadzire vojne operacije u Kursku, s primarnim ciljem istiskivanja ukrajinskih snaga koje su prošlog tjedna izvršile invaziju na rusko pogranično područje. Međutim, Kremlj još nije službeno objavio Djuminovo imenovanje.

Osim Busines Insidera i Bloomberg je izvijestio da je Djumin dobio tu ulogu, pozivajući se na dva neimenovana izvora upoznata s tim. Tiskovna služba Kremlja nije odmah odgovorila na zahtjev za komentar koji je poslao Business Insider.

Djumin je u ponedjeljak prisustvovao sastanku o upadu u Kursk s Putinom i njegovim vrhom, koji je uključivao vojnog načelnika Valerija Gerasimova i direktora Federalne sigurnosne službe Alexandera Bortnikova. Kremlj je Djumina naveo kao "pomoćnika predsjednika".

Pištoljem je navodno prestrašio medvjeda

Djumin (51) je služio kao Putinov glavni tjelohranitelj i pomoćnik u njegovim prvim godinama na čelu Rusije. Među njegovim podvizima je i priča o tome kako je svojim pištoljem prestrašio medvjeda koji je ušao u Putinove odaje dok je vođa spavao.

Oko 2014. imenovan je za nadgledanje ruskih specijalnih snaga i odigrao je ključnu ulogu u aneksiji Krima. Zatim je 2015. imenovan zamjenikom ministra obrane na mjesec dana prije nego što je 2016. imenovan guvernerom Tule. Na Putinovu stranu vratio se u svibnju kada je imenovan tajnikom Državnog vijeća, savjetodavnog tijela ruskog predsjednika.

Vjeruje se da je Djumin, koji je relativno mlad član Putinova najužeg kruga, prilično favoriziran. Snažno izvještavanje državnih medija o bivšem tjelohranitelju i njegovom meteorskom usponu u ruskom vodstvu potaklo je nagađanja da bi on mogao biti označen kao Putinov nasljednik.

  • +13
Vladimir Putin Izvor: Profimedia / Autor: Artyom Geodakyan / TASS / Profimedia

Kada je sada pokojni šef Wagner grupe, Jevgenij Prigožin, pokrenuo pobunu protiv Putina, pričalo se da je Djumin bio ključan u orkestriranju pregovora. Njegova tiskovna služba prethodno je to demantirala.

On također igra hokej na ledu s ruskim vođom, često kao vratar protivničke momčadi. Sportski promatrači počeli su vrijeđati da je njegov posao na klizalištu dopustiti Putinu da postigne pogodak.

Putinov čovjek

Njegovo navodno imenovanje za šefa obrane Kurska uslijedilo je nakon što su ruski vojni blogeri i novinari ranije ovog tjedna napisali da su primili slične vijesti, iako ih mnogi tada nisu mogli potvrditi.

Popularni proratni Telegram kanal Rybar napisao je da Djuminova nova uloga signalizira kako Putinov unutarnji krug "preuzima punu kontrolu nad situacijom" u pokušaju da riješi svoju krizu u Kursku.

"Djumin je Putinov čovjek. On neće dopustiti da predsjednik bude prevaren u izvješćima sebi ili drugima", napisao je u utorak vojni dopisnik državnih medija Alexander Sladkov.

Nije jasno kako će Dyuminovo imenovanje utjecati na ulogu Bortnikova iz FSO-a u vezi s Kurskom, za kojeg se prvobitno vjerovalo da je prošlog tjedna prisluškivan da nadgleda napore protiv invazije.

Vojno-politički preustroj?

"Djuminovo navodno imenovanje potaknulo je široke spekulacije među ruskim vojnm blogerima i političkim komentatorima o Putinovom razočaranju u ruske sigurnosne agencije i spekulacije o nadolazećem vojno-političkom preustroju", napisao je washingtonski think tank Institut za proučavanje rata.

U međuvremenu, Ukrajina je nastavila s napadom na Kursk, a njezine trupe viđene su kako se bore iza ruskih obrambenih linija. Službeni Kijev je bio relativno tih o tome koliko je operacija bila uspješna, iako je u ponedjeljak rekao da je zauzela gotovo tisuću kilometara kvadratnih ruskog teritorija u nekoliko dana i zauzela 28 sela.