rast cijena

Inflacija u eurozoni: Nizozemska na vrhu, a ni Hrvatska nije daleko. Evo gdje smo

09.10.2024 u 17:10

Bionic
Reading

Unatoč velikom padu cijena goriva, godišnja inflacija u Nizozemskoj u rujnu je i dalje iznosila 3,5 posto, što je jedna od najviših u eurozoni. Ispred Nizozemske je Belgija s 4,5 posto, a odmah iza Estonija s 3,2 posto i Hrvatska s 3 posto.

Cijene u Nizozemskoj bile su 3,5 posto više u rujnu nego godinu dana ranije, prema konačnim podacima koje je objavio Nizozemski ured za statistiku (CBS). Tempo rasta cijena bio je ipak nešto sporiji nego u kolovozu kada je godišnja inflacija iznosila 3,6 posto, piše Euronews.

U mjesečnoj usporedbi, cijene su u rujnu pale za 0,5 posto, što je prvi međumjesečni pad od studenog 2023. Jedan od glavnih razloga popuštanja cijena bilo je pojeftinjenje motornih goriva, cijene su u rujnu bile 11,3 posto niže nego godinu dana ranije, povlačeći za sobom i troškove transporta (-1,6 posto).

U međuvremenu su cijene hrane i bezalkoholnih pića porasle za 2,2 posto, a odjeća i obuća poskupjeli su za 1,8 posto u odnosu na prethodnu godinu. Inflacija za stanovanje i komunalije (4,2 posto) ostala je nepromijenjena.

Ovo je druga najviša inflacija u eurozoni, ispred je Belgija, a odmah iza Estonija i Hrvatska, gdje je prosječna stopa pala s 2,2 posto u kolovozu na 1,8 posto u rujnu.

"Uglavnom zbog kretanja cijena usluga i duhanskih proizvoda inflacija u Nizozemskoj je viša nego u eurozoni", stoji u izvješću CBS-a.

Zasebno objavljeni podaci pokazuju da je potrošnja kućanstava u Nizozemskoj porasla za 0,7 posto na godišnjoj razini u kolovozu 2024., nakon rasta od 0,8 posto u prethodnom mjesecu. Potrošnja je, između ostalog, porasla za robu i usluge za kućanstvo, ali je opala za hranu, piće i duhan.