mišljenje stručnjaka

Institut za proučavanje rata: Putin radi veliku grešku i ona bi mogla odlučiti rat

01.06.2022 u 11:52

Bionic
Reading

Institut za proučavanje rata objavio je novu analizu i mapu sukoba u Ukrajini. Smatraju da ruski predsjednik Vladimir Putin čini grešku koja bi mogla odlučiti rat

Fokus Moskve na zauzimanju Sjeverodonecka (i Donbasa) čini Rusiju ranjivom u Hersonskoj oblasti, u kojoj se nastavljaju ukrajinske protuofenzive. Ukrajinsko vodstvo očito je mudro izbjegavalo podudaranje s Putinovim pogrešnim postavljanjem prioriteta, navodi se u analizi Instituta.

'Putin je odlučio koncentrirati sve snage i resurse u očajnički i krvav pokušaj zauzimanja područja istočne Ukrajine, što će mu donijeti uglavnom simbolične dobitke. Njegova je vojska u ostalim dijelovima zemlje ranjiva. Ukrajinske protuofenzive u Hersonu ukazuju na to da ukrajinski zapovjednici prepoznaju i iskorištavaju tu ranjivost', dodaje se u nastavku.

Herson je ključno područje jer je jedino u Ukrajini u kojem se ruske snage nalaze na zapadnoj obali rijeke Dnipro. Ako Rusija bude sposobna zadržati prisutnost u Hersonu kada borbe prestanu, bit će u vrlo snažnoj poziciji iz koje može pokrenuti buduću invaziju. Ako Ukrajina vrati Herson, s druge strane, bit će u puno jačoj poziciji za obranu od budućeg ruskog napada. Ova bi strateška kalkulacija u načelu trebala navesti Rusiju da usmjeri svoje snage na zadržavanje Hersona. No ruski predsjednik Vladimir Putin odlučio je umjesto toga koncentrirati sve snage i resurse u pokušaj zauzimanja područja istočne Ukrajine, ocjenjuju stručnjaci iz Instituta za proučavanje rata.

Što se tiče Sjeverodonecka, iz Instituta navode da ruske snage sada kontroliraju do 70 posto grada na istoku zemlje i napreduju prema centru.

  • +9
Rat u Ukrajini 1. lipnja 2022. Izvor: EPA / Autor: SERGEY KOZLOV

'Ukrajinske snage sada se očito povlače iz Sjeverodonecka umjesto da se bore do kraja. To je faktor koji je Rusima omogućio da relativno brzo napreduju i dođu u grad. Odluka da se izbjegne izdvajanje više sredstava za spašavanje Sjeverodonecka i odluka o povlačenju iz njega bile su strateški razumne, ali i jako bolne. Ukrajina mora iskoristiti svoje ograničenije resurse i usredotočiti se na ponovno osvajanje kritičnog terena, a ne na obranu terena čija kontrola neće odrediti ishod rata', smatraju u Institutu.

Ukrajinsko davanje prioriteta protuofenzivnim i obrambenim operacijama izmaknulo je Rusima gotovo izvan topničkog dometa grad Harkiv i zaustavilo napredovanje iz Izjuma — oba su dostignuća važnija od obrane Sjeverodonecka. Ukrajinsko vodstvo moralo je donijeti nevjerojatno teške odluke u ovom ratu i općenito je donijelo one prave, barem na razini strateških prioriteta. Zato Ukrajina još uvijek ima dobre šanse zaustaviti, a zatim preokrenuti dobitke koje Rusija trenutno ostvaruje, zaključili su.