VATRENA STIHIJA

Aktivirali se požari kod Skradina i Tučepa, pred vatrogascima još jedna teška noć

Bionic
Reading

Čak tri velika požara držala su vatrogasce budne cijelu noć. Od jučer popodne brane se kuće zbog velikog požara u Skradinu, a predvečer je cijelu situaciju zakomplicirao veliki požar kod Tučepa

Najvažnije informacije

  • Predvečer je počela evakucaija stanovništva u Podgori
  • Požar kod Tučepa širi se prema Podgori
  • oko 15,30 planuo je požar u Vrsinama kod Trogira
  • dojavu o požaru u naselju Ićevo na području Skradina vatrogasci su dobili jučer u 8:46
  • tijekom noći kod Skradina je dežuralo više od 100 vatrogasaca, borba je trajala cijelu noć
  • jučer poslije 20 sati izbio je i požar kod Tučepa, koji je ušao i na područje Parka prirode Biokovo
  • tijekom noći nije bilo širenja požara, a jutros su u Tučepe i Skradin stigli kanaderi
  • preko 200 vatrogasaca uz pomoć lokalnog stanovništva borilo se kako bi sačuvali kuće od vatrene stihije
  • u Tučepima se protiv vatre bori 237 vatrogasaca, a kod Skradina vatru pokušava obuzdati njih 158. Na požarište su upućena dva protupožarna zrakoplova Canadair

21:18 Počela je evakuacija stanovništva u Podgori do koje je došao požar iz Gornjih Tučepa u kojima se vatrogasci bore s vatrom već puna 24 sata i u kojima je izgorjelo oko 400 hektara makije, niskog raslinja i borove šume. << Cijeli članak >>

20:59 I dalje su aktivni veliki požari kod Skradina i Tučepa, nepovoljan vjetar, kao i velika površina požarišta doveli su do ponovne aktivacije oba požarišta, a glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković rekao je u srijedu navečer da se vatrogasci spremaju na obranu objekata. << Cijeli članak >>

Izvor: Pixsell / Autor: Zvonimir Barisin/PIXSELL

20:05 Novi požar u Zadarskoj županiji, u zaleđu Pakoštana, kod maloga mjesta Radašinovaca, planuo je u srijedu oko 16 sati, potvrdio je Hini županijski vatrogasni zapovjednik Matej Rudić. 'Gori velika površina prekrivena makijom i šumom na prilično nepristupačnom terenu. Požar gasi 49 vatrogasaca iz 11 postrojba sa 19 vozila i dva air-traktora', dodao je Rudić. Istaknuo je da stanovnici i objekti zasad nisu u opasnosti.

  • +10
I dalje gori u Podgori Izvor: Pixsell / Autor: Zvonimir Barisin/PIXSELL

19:47 Načelnica Podgore Petra Radić potvrdila je za Slobodnu Dalmaciju kako je situacija, uslijed velikog šumskog požara koji bukti već drugi dan, jako teška i u njezinoj općini.

'Trenutno se planira evakuacija ljudi iz Šćekića i Marinovića u osnovnu školu. Molim sve da ne koristite cestu za Gornju Podgoru kako ne bi ometali vatrogasce! Uključene su sve snage civilne zaštite i uskoro se nadamo i dodatnim kopnenim snagama. Neformalna informacija je da ce struja uskoro biti puštena', poručuje načelnica.

19:29 Na požarištu kod Tučepa je dramatično, ali srećom, nije bilo žrtava. Vatra se sada širi prema Podgori i parku prirode Biokovo, a vatrogasci su pred još jednom besanom noći. Policija je potvrdila da je uzrok požara nepažnja 65-godišnjeg pčelara koji nije dobro ugasio žar iz dimilice. Vatrogasni zapovjednik Goran Bušelić izvijestio je da je situacija teška i da se pogoršava s dolaskom noći: "Popodne je bilo vjetra, a nakon maestrala požar se proširio. Kanaderi su odradili svoje, ali trenutna situacija nije dobra."

  • +11
Požar u Rupama Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

18:28 Kako javlja reporter N1 televizije, vjetar kod Skradina se trenutno dosta pojačao što otežava situaciju, ali oko 20 sati se po prognozi očekuje smirivanje odnosno trebala bi zavladati bonaca. Procjenjuje se da je preko 1000 hektara površine opožareno. Na nekim dijelovima je zahvaćen i NP Krka. Posjetitelji su evakuirani poslijepodne, a Roški slap je zatvoren za sve.

17:51 Na brdu u Vrsinama kod Trogira u srijedu je oko 15,30 sati planuo požar, doznaje se u Županijskom vatrogasno- operativnom centru Split. Vatra je zahvatila nisko raslinje i travu, a u gašenju sudjeluju vatrogasci sa šireg trogirskog i splitskog područja. To je već drugi veliki požar u Splitsko-dalmatinskoj županiji, uz onaj u Gornjim Tučepima koji je planuo u utorak navečer.

17:03 PU splitsko-dalmatinska objavila je da je 65-godišnji muškarac se osumnjičen za izazivanje požara u Gornjim Tučepima. 'U odnosu na požar koji je jučer izbio na području Gornjih Tučepa policijski službenici Policijske postaje Makarska dovršili su kriminalističko istraživanje nad 65-godišnjakom zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti iz nehaja (čl. 222 st. 3 u svezi čl. 215 st. 3 KZ-a RH-a).

Naime, provedenim očevidom utvrđeno je kako je centar požara kraj košnica gdje je spomenuti 65-godišnjak ranije toga dana odbacio žar iz dimilice i polio ga vodom.

Slijedi podnošenje kaznene prijave Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu', priopćeno je iz policije.

16:10 Niz požara u Dalmaciji prokomentirao je Ministar obrane Ivan Anušić, izražavajući sumnju o mogućem podmetanju. 'I ja mislim da nema nikakve logike da odjedanput bukne toliko požara i da buknu uglavnom kad ih je najteže gasiti. Zato se moramo početi baviti uzrocima", ponovio je Anušić. Otkrio je i kako pripadnici oružanih snaga u ovom trenutku nisu angažirani na samom terenu na gašanju požara.

  • +30
Požar koji je jučer buknuo iznad Tučepa proširio se u poslijepodnevnim satima na Podgoru i ostatak Biokova Izvor: Pixsell / Autor: Zvonimir Barisin/PIXSELL

14:51 Požar kod Tučepa ponovno se proširio zbog vjetra, na terenu je i kanader. Nova dva požara izbila su kraj Šibenika nešto poslije 12 sati. Gori na području Danilo Kraljica. Na terenu je 25 vatrogasaca, a pomaže i kanader. Oko 13 sati izbio je još jedan požar na području Radonića.

14:44 Dominik Strize za podnevni Dnevnik HTV-a rekao je da se tijekom dana očekuje ponovni dolazak zračnih snaga koje će u pomoć priteći golemom broju vatrogasaca s cijelog Makarskog primorja, ali i drugih krajeva Hrvatske. Dodaje da su se vatrogasci cijelu noć borili s vatrom, te da je najvažnije bilo spriječiti da se ona proširi u Park prirode Biokovo, ali i da ne zahvati kuće.

'Nisu uspjeli sve spasiti, ali uspjeli su spasiti sve kuće. Vatra je bila vrlo blizu kuća, sve su kuće spašene, nagorjele su samo tri napuštene kuće', rekao je.

'Što se tiče detonacija, na kraju je utvrđeno kako nije bila riječ ni o kakvom oružju ili streljivu, već je bila riječ o kanistrima s gorivom ili plinskim bocama koje su eksplodirale i izazvale strah i paniku, ali to je bilo samo kratkotrajno i nitko nije ozlijeđen', izvijestio je.

Dodaje da su neki od vatrogasaca imali probleme s dišnim putovima, ali im je odmah pružena pomoć. Kaže da će vatrogasci cijeli dan biti na požarištu i pratiti razvoj situacije.

14:33 Požar u zaleđu Skradina još nije ugašen, no već sada jasno je kako štete na poljoprivrednim kulturama neće biti male. S vatrenom stihijom koja je, prema dosadašnjim informacijama, zahvatila površinu od oko 800 hektara i harala na području Bratiškovaca, Ićeva, Plastova te prema Rupama i Dubavicama, borio se i poznati, nagrađivani skradinski i hrvatski vinar Ante Sladić koji vinograde ima na više lokacija u Plastovu.

'Vatra je prošla preko vinograda i maslinika.Teško je u ovom trenutku točno reći kolika je šteta. Sigruno je da ima štete, ali tek treba vidjeti kolika je. Požar je bio ogroman, došao je do kuća i borili smo se cijelu noć, branili kuće. U zaseoku Sladići sada se smirilo, nema otvorenog plamena, ali kanaderi još gase na području Plastova i Dubravica. Mi smo jučer obilazili svoje vinograde i gasili vatru gdje bi se pojavila koliko god smo mogli.

Nije nam izgorio nijedan vinograd, ali su nekima u susjedstvu stradali cijeli vinogradi. Nama su izgorjeli trsovi uz rub vinograda i to tamo gdje su bila neobrađena i zarasla zemljišta, bilo privatna ili državna. To je najveći problem – ta neobrađena zemljišta i to bi se konačno trebalo riješiti. Inače, ova je godina nama vinarima donijela nekoliko problematičnih situacija: bilo je i mrazeva, a sada ovaj požar', kazao je Sladić za Šibenski.hr, napominjući kako će se stvarna šteta zbrajati tek kad 'raziđe se dim' i požar u potpunosti bude ugašen.

14:19 Vatrogasci i dalje aktivno rade na sanaciji požara u Splitsko-dalmatinskoj i Šibensko-kninskoj županiji, u kojoj je izbio novi požar, izvijestila je Hrvatska vatrogasna zajednica.

Na području Tučepa došlo je do aktivacije dijela požarišta. Uz 247 vatrogasaca i 58 vozila, na požarište iz zraka djeluju 2 Air Tractora i jedan Canadair. Dio požara se proširio na teško pristupačan teren na području Parka prirode Biokovo. Vatrogasci također aktivno rade i na požaru u blizini Skradina - Ićevo. Zbog promjene smjera vjetra, došlo je do razbuktavanja na jednom dijelu i požar se širi sjeveroistočno. Na požaru djeluju 2 Canadaira, 106 vatrogasaca i 36 vozila.

'Na oba požara radi se o velikoj površini, pojačanom izdimljavanju uz stalnu opasnost od jačanja vjetra i aktivacije požarišta. Dio snaga je sa skradinskog požara preusmjeren na novi požar na području Danilo - Kraljice. Aktivno pratimo stanje na svim požarištima, te smo spremni na djelovanje u slučaju bilo kakvih promjena', rekao je pomoćnik glavnog vatrogasnog zapovjednika za priobalje Joško Grančić.

13:19 Župan šibensko-kninski Marko Jelić je za N1 studio uživo izjavio da je jučer stvarno bilo opasno i da je moglo biti puno gore od požara u ljetnim mjesecima.

'Gusta borova šuma, nepristupačan teren i puno naselja je tu. Ali vjetar se smirio i situacija je nešto mirnija, ali i dalje je to značajna opasnost jer se očekuje vjetar iz drugog smjera', rekao je. 'Nažalost ima štete na poljoprivrednim gospodarstvima', dodao je.

O uzrocima požara nije mogao govoriti. 'No jako je simptomatično da se ovakve stvari događaju točno pred velike nalete vjetra i da pokrivaju velika nepristupačna područja, ali vjerujem da će službe, ako postoji krivac, istoga otkriti i sankcionirati', naveo je Jelić.

12:54 Park prirode Biokovo zatvoren je do daljnjeg.

'Zbog velikog požara koji još uvijek traje, Park prirode Biokovo danas, 31. srpnja 2024. zatvoren je za posjećivanje. Svi koji su kupili ulaznice za danas mogu dobiti povrat novca kontaktom na mail webshop@pp-biokovo.hr. U poslijepodnevnim satima izvijestit ćemo javnost hoće li Park i sutra ostati zatvoren za posjećivanje, a što ovisi o stanju na požarištu', objavili su iz PP-a Biokovo.

11:56 Od ranih jutarnjih sati protupožarni avioni Hrvatskog ratnog zrakoplovstva gase požare na području Skradina. Potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Ivan Anušić u 16 sati će obići požarište u Skradinu u Šibensko-kninskoj županiji. Ministar Anušić svoj obilazak požarišta započet će na lokaciji DVD-a Dubravica u Dubravici u 16 sati.

11:22 Iako je ranije danas glavni vatrogasni zapovjednik predložio je da se zbog sigurnosti posjetitelja danas zabrani ulazak turistima u Nacionalni park Krka, do toga nije došlo.

10:55 Požar otvorenog prostora na području Tučepa je pod kontrolom vatrogasaca i više nema otvorene vatre. Kanaderi su napustili požarište, a jedan je u pripravnosti u Zračnoj luci Split do daljnjega. Vatrogasci su i dalje na terenu i saniraju požarište, piše 24sata.

Situacija na požarištu kod Skradina puno je bolja, a osim vatrogasnih snaga, djeluju i 2 Air Tractora. Požar na području Smokovića pod nadzorom je vatrogasaca koji saniraju rubne dijelove požarišta.

10:40 HRT-ov reporter Dominik Strize javio se iz Tučepa te potvrdio da je stanje puno bolje nego je bilo sinoć. Više od 230 vatrogasaca cijelog ovog područja i snage iz Zagreba došle su gasiti taj požar, zahvaćeno je više stotina hektara, nitko još se ne usuđuje procijeniti koliko.

'Kuće nisu ugrožene za sada, zahvaljujući i tome što su dva kanadera jutros, čim je sunce svanulo, počela zalijevati požar. Tu je više od 50 vozila, vatrogasci su već sinoć okružili vatru, nisu je stavili pod kontrolu, ali su zaustavili njezino daljnje širenje. Istina, vatra je ušla u Park prirode Biokovo, napravila je štetu, to će se tek procjenjivati. Što se tiče detonacije i eksplozije, one se sada više ne čuju. Što je uzrok tome, je li riječ o nekakvom oružju ili se možda neki automobil zapalio, možda su to i kanisteri za gorivo koje ljudi drže za košenje trave, traktore i ostale alate, ništa još nije sigurno', rekao je reporter.

U javljanju je razgovarao s načelnikom općine Tučepi koji je i sam bio u velikoj opasnosti od požara. Naime, načelnik Ante Čobrnić ispričao je kako mu je sinoć u požaru stradao automobil. Jutros je kontaktirao sve ljude po zaseocima koji imaju kuće blizu požarišta, ali kaže da, srećom, nijedan stambeni objekt ili objekt koji prima goste nije stradao.

'Ja moram pohvaliti sve vatrogasce, sve je bilo vrhunski organizirano. Ali, nevjerojatno je kako se vatra može brzo širiti. To sam vidio na licu mjesta. To je ekstremna brzina širenja vjetra. Dok nije stao vjetar, nije se moglo ugasiti', rekao je Čobrnić. 'Evakuacija ljudi nije bila potrebna', zaključio je. HRT-ov reporter je dodao za kraj javljanja kako se dim nadvio nad cijelu Makarsku rivijeru, te da se osjeća miris dima, smrada i paljevine.

10:02 Vatrogasci su objavili nove informacije o požarima:

Jučerašnji dan je za hrvatske vatrogasce bio najzahtjevniji u dosadašnjem dijelu protupožarne sezone. Najveći angažman zabilježen je na požarima na području Skradina, Smokovića i Tučepa.

Prema izvješću Državnog vatrogasnog operativnog centra 193 u sustavima za upravljanje vatrogasnim intervencijama u razdoblju od 7:00 sati 30. srpnja do 7:00 sati 31. srpnja na području RH zabilježene su 133 vatrogasne intervencije na kojima su sudjelovale 233 vatrogasne organizacije sa ukupno 1134 vatrogasca, 346 vatrogasnih vozila te 20 protupožarnih zrakoplova (kumulativni zbroj na svim požarima).

  • +30
Vatrogasci se bore s požarom na potezu Plastovo i Dubravica nedaleko NP Krka Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Šibensko – kninska županija

Dana 30. srpnja u 08:46 sati ŽVOC Šibenik zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na području Skradina u naselju Ićevo. Požarom je zahvaćena makija, nisko raslinje i borova šuma na površini od 780 ha. Tijekom intervencije jedan vatrogasac je ozlijeđen te je zbrinut u OHBP Šibenik.

Na intervenciji gašenja požara sudjelovalo je pet protupožarnih zrakoplova Canadair, četiri protupožarna zrakoplova Air Tractor te 163 vatrogasca sa 58 vatrogasnih vozila iz IVP Šibenik i Zadar, JVP Šibenik, Vodice i Knin kao i DVD-a s područja županije. Podignute su i izvanredne dislokacije s područja županija Splitsko-dalmatinske, Zadarske i Karlovačke. Požar je aktivan, a u jutarnjim satima na požarište su upućena dva protupožarna zrakoplova Canadair i dva Air Tractora.

Zadarska županija

Požar na području Smokovića za koji je ŽVOC Zadar zaprimio dojavu 30. srpnja u 14:09 sati, lokaliziran je 23:30 sati. Požarom je zahvaćena trava, nisko raslinje i hrastova šuma na površini od 450 ha.

Na intervenciji gašenja požara sudjelovala su četiri protupožarna zrakoplova Canadair, pet protupožarnih zrakoplova Air Tractor te 84 vatrogasaca sa 33 vatrogasna vozila iz IVP Zadar, JVP Zadar, Benkovac, Pag, Gračac, DVD-a Posedarje, Sukošan, Sveti Filip i Jakov, Ražanac, Polača, Pakoštane-Vrgada-Vrana, 'Pljusak' Nin, SIVP Posedarje i Nin. Vatrogasci su i tijekom noći radili na sanaciji požarišta.

Splitsko-dalmatinska županija

Požar otvorenog prostora na području Kaštel Sućurca u blizini željezare (između Ceste pape Ivana Pavla II. i Ceste dr. Franje Tuđmana), za koji je ŽVOC Split zaprimio dojavu 30. srpnja u 02:34 sati, lokaliziran je u 20:00 sati. Požarom je zahvaćena trava, nisko raslinje i makija na površini od 6 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjelovalo je 106 vatrogasaca sa 39 vatrogasnih vozila sa OP Kaštela, OP Split, OP Solin, OP Trogir, OP Omiš i IVP Split-Divulje i protupožarni vlak 'Robel' (pružno vozilo HŽ-a).

Tijekom noći na dežurstvu i sanaciji požarišta bilo je angažirano 34 vatrogasca sa 11 vatrogasnih vozila iz IVP Split, OP Kaštela, Solin i Trogir.

Dana 30. srpnja u 20:55 sati ŽVOC Split zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na području Tučepa. Požarom je zahvaćena trava, nisko raslinje i borova šuma na trenutno neprocijenjenoj površini. Tijekom intervencije jedan vatrogasac je ozlijeđen te je zbrinut o strane HMS-a. Na intervenciji gašenja požara sudjeluje 247 vatrogasaca sa 58 vatrogasnih vozila iz IVP Split, JVP Makarska, JVP Split, JVP Imotski, JVP Sinj, DVD Makarska, Tučepi, Brela, Baška Voda, Promajna, Drvenik, Podgora, Gradac, Omiš, Dugi Rat, Kučiće, Gata, Zadvarje, Solin, Vranjic, Trilj, Zagvozd, Lovreć i Vrgorac. Kao ispomoć na gašenje požara upućena je izvanredna dislokacija s 41 vatrogascem i 11 vozila iz Grada Zagreba.

Požar je aktivan, a u jutarnjim satima na požarište su upućena dva protupožarna zrakoplova Canadair.

9:47 Na Facebooku na stranici Vatrogasci - 193 objavljena je potresna fotografija iscrpljenog vatrogasca.

9:39 Područje od Tučepi do Drvenika je bez struje jer je isključen 35kV dalekovod radi gašenja i kanadera, javlja radio Makarska rivijera.

Bez struje su zaseoci Čovići, Srida Sela i Šimići jer je trafostanica u Sridi sela manje oštećena. Izgorjelo je 10 do 15 stupova, te 300 metara kablova. Čim vatrogasci dozvole, djelatnici HEP-a izaći će na opožareni teren i koliko je u njihovoj moći, sanirati štetu, te uspostaviti prijenos električne energije

9:25 'Požar je bio strašan. Srećom bura nije bila toliko jaka kao noć prije, smirila se iza ponoći. Upravo je otišao jedan kanader. Nema sunca, Biokovo se ni ne vidi od dima', rekao je čitatelj tportala iz Makarske.

9:20 Ivan Kovačević, županijski vatrogasni zapovjednik, rekao je za 24sata kako je danas situacija bolja u odnosu na jučer. Ipak, to ne znači da je požar stavljen pod kontrolu. Prema njegovim procjenama, vatrena linija je duga do 18 kilometara.

'Izgorjelo je stotine hektara šume, u pomoć su stigla dva kanadera, jučer smo požar odbili od kuća, što je najvažnije. Na terenu je 57 vozila i 237 vatrogasaca', kazao je Kovačević. Iznad Tučepa i dijela Makarske može se vidjeti gusti dim.

  • +9
Tučepi: Posljedice katastrofalnog požara Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

8:37 Zbog sigurnosti posjetitelja, glavni vatrogasni zapovjednik predložio je da se danas zabrani ulazak turistima u Nacionalni park Krka. Na području Smokovića više nema otvorenog plamena, no vatrogasci i dalje čuvaju požarište.

U ispomoć vatrogascima na područje Dubravice, u Šibensko-kninskoj županiji, upućena su 32 vatrogasca s 13 vozila Vatrogasne zajednice Karlovačke županije. U Tučepe je u pomoć vatrogascima iz Splitsko-dalmatinske županije, koji su se cijelu noć borili s požarom, upućen 41 vatrogasac s 11 vozila Vatrogasne zajednice Grada Zagreba.

8:30 Požar na području Smokovića, u Zadarskoj županiji, noćas je stavljen pod nadzor. U Tučepima su vatrogasci obranili kuće, a u Šibensko-kninskoj županiji cilj im je spriječiti širenje vatre u Nacionalni park Krka, objavila je u srijedu ujutro Hrvatska vatrogasna zajednica (HVZ).

Požar kod Tučepa Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/Pixsell

8:25 O stanju na požarištima u Dalmaciji govorio je jutros u Vijestima HTV-a pomoćnik glavnog vatrogasnog zapovjednika Joško Grančić. Kazao je da je trenutna situacija povoljnija nego jučer, ali kako je daleko od toga da se može kazati da je pod kontrolom vatrogasaca.

'Požar u Zemuniku je pod kontrolom. A što se tiče požara u Skradinu i Tučepima, oni su i dalje aktivni. U Skradinu je procijenjena trenutna površina od oko 780 hektara. Uz vatrogasce Šibensko-kninske županije, u pomoći su stigli vatrogasci iz Splitsko-dalmatinske županije te Zadarske županije. Tijekom noći je upućena pomoć iz Karlovačke županije. Trenutno na terenu djeluju protupožarni zrakoplovi; kanader i dva zračna traktora.

U Tučepima, pored Makarske, na terenu imamo oko 250 vatrogasaca i trenutno na terenu djeluju dva protupožarna zrakoplova kanadera. Situacija je takva da su dva požara i dalje aktivna, ali se ne šire kao jučer, tako da zemaljske snage uz pomoć zračnih djeluju na požare i nadamo se da ćemo ih vrlo brzo dovesti pod kontrolu vatrogasaca', kazao je.

'Kuće i naselja nisu izravno ugroženi, iako vjetar može promijeniti smjer i opet izazvati dodatne poteškoće', rekao je.

Požar kod Tučepa Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/Pixsell

8:08 Vatrogasci se i dalje bore s golemim požarom nedaleko od Skradina u Šibensko-kninskoj županiji. Dramatično je bilo jučer tijekom cijelog dana, pa i noćas. Izgorjelo je više od 500 hektara borove šume i niskog raslinja.

Vatrogasci iz Skradina za HRT-ov portal istaknuli su da je 158 vatrogasaca i 57 vozila trenutno na terenu. Požar aktivno gase kanader i dva zračna traktora. Prema najnovijim informacijama, izgorjelo je više od 780 hektara borove šume i niskog raslinja. Trenutno kuće nisu ugrožene.

7:40 Požar, koji je u utorak navečer buknuo u Gornjim Tučepima, još nije pod nadzorom, no kuće su obranjene, a put požarišta u srijedu su uzletjela dva kanadera kako bi pomogla vatrogascima na terenu.

U srijedu ujutro još uvijek je trajala borba 237 vatrogasaca s vatrenom buktinjom koja je izbila na otvorenom prostoru u Gornjim Tučepima, predio Čovići, raširivši se i na Park prirode Biokovo. Od vatrogasaca se doznaje da su u srijedu rano ujutro dva kanadera uzletjela put požarišta kako bi pomogli kolegama u gašenju.

Uz 237 vatrogasaca s područja cijele Splitsko-dalmatinske županije, na terenu je i 55 vatrogasnih vozila. << Cijeli članak >>

  • +64
Tučepi: Vatra prodrla u Park prirode Biokovo Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

7:08 Trenutno stanje je stabilno, potvrdio je za 24sata glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković nakon neprospavane noći. Kako se doznaje od zapovjednika, dva kanadera idu za Tučepe dok jedan kanader i dva zračna traktora idu za Skradin. Tijekom noći karlovačka ekipa vatrogasaca raspoređena je u skradinskom zaleđu, a u Dalmaciji je i ekipa zagrebačkih vatrogasaca.

'Borba je bila cijelu noć, radilo se stalno. Nije bilo značajnog širenja', zaključio je Tucaković.

7:05 U Tučepe je stigao kanader, javlja reporterka N1 Ana Raić.

6:47 Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković sinoć je za RTL opisao kakva je situacija na požarištima.

'Situacija je dosta napeta. Vatra se nošena burom vrlo brzo širi. Nije se proširila samo prema dolje, već se širi i lijevo i desno. Vatrogasne snage od Splita do Makarske rivijere nalaze se na požarištu. Bore se nadljudskim naporima da spriječe širenje požara prema mjestu Tučepi', rekao je Tucaković.

Prve kuće su obranjene, dodao je Tucaković. 'Ljudi se maknu, evakuiramo ih, brani se kuća po kuća', kazao je.

Požar kod Tučepa Izvor: Društvene mreže / Autor: Dalmacija danas

6:44 Zbog požara zatvorena je državna cesta DC512 u mjestu Gornji Tučepi, javlja HAK.

6:29 Objavljena je snimka požara kod Gornjih Tučepa.

5:56 Osim vatrene stihije koja guta sve pred sobom kod Tučepa, vatrogasci su se cijeli dan borili s požarom kod Skradina. Tamo je, prema riječima glavnog vatrogasnog zapovjednika Slavka Tucakovića, noćas ostalo dežurati 110 vatrogasaca.

'Za sada nema velike vatre, ali ima vatre na pojedinim dijelovima. Vatrogasci će dežurati cijelu noć. Svi vatrogasci su dobro', kazao je sinoć Tucaković za RTL.

'Učinit ćemo sve da vatra ne dođe do NP-a Krka. Tri kanadera stižu nakon svitanja', kazao je.

  • +80
Požar kod Tučepa Izvor: Cropix / Autor: Ivo Ravlic

5:49 Dramatične snimke stigle su kasno sinoć iz Tučepa, gdje je poslije 20 sati buknuo požar koji se velikom brzinom počeo širiti. Prema posljednjim informacijama od sinoć, vatra je prodrla u Park prirode Biokovo i zahvatila obližnji ranč, a iz Gornjih Tučepa se čuju snažne detonacije pa nije poznato je li eksplodiralo vozilo ili nešto drugo, piše Slobodna Dalmacija.

Vatrena linija duga je četiri kilometra i proteže se od Čovića do Šimića. Brane se vile i kuće pa se vatra gasi i vodom iz bazena. Ujutro se očekuje dolazak kanadera.

Dvije županije poslale su po zapovijedi vatrogasne snage za izvanrednu dislokaciju. Radi se o Karlovačkoj županiji i Gradu Zagrebu. Karlovačke snage idu za Šibensko-kninsku županiju dok zagrebačke snage idu u pomoć u Tučepe, piše 24 sata.