'prijeđena crvena linija'

Izrael cijelu noć udarao po južnom Libanonu: 'Hezbolah će plaćati sve veću cijenu'

20.09.2024 u 07:34

Bionic
Reading

Izrael je priopćio da su njegovi borbeni zrakoplovi pogodili više od 100 Hezbollahovih raketnih bacača i drugih "terorističkih lokacija", uključujući skladište oružja u južnom Libanonu. Izraelske obrambene snage (IDF) izjavile su da su ti lanseri bili spremni za ispaljivanje na Izrael. Nije još poznato ima li žrtava

Libanonska državna novinska agencija izvijestila je da je Izrael izveo najmanje 52 napada na jugu zemlje u četvrtak navečer, dok su libanonske snage također gađale vojne lokacije u sjevernom Izraelu, piše BBC.

Ranije je vođa Hezbollaha Hassan Nasrallah izjavio da su smrtonosne eksplozije ranije tog tjedna "prešle sve crvene linije", optužujući Izrael za ono što je nazvao objavom rata.

Izrael još nije preuzeo odgovornost za napade

Izrael nije priznao odgovornost za napade, u kojima su eksplozije simultano odjeknule diljem zemlje u utorak i srijedu. Libanonske vlasti priopćile su da su ti napadi uzrokovali smrt 37 osoba i ranili 3000. Međutim, izraelski ministar obrane Yoav Gallant izjavio je da Izrael ulazi u "novu fazu rata", usmjeravajući dodatne napore na sjever.

Prethodno sporadične prekogranične borbe eskalirale su 8. listopada 2023. - dan nakon neviđenog napada pripadnika Hamasa iz Gaze na Izrael - kada je Hezbollah otvorio vatru na izraelske položaje u znak solidarnosti s Palestincima. Od tada su stotine ljudi, većinom boraca Hezbollaha, ubijene u prekograničnim borbama, a deseci tisuća raseljeni s obje strane granice.

Hezbolah podržava Hamas

Hezbollah je izjavio da djeluje u znak podrške palestinskoj oružanoj skupini Hamas. Obje skupine podržava Iran, a u Izraelu, Ujedinjenom Kraljevstvu i drugim zemljama klasificirane su kao terorističke organizacije.

U priopćenju objavljenom kasno u četvrtak, IDF je naveo da su njihovi borbeni zrakoplovi "napali oko 100 lansera i dodatne lokacije terorističke infrastrukture, koja uključuje otprilike 1000 raketa spremnih za upotrebu u bliskoj budućnosti za gađanje izraelskog teritorija. IDF će nastaviti djelovati kako bi oslabio infrastrukturu i sposobnosti terorističke organizacije Hezbollah te obranio državu Izrael."

Prema libanonskim sigurnosnim izvorima, na koje se pozivaju novinska agencija Reuters i The New York Times, izraelski napadi su među najintenzivnijima od početka rata u Gazi u listopadu prošle godine. IDF je također pozvao stanovnike sjevernog Izraela, blizu libanonske granice, da izbjegavaju velika okupljanja, ostanu u svojim četvrtima i budu blizu skloništa.

Hezbolah ispalio rakete preko granice

U četvrtak ujutro, borci Hezbollaha iz južnog Libanona ispalili su dvije protutenkovske rakete preko granice, a zatim i bespilotne letjelice. IDF je priopćio da su u tim napadima ubijena dva izraelska vojnika, a treći je teško ranjen.

U svom televizijskom obraćanju u četvrtak, Hassan Nasrallah izjavio je o napadima u utorak i srijedu: “Neprijatelj je prekoračio sva pravila, zakone i crvene linije. Nije mario ni za moralne, ni za ljudske, ni za pravne norme. Ovo je masakr, velika agresija na Libanon, njegov narod, njegov otpor, njegov suverenitet i njegovu sigurnost. Može se nazvati ratnim zločinom ili objavom rata – kako god ga nazvali, zaslužuje takav opis. To je bila namjera neprijatelja", dodao je.

Dok je Nasrallah govorio, izraelski borbeni zrakoplovi prouzročili su zvučne udare iznad Beiruta, plašeći iscrpljeno stanovništvo, dok su drugi ciljali mete u južnom Libanonu. Vođa Hezbollaha priznao je da je ovo bio ogroman i bez presedana udarac za njegovu skupinu, ali je naglasio da su njihove zapovjedne i komunikacijske sposobnosti ostale netaknute.

Obećao žestok odgovor

Nasrallahov ton bio je prkosan, obećavši snažan odgovor. No, također je naznačio da Hezbollah ne želi eskalaciju sukoba s Izraelom. Prekogranični napadi skupine, rekao je, nastavit će se sve dok ne dođe do prekida vatre u Gazi, naglasivši da nikakvi napadi ili atentati neće vratiti stanovnike u sjeverni Izrael.

IDF je u četvrtak izjavio da je načelnik stožera, general-pukovnik Herzi Halevi, "nedavno dovršio odobrenje planova za sjevernu arenu". Gallant je kasnije rekao da "nova faza rata donosi značajne prilike, ali i značajne rizike". "Hezbollah osjeća da je pod pritiskom, a vojna djelovanja će se nastaviti", dodao je.

"Naš je cilj omogućiti siguran povratak izraelskih zajednica na sjeveru njihovim domovima. Kako vrijeme bude odmicalo, Hezbollah će plaćati sve veću cijenu."

Izrael želi tampon-zonu unutar južnog Libanona?

Nije jasno kako Izrael planira ostvariti taj cilj, no izvješća iz ranijeg tjedna sugeriraju da general zadužen za Sjeverno zapovjedništvo IDF-a zagovara stvaranje tampon-zone pod izraelskom kontrolom unutar južnog Libanona. Američki državni tajnik Antony Blinken pozvao je sve strane na suzdržanost.

"Ne želimo vidjeti nikakve eskalacijske poteze bilo koje strane koji bi otežali postizanje primirja u Gazi", rekao je na sastanku s europskim ministrima vanjskih poslova u Parizu, gdje se raspravljalo o rastućoj krizi.

Britanski ministar vanjskih poslova David Lammy, koji je također bio prisutan na pregovorima u Parizu, pozvao je na trenutni prekid vatre između Izraela i Hezbollaha. "Jasno je svima nama da želimo vidjeti dogovoreno političko rješenje kako bi se Izraelci mogli vratiti svojim domovima na sjeveru Izraela, a Libanonci također mogli vratiti u svoje domove", rekao je.