pripreme za napad?

Izrael prebacio vojsku na sjever i kreće u 'novu fazu rata'; u Libanonu ubijeno 20 osoba

18.09.2024 u 16:53

Bionic
Reading

Najmanje 20 osoba je ubijeno, a oko 450 je ranjeno u Libanonu u srijedu, kada su pripadnicima Hezbolaha eksplodirali voki tokiji, dan nakon što je 12 osoba poginulo, a više tisuća ozlijeđeno u eksplozijama pejdžera

Najvažnije informacije

  • najmanje 20 osoba je ubijeno, a oko 450 je ranjeno u novom napadu u srijedu na pripadnike Hezbolaha u Libanonu
  • za razliku od jučerašnjeg napada, u kojem su eksplodirali pejdžeri, u srijedu su eksplodirali voki tokiji koje Hezbolah također koristi za komunikaciju
  • Hezbolah je lansirao dvadesetak raketa na Izrael, no Izraelci tvrde da nema ozlijeđenih u tom napadu
  • u napadu u utorak, kada su eksplodirali pejdžeri pripadnika Hezbolaha, ubijeno je 12 osoba u Libanonu i sedam u Siriji, a oko 2800 ih je ranjeno
  • Izraelski ministar obrane Yoav Gallant rekao je da počinje 'nova faza rata' i da Izrael okreće fokus na sjeverno bojište s Libanonom

23:00 Libanonsko ministarstvo zdravstva izvijestilo je da je ukupan broj poginulih u današnjem napadu, odnosno eksplozijama voki tokija pripadnika Hezbolaha, narastao sa 14 na 20. Kod broja ranjenih nije došlo do korekcije, pa se i dalje vodi kao 450.

22:44 Izraelska vojska prebacila je svoju 98. diviziju, iz Gaze na sjever zemlje, prema granici s Libanonom, potvrdio je neimenovani izvor za BBC. Do sada je na sjeveru bila stacionirana samo jedna takva postrojba, 36. divizija, što znači da će ovaj potez značajno ojačati izraelske snage u tom području. Dvije divizije ostale su u Pojasu Gaze. Granica s Libanonom je mjesto sve jačih sukoba Izraela i Hezbolaha od listopada prošle godine, a od tada je oko 60.000 Izraelaca bilo primorano napustiti to područje. Izraelska vlada je ovaj tjedan najavila da joj je glavni cilj povratak tih ljudi u njihove domove.

Prebacivanje znatnih snaga na libanonsku granicu ukazuje na mogućnost da Izrael sprema vojnu operaciju na libanonskom teritoriju, no može značiti i pojačavanje obrane u očekivanju odmazde zbog jučerašnjeg i današnjeg napada u kojima je ukupno nekoliko desetaka poginulih i oko 3200 ranjenih.

​​​​​​​21:13 Teroristička skupina Hamas izdala je priopćenje u kojem okrivljuje Izrael za val eksplozija usmjerenih na komunikacijske uređaje Hezbolaha tijekom posljednja dva dana te kaže da taj potez prijeti regionalnoj stabilnosti.

'Snažno osuđujemo obnovljenu i tekuću cionističku agresiju protiv bratskog libanonskog naroda', piše u priopćenju Hamasa, u kojem se dodaje i da napadi 'sada prijete sigurnosti i stabilnosti regije'.

19:52 Ministarstvo zdravstva Libanona izvijestilo je da broj ubijenih u današnjim napadima porastao s devet na 14, a broj ranjenih s 300 na 450.

19:38 Libanonski mediji izvještavaju o novim eksplozijama na sjeveroistoku zemlje. Detalji o tim eksplozijama zasad nisu poznati.

  • +3
U novom napadu u Libanonu eksplodirali voki tokiji Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

19:36 BBC donosi informaciju da će se do kraja tjedna sastati Vijeće sigurnosti UN-a s temom eksplozija u Libanonu.

19:34 Komunikacijski uređaji (voki tokiji) pripadnika Hezbolaha koji su danas eksplodirali u Libanonu, ubivši pritom najmanje devet osoba, a ranivši oko 300, nose oznaku 'Proizvedeno u Japanu' (Made in Japan)... >>>Cijeli članak<<<

18:36 Izraelski ministar obrane Yoav Gallant rekao je da Izrael prebacuje fokus na sjeverno bojište i da 'počinje nova faza' rata.

'Težište se pomiče na na sjever. Prebacujemo snage, resurse i energiju prema sjeveru', rekao je Gallant pripadnicima Izraelskih zračnih snaga u zrakoplovnoj bazhi Ramat David.

18:31 Pojavilo se nekoliko teorija zašto je Izrael izveo ova dva napada, zašto baš u ovom trenutku i zašto na ovakav način, a dosta toga upućuje da se možda priprema za veliku vojnu operaciju na teritoriju Libanona. >>>Cijeli članak<<<

18:27 Za neke od eksplozija odgovorni su i solarni uređaji na domovima Libanonaca, objavila je libanonska državna novinska agencija, a prenosi Sky News.

18:25 Dopisnik BBC-a s Bliskog istoka Hugo Bachega kaže da je u Bejrutu zavladao toliki strah nakon eksplozija pejdžera u utorak i voki tokija u srijedu, da su stanovnici postali sumnjičavi i prema osobama koje koriste mobitele ili neke druge uređaje. Kaže da su nekoliko puta zaustavili njegov tim i tražili od njih da prestanu koristiti mobitele.

17:54 Libanonski ministar zdravstva rekao je da je u današnjem napadu ubijeno devet osoba, a više od 300 ih je ranjeno, izvijestio je vojni dopisnik Times of Israela Emanuel Fabian.

17:30 Čelnik Izvršnog vijeća Hezbolaha Hašim Safiedin javno je zaprijetio krvavom osvetom Izraelu.

'Ovi napadi će sigurno biti jedinstveno kažnjeni; doći će do jedinstvene krvave osvete', rekao je Safiedin i dodao da neće puno o tome govoriti, jer da će 'sutra govoriti vođa Hezbolaha (Hasan Nasralah, op. a.) i sve će se otkriti'. Nalgasio je da Hezbolah nije pobijeđen, da se neće slomiti niti povući i da neće biti pod utjecajem onoga što im Izrael radi.

17:07 Kao vjerojatni čin odmazde, iz Libanona je na Izrael ispaljeno 20-ak raketa, a Izraelske obrambene snage (IDF) tvrde da su presrele neke od tih raketa. Zasad nema informacija o eventualno ozlijeđenima ili šteti od ovog napada. Odgovornost za napad preuzeo je Hezbolah, navodeći da je ciljao izraelsku vojnu bazu.

17:05 Izvori iz libanonskih sigurnosnih snaga tvrde da su voki tokije koji su danas eksplodirali nabavili prije otprilike pet mjeseci, u isto vrijeme kao i pejdžere koji su eksplodirali jučer. Za jučerašnji napad Libanon i skupina Hezbolah optužili su Izrael, a iz Izraela nije bilo komentara o tom napadu, piše Times of Israel.

17:03 Video snimka objavljena na društvenim mrežama pokazuje eksploziju u predgrađu Bejruta na sprovodu jučer ubijenima.

17:01 Na društvenim mrežama, ubrzo nakon napada, pojavile su se video snimke i fotografije na kojima se vide uništeni voki tokiji, nakon što su eksplodirali.

16:58 Najmanje tri osobe su ubijene, a stotine su ranjene u novom napadu u kojem su eksplodirali komunikacijski uređaji pripadnika Hezbolaha. Libanonski mediji izvijestili su da su se eksplozije dogodile na više mjesta diljem zemlje, piše Times of Israel.

  • +3
Libanon - ranjenici u bolnicama Izvor: Profimedia / Autor: Mahmoud AL-ZAYYAT / AFP / Profimedia

Agencija Reuters citirala je sigurnosni izvor i svjedoka koji su rekli da su komunikacijski uređaji koje koristi Hezbolah detonirali na jugu zemlje i u južnim predgrađima glavnog grada. Hezbolahova Al Manar TV izvijestila je o eksplozijama u više područja Libanona, za koje je rekla da su rezultat detonacije voki-tokija, piše Sky News.

Najmanje jedna od eksplozija koje su se čule dogodila se u blizini sprovoda koji je Hezbolah organizirao za jučer ubijene, piše Reuters.