velika operacija

Kako je moguće da su eksplodirali pageri kod gotovo 3000 ljudi?! Dvije su teorije

17.09.2024 u 19:51

Bionic
Reading

Nakon eksplozije pagera koje su koristili članovi Hezbolaha, pojavila su se pitanja što je pager i kako može eksplodirati

Pager je mali elektronički uređaj koji se koristi za primanje tekstualnih poruka ili obavijesti bez potrebe za internetskom vezom. Uobičajeno se koristio 90-ih i ranih 2000-ih kao primarno sredstvo komunikacije, prije nego što su mobilni telefoni postali široko dostupni.

Dojavljivač, kako objašnjava britanska radijska postaja LBC, radi na jednostavan način - korisnici unose šifru u uređaj, koja se prenosi u prijemni centar ili sustav koji šalje obavijest dojavljivaču. Uređaj može prikazati tekstualne poruke ili kratke obavijesti, a u nekim modelima korisnici mogu odgovoriti na poruke ili birati određeni broj.

Do incidenta je navodno došlo zbog pregrijavanja baterije uređaja, što je dovelo do eksplozije. Preliminarne informacije govore da je poslužitelj pagera bio napadnut, a na njega je postavljen zlonamjerni program (skripta) koji je uzrokovao preopterećenje baterije, zbog čega je došlo do njenog pregrijavanja i eksplozije. Bivši stručnjak za streljivo britanske vojske, koji je želio ostati anoniman, iznio je za BBC drugu teoriju.

On tvrdi da su ti uređaji vjerojatno bili napunjeni s 10 do 20 grama vojnog eksploziva, skrivenog unutar lažne elektroničke komponente. Prema riječima stručnjaka, uređaji su se aktivirali putem signala, nečega što se zove alfanumerička tekstualna poruka. Jednom kad bi se uređaj aktivirao, sljedeća osoba koja bi ga koristila izazvala bi eksploziju. Da bi ta teorija držala vodu, netko je morao tajno ubaciti svoje ljude u opskrbni lanac tih pagera i postaviti eksploziv, a za Hezbolah nema nikakve sumnje da bi to bio Izrael.

  • +2
Napad u Libanonu Izvor: Profimedia / Autor: Anwar AMRO / AFP / Profimedia