eksplozije u libanonu

Zašto je Izrael napao baš sada i na ovakav način? Možda priprema teren za operaciju

18.09.2024 u 18:09

Bionic
Reading

Libanonski Hezbolah u samo dva dana doživio je dva teška udarca. U utorak je u eksplozijama pejdžera ubijeno 12 njegovih pripadnika, plus još sedam u Siriji, te je ranjeno gotovo 3000 osoba, a već dan kasnije ubijene su najmanje tri osobe i više je stotina ranjenih u eksplozijama voki tokija. Iako za to nema službene potvrde, i napadnuta strana i analitičari smatraju da iza napada stoji Izrael

Pojavilo se nekoliko teorija zašto je Izrael izveo ova dva napada, zašto baš u ovom trenutku i zašto na ovakav način. BBC-jev diplomatski dopisnik Paul Adams u svojoj analizi navodi da bi jedan od razloga mogao biti taj da je Izrael odabrao ovaj trenutak da pošalje poruku Hezbolahu, kojeg podržava i obilato financira Iran, nakon postupne eskalacije nasilja duž granice Izraela i Libanona.

Drugi razlog mogao bi biti da Izrael nije sam izabrao ovaj trenutak za akciju, već da je bio prisiljen zbog opasnosti da bi njihov plan mogao biti otkriven. Adams navodi da su oba objašnjena moguća i nakon današnjeg, drugog napada, a smatra da nema sumnje da Izrael stoji iza napada kojima je cilj osakatiti Hezbolah, doslovno i figurativno.

S obzirom na to da su u napadima uništeni pejdžeri i voki tokiji, sposobnost pripadnika Hezbolaha da komuniciraju među sobom je znatno oštećena, a raste i strah od upotrebe mobitela, koji bi možda mogli biti sljedeći komunikacijski uređaj preko kojega će se izvršiti napad. Ovim je napadima Izrael možda želio dovesti do toga da Hezbolah počne oklijevati ili da u potpunosti prekine daljnje napade, barem neko vrijeme, no postoji i druga mogućnost koju Adams ističe, a to je da možda Izrael priprema teren, 'marljivo i zastrašujuće', za vlastitu veliku operaciju unutar Libanona.

  • +3
U novom napadu u Libanonu eksplodirali voki tokiji Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Na tragu tog razmišljanja je i glavni tajnik UN-a Antonio Guterres koji smatra da su eksplozije u Libanonu preteča nečeg većeg između Izraela i Libanona.

'Logika da se sve te naprave detoniraju je da se to učini kao preventivni udar prije velike vojne operacije. Ovi događaji potvrđuju da postoji ozbiljan rizik od dramatične eskalacije u Libanonu i mora se učiniti sve da se ta eskalacija izbjegne', rekao je Guterres, a prenosi Sky News. Još jedan pokazatelj da sve ide u tom smjeru je i objava izraelskog ministra obrane Yoava Gallanta o 'novoj fazi' rata i okretanje pažnje na sjeverno bojište s Libanonom.

'Težište se prebacuje na sjever. Prebacujemo snage, resurse i energiju prema sjeveru', rekao je Gallant pripadnicima Izraelskih zračnih snaga u bazi Ramat David.

  • +3
Libanon - ranjenici u bolnicama Izvor: Profimedia / Autor: Mahmoud AL-ZAYYAT / AFP / Profimedia