u libanonu i siriji

Eksplodirali pageri članova Hezbolaha, 16 poginulih i 2750 ranjenih, najavili su odmazdu Izraelu

17.09.2024 u 17:06

Bionic
Reading

Najmanje devet osoba je ubijeno, a oko 2750, uključujući i članove skupine Hezbolah, ranjeno je u raznim dijelovima Libanona kada su eksplodirali njihovi ručni dojavljivači (pageri)

Najvažnije informacije

  • diljem Libanona eksplodirali su ručni dojavljivači (pageri) pripadnika Hezbolaha
  • najmanje devet osoba je ubijeno u Libanonu, dok ih je oko 2750 ranjeno, a također je sedam osoba ubijeno u Siriji
  • libanonski ministar informiranja Ziad Makary za napad je optužio Izrael
  • Hezbolah je poručio da će Izrael dobiti 'pravednu kaznu'

22:45 Libanonski ministar zdravstva demantirao je informacije da je broj poginulih porastao na 11 i da je oko 4000 ranjenih, nego je ponovio da je ubijenih u Libanonu devet, a ranjenih 2750.

21:41 Pagere koji su eksplodirali u utorak Hezbolah je nabavio u posljednjih nekoliko mjeseci i bili su novi, rekao je izvor iz libanonske obavještajne zajednice za CNN, ne otkrivajući kada su točno nabavljeni ni o kojem je modelu riječ.

20:24 Nakon eksplozije pagera koje su koristili članovi Hezbolaha, pojavila su se pitanja što je pager i kako može eksplodirati. Pager je mali elektronički uređaj koji se koristi za primanje tekstualnih poruka ili obavijesti bez potrebe za internetskom vezom. Uobičajeno se koristio 90-ih i ranih 2000-ih kao primarno sredstvo komunikacije, prije nego što su mobilni telefoni postali široko dostupni. Pojavile su se dvije teorije kako je moguće da je gotovo 3000 pagera eksplodiralo istovremeno, a o tome više pročitajte ovdje.

20:23 Glasnogovornik američkog Ministarstva vanjskih poslova (State Department) Matthew Miller rekao je da SAD nije bio umiješan, niti je znao unaprijed za operaciju, za koju Hezbolah krivi Izrael, te da još prikuplja informacije o tome što se točno i kako dogodilo.

20:10 Ministar obrazovanja Libanona Abbas Halabi najavio je da će sutra sve javne i privatne škole i sveučilišta u zemlji biti zatvoreni. Odluka je donesena, objasnio je, u znak prosvjeda protiv velikog napada ranije danas u kojem je najmanje devet osoba poginulo, a više tisuća je ranjeno. Meta napada bili su pripadnici skupine Hezbolah.

20:09 Ministar vanjskih poslova Irana Abbas Aragči snažno je osudio 'izraelski napad u kojem je eksplodiralo stotine pagera u Libanonu i dijjelovima Sirije'.

19:33 Načelnik stožera Izraelskih obrambenih snaga (IDF) general herzi Halevi održao je večeras sastanak s najvišim zapovjednicima s naglaskom na napad i obranu na svim bojištima, izvijestili su iz IDF-a. No, zasad se ne spominje izrijekom da je to u vezi s napadom na Hezbolah.

  • +3
Libanon - ranjenici u bolnicama Izvor: Profimedia / Autor: Mahmoud AL-ZAYYAT / AFP / Profimedia

19:19 Mnogi će se zapitati zašto Hezbolah u 2024. koristi pagere? Skupina preferira staromodnu komunikacijsku tehnologiju kako bi se borcima teže ušlo trag. Vođa Hezbolaha Hassan Nasrallah upozorio je članove skupine da ne nose mobilne telefone jer bi ih Izrael mogao koristiti za praćenje njihovog kretanja. >>>Cijeli članak<<<

18:54 UN je izrazio zabrinutost oko eksplozija pagera u Libanonu. Glasnogovornik Stephane Dujarric posebno je kritizirao činjenicu da je bilo civilnih žrtava te je rekao da to naglašava rizike od eskalacije sukoba u Libanonu.

18:39 Ministarstvo vanjskih poslova Libanona izvijestilo je da je počelo pripremati tužbu koju će podnijeti Vijeću sigurnosti UN-a nakon napada u kojem je više tisuća osoba ranjeno, a najmanje 9 ih je ubijeno u Libanonu (i još najmanje sedam u Siriji, op. a.). I službeni Libanon i skupina Hezbolah za napad krive Izrael.

  • +2
Napad u Libanonu Izvor: Profimedia / Autor: Anwar AMRO / AFP / Profimedia

18:30 Prema posljednjim informacijama, broj poginulih u Libanonu popeo se na devet, što znači da je ukupan broj ubijenih u Libanonu i Siriji 16.

18:25 Iranski veleposlanik u Libanonu Mojtaba Amani, koji je ranjen u napadu, je u dobrom stanju i njegove su rane samo površinske, te je potpuno svjestan, izvijestilo je iransko veleposlanstvo u Bejrutu.

18:24 Na terenu su deseci kola hitne pomoći i crvenog križa, koji pokušavaju prevesti teže ranjene do bolnica, koje su već prepune osoba kojima treba pružiti pomoć.

18:18 Čelnici Hezbolaha ispočetka nisu davali izjave o mogućem krivcu za napad, no sada su optužili Izrael kao državu odgovornu za ubijene i ranjene pripadnike skupine te su najavili da će Izrael dobiti 'pravednu kaznu'. Poručili su da će odmazda doći 'od tamo gdje je neprijatelj očekuje i od tamo gdje je ne očekuje'.

18:13 iranska novinska agencija Saberin izvijestila je da je u Siriji poginulo sedam pripadnika Hezbolaha, čime se ukupni broj ubijenih u ovom napadu penje na 15. Najviše smrtno stradalih u Siriji je bilo Damasku.

18:05 Libanonski ministar informiranja Ziad Makary prvi je libanonski dužnosnik koji je na napad javno prozvao Izrael. Rekao je da osuđuje izraelsku agersiju zbog koje su diljem Libanona tisuće ranjene, uključujući i mnoge borce Hezbolaha.

18:00 Libanonski ministar zdravstva Firas Abiad rekao je da je najmanje osam poginulih i oko 2800 ranjenih, od čega oko dvjesto teže, u eksplozijama pagera diljem Libanona, prenosi Times of Israel.

17:45 Broj ozlijeđenih veći je od 2000, a poginulih je navodno najmanje osam, objavljuju svjetski mediji.

Informaciju su za više svjetskih medija potvrdili dužnosnici Hezbolaha, koji su dodali da je nekoliko boraca Hezbolaha također ranjeno i u Siriji, a razlog su isto eksplozije njihovih ručnih dojavljivača. Među ranjenima, za koje se prvo pisalo da ih je desetak, no sada se čini da je riječ o više stotina, je i iranski veleposlanik u Bejrutu, pageri su eksplodirali u predgrađima Bejruta, ali i drugim dijelovima Libanona u utorak.

Dužnosnici Hezbolaha rekli su da su pageri detonirani te da vjeruju da je riječ o izraelskom napadu. Izraelska vojska zasad šuti o tom incidentu. Iranska novinska agencija Fars, bliska Revolucionarnoj gardi, objavila je da je iranski veleposlanik u Libanonu Mojtaba Amani, lakše ozlijeđen te da je na promatranju u bolnici, a druga agencija Mehr javila je da je Amani ranjen u eksploziji dojavljivača.

  • +10
Ilustrativna galerija/Hezbolah Izvor: EPA / Autor: WAEL HAMZEH