uživo

Izrael i SAD dogovaraju odmazdu Iranu; Tisuće izraelskih vojnika u proširenoj invaziji na Libanon

10.10.2024 u 08:02

Bionic
Reading

Ova prijetnja dolazi u trenutku kada je izraelska vojska proširila svoju kopnenu invaziju na južni Libanon s tisućama vojnika. Iran je prošlog tjedna pokrenuo raketni napad nakon eskalacije izraelskih napada na Hezbollah u Libanonu. Izrael je od tada obećao odmazdu, a neki analitičari predviđaju da će Izrael najvjerojatnije odgovoriti gađanjem iranskih vojnih objekata

rat na bliskom istoku

Ključni događaji dana:

  • Biden i Netanyahu raspravljaju o odgovoru Izraela na zračni napad na Iran
  • Izrael proširio invaziju na Libanon
  • Deseci ubijenih dok izraelske trupe napadaju središnji i sjeverni pojas Gaze
  • Izraelski vojnici traže dogovor o taocima

9:10 Biden poziva Netanyahua da 'minimizira štetu civilima' u Libanonu

Joe Biden i Benjamin Netanyahu razgovarali su u srijedu prvi put u nekoliko tjedana usred očekivanja skorog izraelskog napada na Iran. Pozivu se pridružila i potpredsjednica Kamala Harris.

Bijela kuća je rekla da je američki predsjednik naglasio "potrebu da se minimizira šteta za civile, posebno u gusto naseljenim područjima Beiruta".

Rečeno je da je Biden "nedvosmisleno" osudio napad Teherana i obećao "oklopnu" potporu Izraelu.

8:38 Izrael pokreće nove udare na Libanon

Izraelska vojska priopćila je da je tijekom noći pokrenula nove napade na Libanon, ciljajući, kako tvrde, skladišta oružja Hezbollaha u južnim predgrađima glavnog grada i na jugu zemlje.

Dva zapovjednika Hezbollaha odgovorna za raketne napade na sjeverni Izrael također su "eliminirana" u napadima, objavile su Izraelske obrambene snage (IDF).

8:35 Čelnici Hamasa i Fataha održat će pregovore o palestinskom jedinstvu u Kairu

Čelnici islamističke skupine Hamas i pokreta Fatah palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa održat će daljnje razgovore o jedinstvu u Kairu u srijedu, rekao je dužnosnik Hamasa.

"Na sastanku će se razgovarati o izraelskoj agresiji na Pojas Gaze i izazovima s kojima se suočava palestinska stvar", rekli su dužnosnici Hamasa.

7:50 Libanon uhitio Sirijce zbog navodne špijunaže za Izrael

Libanon je jučer priopćio da je uhitio dvojicu Sirijaca pod sumnjom da su špijunirali za Izrael dok trupe Benjamina Netanyahua nastavljaju napadati južni Bejrut.

Libanonska vojna obavještajna služba uhitila je dvojicu Sirijaca "zbog fotografiranja različitih mjesta... i dokumentiranja rezultata neprijateljskih zračnih napada", priopćila je vojska X. Libanonska vojska rekla je da su uhićenja "rezultat nadzora i praćenja izraelskih špijunskih mreža i neprijateljskih agenata".

Dvojac je dokumentirao "operacije potrage i spašavanja i izvlačenje tijela" na izraelskim lokacijama napada i "regrutirani su putem društvenih medija", dodaje se.

7:30 Turska počela evakuaciju svojih građana iz Bejruta

Preko 2000 turskih državljana i nekoliko stranih državljana sinoć se počelo ukrcavati na turski vojni brod koji je dovezao pomoć i koji će ih odvesti iz Libanona.

7:20 MI5: Ujedinjeno Kraljevstvo se suočava s povećanom prijetnjom zavjere iz Irana

Britanska obavještajna služba suočena je s "paklenim poslom" zbog rastućih prijetnji iz Irana i Rusije, kao i ponovnog oživljavanja Islamske države i Al-Qaide, upozorio je šef MI5.

Dan nakon što je Sir Keir Starmer pozvao međunarodnu zajednicu da se usredotoči na "maligni" režim u Iranu, koji podupire opunomoćenike diljem Bliskog istoka, uključujući Hamas i Hezbollah, Ken McCallum je rekao da je britanska obavještajna služba osujetila 20 zavjera koje podupire Teheran i koje su "predstavljale potencijalno smrtonosne prijetnje britanskim građanima” od početka 2022.

"Vidjeli smo zaplet za zapletom ovdje u Velikoj Britaniji, u neviđenom ritmu i razmjeru", rekao je glavni direktor MI5.

6:15 Dvije osobe poginule su u sjevernom Izraelu od raketne vatre Hezbollaha

Dvije su osobe ubijene u gradu na sjeveru Izraela koji je u srijedu pogođen raketnim napadima Hezbollaha u Libanonu, priopćile su izraelske vlasti. Izraelska služba hitne pomoći saopćila je da su muškarac i žena ubijeni u gradu Kirya Shmona.

Vojska je rekla da je oko 20 projektila ispaljeno iz Libanona u baražnoj vatri.

6:10 IDF: Podzemno skladište oružja uništeno u južnom Libanonu

Izraelska vojska priopćila je da je uništila podzemno skladište oružja pronađeno sedam metara ispod stambene zgrade u južnom Libanonu. "Vojnici su locirali stotine komada oružja, uključujući podzemno skladište oružja otprilike sedam metara ispod kuće unutar sela u kojem djeluju trupe", rečeno je.

“Unutar skladišta oružja vojnici su otkrili snajperske puške i brojno oružje.”

6:00 Izrael i SAD razgovarali o odmazdi Iranu

Biden i Netanyahu razgovarali su o planovima Izraela u razgovoru koji je trajao 30 minuta, priopćila je Bijela kuća.

Rasprava je bila "izravna i vrlo produktivna", izjavila je novinarima tiskovna tajnica Bijele kuće Karine Jean-Pierre, priznajući da dvoje čelnika ima neslaganja i da su otvoreni o njima.

Odnosi između Bidena i Netanyahua trenutno su napeti zbog načina na koji je izraelski vođa upravljao Gazom i Libanonom. SAD je pokušao spriječiti eskalaciju neprijateljstava i neuspješno je pokušavao posredovati u primirju u Gazi.

Izrael je obećao da će najveći neprijatelj Iran platiti za svoj raketni napad, koji je prouzročio malu štetu, dok je Teheran rekao da bi svaka odmazda bila dočekana velikim razaranjem, što je izazvalo strah od šireg rata u regiji proizvodnje nafte koji bi mogao uvući u sukob i SAD.