žestoke borbe

Izrael primio bolan udarac: Visoki zapovjednik i časnici upali u zamku u Gazi

21.10.2024 u 07:27

Bionic
Reading

Zapovjednik IDF-ove 401. oklopne brigade ubijen u bitci u sjevernoj Gazi. Brigadir Ehsan Daqsa i drugi časnici, uključujući zapovjednika bataljuna, pogođeni su eksplozivnom napravom dok su napuštali tenkove i hodali do promatračkog položaja u Jabaliji

Daqsa (41) iz grada Druza, Daliyat al-Karmel, bio je jedan od najviših časnika poginulih u borbama u Gazi. Ukupno je u borbama ubijeno šest brigadira IDF-a, od kojih su četiri poginula tijekom napada 7. listopada, javlja Times of Israel.

Istraga IDF-a o smrti brigadira Daqse otkrila je da je bio ispred svog tenka s drugim časnicima kada su pogođeni eksplozivnom napravom u Jabaliji, u sklopu tamošnje ofenzive protiv Hamasa.

Ubijen na licu mjesta

Prema istrazi, Daqsa, zapovjednik 52. bataljuna brigade, i još dva časnika izašli su iz svojih tenkova u Jabaliji i hodali nekoliko metara do promatračkog mjesta.

Područje je bilo minirano eksplozivom koji je ubio Daqsu na licu mjesta, teško ranio zapovjednika 52. bataljuna i ozlijedio preostalu dvojicu časnika, koji su zadobili lakše i srednje teške ozljede.

Daqsa je preuzeo zapovjedništvo nad 401. brigadom u lipnju.

Vodio protuofenzivu na Erezu

Dana 7. listopada, iako nije bio na dužnosti, uputio se u južni Izrael kako bi sudjelovao u borbi protiv Hamasovog napada, uključujući vođenje protuofenzive na područje prijelaza Erez koje su zauzeli teroristi.

Daqsa je odlikovan priznanjem čelnika sjevernog zapovjedništva za spašavanje ranjenih padobranaca pod vatrom tijekom bitke za Ayta ash-Shab 2006. godine, u Drugom libanonskom ratu.