OBRANA ARHIPELAGA

Izrael nastavlja opremati Filipine za slučaj kineskog napada: Što je sve Manila dosad nabavila

21.10.2024 u 06:01

Bionic
Reading

Premda Izrael trenutno vodi rat na tri bojišnice, u Libanonu, Gazi i Jemenu, tamošnja obrambena industrija nastavlja sklapati izvozne ugovore za kupce koji se pripremaju za moguće sukobe. Jedni od takvih naručitelja su Filipini te su od Izraela ovih dana dobili još dvije od ukupno devet naručenih patrolnih topovnjača kojima se Manila namjerava zaštititi u sve učestalijim incidentima u Južnom kineskom moru, iza kojih stoji Kina. Evo što znamo o plovilima koja Filipini nabavljaju usred rastućih regionalnih napetosti

Filipinska novinska agencija PNA objavila je da su Filipini od tvrtke Israel Shipyard iz Haife preuzeli još dvije patrolne topovnjače klase Acero naoružane projektilima Spike NLOS. Prije posljednje isporuke predano im je šest brodova klase nazvane po filipinskom marincu Nestoru Aceru, poginulom 1972. u sukobu s pobunjenicima iz redova etničke skupine Moro, a u skorašnje vrijeme očekuje se dolazak zadnjeg plovila, čija je izrada u tijeku.

'Slične svojim prethodnicama, isporučene platforme dizajnirane su za operacije velike brzine, s naprednim raketnim sustavima i sofisticiranom tehnologijom koja poboljšava sposobnost Ratne mornarice Filipina za provođenje brzih i učinkovitih pomorskih operacija zabrane', kazao je za PNA glasnogovornik tamošnje mornarice, poručnik Giovanni Badidles. Također je istaknuo da dolazak ovih plovila naglašava kontinuiranu modernizaciju filipinske mornarice i predstavlja ključni korak prema jačanju manilskog Programa samopouzdanja u obrani (SRDP).

Acero Izvor: Wikimedia Commons / Autor: Ratna mornarica Filipina

Patrolni brod klase Acero dizajniran je za sigurnosno-obrambene zadaće u kojima je potrebna velika brzina presretanja. Osim velike brzine na nemirnom moru, klasa se može pohvaliti dobrim držanjem na površini i izvanrednim manevarskim sposobnostima, iznimno niskim zalijetanjem u svim stanjima mora, kao i suhom palubom pri svim brzinama te vrlo prostranim i pristupačnim unutarnjim rasporedom.

Trup, paluba i zapovjednički most izrađeni su od zavarene brodske aluminijske legure s poprečnim i uzdužnim okvirima, a integrirani spremnici s dvostrukim dnom sadrže gorivo s dodatnim gravitacijskim spremnikom u sredini. Trup je podijeljen u šest vodonepropusnih odjeljaka koji zadovoljavaju stroge međunarodne kriterije stabilnosti pri oštećenju poplavom.

Projektili Spike kao udarna snaga novih patrolnih topovnjača

Patrolni brodovi klase Acero imaju istisninu od 95 tona, duljinu od 32,65 metara i širinu od 6,2 metra, a posadu čini 12 časnika, dočasnika i mornara. Plovila zahvaljujući dvama dizelskim motorima MTU 16V 4000 mogu postići najveću brzinu od 43 čvora, odnosno 80 kilometara na sat, i imaju maksimalni domet od 3000 kilometara pri brzini od 17 čvorova (28 kilometara na sat).

Od naoružanja klase Acero valja izdvojiti Rafaelov raketni bacač tipa Typhoon (MLS-NLOS) s osam projektila tipa Spike. No njima će biti naoružana samo četiri od ukupno devet brodova. Spike su projektili s elektrooptičkim navođenjem i naprednom kontrolom paljbe, a mogu se ispaljivati danju i noću te u svim vremenskim uvjetima.

Projektili se prema navodima izraelskog proizvođača mogu koristiti za napade na ciljeve udaljene do 32 kilometra s vrhunskom preciznošću i minimalnom kolateralnom štetom. Tvrtka Rafael ističe da su projektili Spike podjednako učinkoviti u ofenzivnim i obrambenim pomorskim scenarijima, a omogućuju vatrenu potporu more-obala ili more-more na širokom rasponu mornaričkih platformi.

Klasa je također dizajnirana za nošenje pramčanog automatskog topa Mk 44 Bushmaster II kalibra 30 milimetara, postavljenog na daljinski upravljanu oružanu stanicu Rafael Typhoon Mk 30-C. Tu su i dvije teške strojnice M2HB Browning kalibra .50, a koje su pak montirane na daljinski upravljane oružne stanice Rafael Mini Typhoon. Također, klasa Acero je naoružana s dvije lake strojnice opće namjene tipa M60E4 kalibra 7,62 milimetra.

Od senzora i procesnih sustava izdvaja se Furunov 3D X-pojasni radar za navigaciju i pretraživanje površine Navnet, kao i Rafaelov elektrooptički sustav praćenja (EOTS) tipa Toplite. Integracija sonara zasad nije predviđena, ali se oni mogu naknadno ugraditi u bilo kojem trenutku. Uz to, moguća je kasnija nabava dubinskih bombi, kakve koristi izraelska klasa Shaldag, po kojoj je i nastala ova filipinska.

Pomoć Japana, Južne Koreje i Australije

Plovilo nosi i gumeni čamac s krutim trupom za specijalne operacije, a raspoređuje se pomoću dizalice nosivosti do tone. Kruti čamac na napuhavanje dužine 5,2 metra smješten je na krmi broda, ali je njegovo korištenje ograničeno samo na ona plovila klase Acero bez integriranog raketnog sustava.

Izvor: Društvene mreže / Autor: PH Side News

Usred rastućih regionalnih napetosti, posebice u Zapadnom filipinskom moru i Luzonskom tjesnacu, Manila modernizira svoje vojne sposobnosti kroz Revidirani program modernizacije oružanih snaga Filipina (RAFPMP). Mnoga nova sredstva koja se nabavljaju povezana su s prelaskom Oružanih snaga Filipina na Teritorijalne obrambene operacije (TDO), čiji je cilj usmjeriti snage prema konvencionalnim i višim prijetnjama.

Pored nabave izraelskih patrolnih topovnjača, Filipini u sklopu modernizacije nabavljaju indijske nadzvučne protubrodske krstareće rakete BrahMos, a od Južne Koreje kupili su dvije potpuno nove fregate koje proizvodi Hyundai Heavy Industries. Nabava fregata klase Jose Rizal označava novu eru za filipinsku mornaricu jer se prije oslanjala na brodove iz Drugoga svjetskog rata i one koji potječu iz hladnoratovskog doba.

Prema ocjenama vojnih analitičara, još uvijek ograničeni resursi filipinske ratne mornarice i drugih pridruženih agencija za provođenje zakona predstavljaju ogromne izazove u osiguravanju golemoga filipinskog arhipelaga. Trenutni inventar i sposobnosti zemlje nesrazmjerni su zahtjevima osiguranja ove otočne nacije, posebno u svjetlu percipiranih prijetnji koje proizlaze iz stalnih pomorskih i teritorijalnih nesigurnosti iza kojih stoji Peking.

Filipinima, ističu stručnjaci, nedostaju zračne sposobnosti, pomorski i zračni transport, zapovijedanje i kontrola, komunikacijska sredstva, obavještajni podaci te nadzor i izviđačke sposobnosti. Ta su ulaganja potrebna da bi filipinske snage postigle određenu vjerodostojnu borbenu snagu, unatoč započetim ulaganjima u modernizaciju. Stoga država nastavlja razvijati svoje obrambene sposobnosti s regionalnim obrambenim partnerima, posebice Japanom, Južnom Korejom i Australijom, a koje će u budućnosti donirati Manili značajna sredstva u obliku dodatnih patrolnih brodova i manjih podmornica.