SAD upozorava:

'Izrael sveopćim ratom neće uspjeti vratiti izbjegle svojim domovima'

29.09.2024 u 17:12

Bionic
Reading

Izrael neće uspjeti vratiti svoje stanovnike na sjever države vođenjem sveopćeg rata protiv Hezbolaha i Irana, rekao je u nedjelju glasnogovornik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost John Kirby

Izrael je u nedjelju ponovno gađao Libanon, ciljajući i dalje Hezbolah nakon što je u petak eliminirao njegovog čelnika Sajeda Hasana Nasralaha. Izrael tvrdi da mu je cilj osigurati svoja sjeverna područja od raketnih napada te libanonske militantne skupine kako bi se tisuće izbjeglih mogle vratiti kući.

„Sveopći rat s Hezbolahom, zasigurno i s Iranom, nije način da se to postigne. Ako želite vratiti te ljude kući na siguran i održiv način, vjerujemo da je pravi smjer diplomatski put”, rekao je Kirby za CNN.

Sjedinjene Države prate što će Hezbolah učiniti da popuni svoje vodstvo te „nastavlja razgovarati s Izraelcima koji su ispravni idući koraci”, nastavio je Kirby. 

Libanonsko ministarstvo zdravstva objavilo je da je u posljednja dva tjedna ubijeno više od tisuću Libanonaca, a njih šest tisuća je ozlijeđeno. Vlada je objavila da je milijun stanovnika, petina ukupne populacije, napustila svoje domove. 

Američki ministar obrane Lloyd Austin odobrio je vojsci da pojača prisutnost na Bliskom istoku „obrambenim” zračnim sposobnostima i da druge snage stavi u povišeno stanje spremnosti, priopćio je Pentagon. 

Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Noel Barrot u nedjelju će stići u Libanon, najavio je njegov ured u vrijeme dok Izrael gađa tu državu.

„Potvrđujemo da ministar ovaj vikend putuje u Libanon gdje će razgovarati s lokalnim vlastima i dati francusku podršku, prvenstveno humanitarnu”, stoji u priopćenju ministarstva. 

Tijelo čelnika Hezbolaha Nasrallaha pronađeno je na mjestu izraelskog zračnog napada, u južnom predgrađu Bejruta gdje je sjedište tog pokreta, bez vanjskih ozljeda, rekli su u nedjelju sigurnosni i zdravstveni izvor Reutersu. Dva izvora tvrde da je on vjerojatno poginuo od udarca od eksplozije. 

Iako je Hezbolah u subotu potvrdio smrt svog čelnika, nije objavio kako je ubijen niti kad će biti njegov pogreb. Izrael tvrdi da je u istom napadu stradalo još 20 pripadnika Hezbolahovog vodstva, među njima i Ali Karaki, čelnik pokreta za južnu frontu. 

Izraelci tvrde da su ubili i Ibrahima Huseina Džazinija, čelnika sigurnosne jedinice Hezbolaha, kao i Samira Tavfika Diba kojeg opisuju „dugogodišnjim savjetnikom i čovjekom od Nasralahovog povjerenja”.