ubojstvo JAHJE SINVARA

Izrael tvrdi: Ovo je posljednja snimka vođe Hamasa. Bježao je s pištoljem i novcem

17.10.2024 u 15:54

Bionic
Reading

Izraelske vlasti u četvrtak navečer potvrdile su da je vođa Hamasa Jahja Sinvar mrtav. Zapadne sile smatraju da će eliminacija Sinvara pobuditi novu dinamiku u rješavanju bliskoistočnog konflikta

Ključni događaji dana

  • Izraelska vojska oko 15:30 objavila je da je ubijen Jahja Sinvar, vođa Hamasa te da mu još potvrđuju identitet
  • Oko 19 sati smrt Sinvara je potvrđena temeljem otiska zuba i prstiju
  • SAD je ubojstvo prozvalo 'seizmičkim događajem', a Bijela kuća najavila da će ubrzati pregovore o prestanku rata u Gazi
  • Na ulicama izraelskih gradova se slavi, a obitelji otetih talaca traže prekid rata
  • Izraelci su objavili navodni video posljednjih trenutaka Sinvara

23:45 UN: Ako Izrael bude iseljavao civile, to bi mogao biti ratni zločin

Visoki predstavnik UN-a za ljudska prava, Volker Türk, upozorio je Izrael da bi svako "prisilno premještanje velikih razmjera" civila iz sjeverne Gaze moglo predstavljati ratni zločin. "Čini se da su izraelske naredbe o evakuaciji osmišljene kako bi se Sjeverna Gaza potpuno odsjekla od ostatka teritorija", rekao je Türk u četvrtak u sjedištu UN-a u New Yorku.

23:20 SAD: Ovo je seizmički događaj

Sjedinjene Države žele pokrenuti pregovore o postizanju primirja i puštanju talaca iz Gaze, rekao je u četvrtak glasnogovornik američkog State Departmenta Matthew Miller, nakon smrti Hamasova čelnika Jahje Sinvara koji je Miller nazvao "seizmičkim događajem". <<<Cijeli članak>>>

22.50 Hagari: Sinvar je bježao s novcem i pištoljem

Glasnogovornik izraelske vojske Daniel Hagari medijima je u Tel Avivu iznio nešto više detalja o ubojstvu Sinvara. Prema njemu, izraelske snage identificirale su trojicu 'terorista', koji trče od kuće do kuće u području Tal El Sultan u Rafi. Hagari je prikazao video navodno snimljen dronom IDF-a, a na njemu je SInvar, maskiran i ozlijeđene ruke. Muškarac, koji na snimci sjedi u naslonjaču na drugom katu većinom uništene kuće, zatim baca nešto što liči na štap na dron i video završava. Sinvar je, dodaje Hagari, pronađen s pištoljem i 40.000 šekela (oko 8000 eura). 'Bježao je i mi smo ga ubili' dodaje.

22:30 Blinken dolazi na Bliski istok

Američki državni tajnik Antony Blinken vrlo brzo će se vratiti na Bliski istok u novom pokušaju postizanja dogovora između Hamasa i Izraela o prekidu vatre, piše novinar Axiosa Barak Ravid na X-u, rekavši da je državni tajnik to rekao izraelskoj vladi. Blinken neko vrijeme nije putovao u regiju, a mogao bi doći već ovog vikenda.

21:55 Biden čestitao Netanyahuu

Kako javlja Axios, američki predsjednik Joe Biden razgovarao je s Benjaminom Netanyahuom i čestitao izraelskom premijeru smrt vođe Hamasa Yahye Sinwara. Oba su se čelnika složila da postoji prilika za postizanje dogovora o oslobađanju talaca i da će zajedno raditi na postizanju tog cilja, navodi se u priopćenju Netanyahuova ureda.

21:30 Blinken: Pojačat ćemo napore da okončamo sukob u Gazi

Američki državni tajnik, Antony Blinken, ponovio je komentare svog glasnogovornika Matthewa Millera rekavši da će Washington u narednim danima udvostručiti napore da okonča sukob u Gazi nakon smrti čelnika Hamasa Yahya Sinwara. Blinken je opisao Sinwara kao "okrutnog terorista odgovornog za najveći masakr Židova od holokausta". "Svijet je bolje mjesto s njegovim odlaskom", rekao je američki ministar.

21:00 Obitelji talaca okupile se u Tel Avivu: Okončajte rat odmah!

Odmah nakon službene objave o smrti šefa Hamasa Jahje Sinvara, u Tel Avivu okupile su se obitelji talaca koje već godinu dana drže na Zapadnoj obali, kako bi izvršili dodatni pritisak na premijera Netanyahua da okonča rat. Na transparentima se vide natpisi 'Sinvar - kraj rata' i 'Vratite mi ljude doma'.

  • +2
Prosvjed u Tel Avivu Izvor: Profimedia / Autor: Israel Hadari / Zuma Press / Profimedia

20:50 Otisak zuba i prstiju: Pouzdano potvrđena smrt Jahje Sinvara

Izraelska policija potvrdila je da tijelo ubijenog muškarca pripada Jahji Sinvaru. Identitet je utvrđen uz pomoć dentalnog otiska, a dodatna identifikacija je izvršena usporedbom otisaka prstiju.

20:45 Biden: Izraelcima je ovo dan olakšanja kao Amerikancima nakon ubojstva Bin Ladena

'Mojim izraelskim prijateljima ovo je bez sumnje dan olakšanja i prisjećanja, sličan scenama viđenim diljem Sjedinjenih Država nakon što je predsjednik Obama naredio raciju da se ubije Osama Bin Laden 2011. Izrael je imao svako pravo eliminirati vodstvo i vojnu strukturu Hamasa. Hamas više nije u stanju ponoviti 7. listopada 2023.

Uskoro ću razgovarati s premijerom Netanyahuom i drugim izraelskim čelnicima kako bih im čestitao, kako bismo razgovarali o putu vraćanja talaca kući njihovim obiteljima i o okončanju ovog rata jednom zauvijek', napisao je Joe Biden u izjavi iz Bijele kuće.

20:20 Stižu reakcije zapadnih čelnika

'Jahja Sinvar bio je glavna osoba odgovorna za terorističke napade i barbarska djela 7. listopada. Danas s ganućem razmišljam o žrtvama, među kojima je 48 naših sunarodnjaka, i njihovim najmilijima. Francuska zahtijeva oslobađanje svih talaca koje još drži Hamas', napisao je na mreži X francuski premijer Emmanuel Macron.

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock pozvala je Hamas da 'odmah oslobodi sve taoce i položi oružje, jer patnja naroda Gaze mora konačno prestati'. Antonio Tajani, talijanski ministar vanjskih poslova, rekao je kako se nada da će Sinwarovo ubojstvo "dovesti do prekida vatre u Gazi".

Nešto manje diplomatični bili su šef NATO-a Mark Rutte koji je rekao da mu Sinvar 'osobno neće nedostajati', a sličnim riječima od Sinvara oprostio se britanski ministar obrane John Healey, koji je napisao da 'neće žaliti zbog smrti takvog terorističkog vođe'.

U SAD-u se, pak, oglasila predsjednička kandidatkinja Kamala Harris koja je u Milwaukeeju, Wisconsin novinarima rekla kako je 'pravda zadovoljena'. 'Nadam se da će objava Izraela da je ubio vođu Hamasa Yahya Sinwara donijeti određeno olakšanje obiteljima žrtava napada Hamasa na Izrael 7. listopada.

20:00 Netanyahu: Rat ne staje. Idemo u Rafah!

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu obratio se medijima, potvrđujući informaciju da je vođa Hamasa Sinvar ubijen. Rekao je da je 'zlo pretrpjelo težak udarac'. Sinwarovu smrt opisao je kao 'početak kraja' i rekao da Izrael 'neće stati' do kraja rata. 'Pokazali smo danas da svi oni koji nam pokušavaju nanijeti zlo, zlo im se i događa. Sile dobra uvijek mogu pobijediti sile zla i tame. 'Nećemo zaustaviti rat. Ići ćemo u Rafah', zaključio je Netanyahu.

19:30 Predsjednik Izraela: Pohvaljujem vojsku za eliminaciju arhiterorista

'Pohvaljujem Izraelske obrambene snage, Shin Bet i sigurnosne službe za eliminaciju arhiterorista Jahja Sinvara. Glavni mozak smrtonosnog napada 7. listopada, godinama je odgovoran za gnusne terorističke činove protiv izraelskih civila, građana drugih zemalja i ubojstva tisuća nevinih ljudi. Njegovi zli pokušaji bili su posvećeni teroru, krvoproliću i destabilizaciji Bliskog istoka. Sada, više nego ikad, moramo djelovati na svaki mogući način kako bismo vratili 101 taoca koje teroristi Hamasa još uvijek drže u užasnim uvjetima u Gazi', napisao je predsjednik Izraela Isaak Herzog na mreži X.

19.10 Hams: Indicije sugeriraju da je Sinvar ubijen

I izvori iz Hamasa sugerirali su za Reuters da je Sinvar ubijen, no nisu htjeli dalje komentirati slučaj.

18:50 Katz: Sinvar je mrtav

Reuters je upravo izvijestio kako je izraelski ministar vanjskih poslova, Israel Katz, potvrdio da je vođa Hamasa Jahja Sinvar mrtav. 'Ovo je značajno vojno i moralno postignuće za Izrael i pobjeda za cijeli slobodni svijet protiv osovine zla radikalnog islama predvođenog Iranom. Eliminacija Sinwara otvara mogućnost trenutnog oslobađanja talaca i utire put za promjenu koja će dovesti do nove stvarnosti u Gazi - bez Hamasa i bez iranske kontrole', objavio je Katz.

Službena identifikacija još uvijek nije potvrđena.

18:15 Izraelci: DNK testiranje Sinvara je u tijeku

Izraelska policija i vojska objavili su da 'aktivno rade na utvrđivanju konačne identifikacije Sinvara', prenosi Reuters. Slike zuba dostavljene su policijskom forenzičkom laboratoriju i da je DNK testiranje u tijeku. Dodalo se da će po završetku procesa moći potvrditi atentat.

17:45 Biden brifiran o razvoju situacije

Američki predsjednik Joe Biden brifiran je o razvoju situacije s navodnim ubojstvom vođe Hamasa na putu za Berlin, gdje će razgovarati s europskim čelnicima o Ukrajini i Bliskom istoku, potvrdio je visoki američki dužnosnik.

Novi izraelski napad na južni Libanon (ilustrativna galerija) Izvor: EPA / Autor: STR

17:30 Izraelci nisu znali da je vođa Hamasa na mjestu napada

Kanal 12, izraelski medij koji je prvi objavio informaciju da je vođa Hamasa ubijen, izvještava da se sporni napad dogodio jučer i da izraelski vojnici koji djeluju na tom području nisu znali da je vođa Hamasa na lokaciji. Vojnici su primijetili nekoliko boraca kako ulaze u zgradu i naređen je napad na njih. Tek nakon što su izraelski vojnici stigli kako bi provjerili koga su ubili, shvatili su da jedan od ubijenih terorista jako podsjeća na Sinwara, tvrdi medij.

16:47 Šire se strašne fotografije navodno mrtvog tijela vođe Hamasa

Fotografije koje navodno prikazuju mrtvo tijelo vođe Hamasa Yahye Sinwara kruže društvenim mrežama. Na njima se vidi čovjek koji jako podsjeća na Sinwara kako leži mrtav u ruševinama uništene zgrade s ozbiljnim ozljedama lubanje.

16:33 Visoki dužnosnik: Vođa Hamasa je eliminiran

Visoki izraelski dužnosnik za izraelski Kanal 12 potvrdio je da je vođa Hamasa Yahya Sinwar eliminiran. Članovi izraelskog sigurnosnog kabineta obaviješteni su da je čelnik Hamasa Yahya Sinwar vrlo vjerojatno mrtav, potvrdila su i za Reuters dva dužnosnika upoznata s tim slučajem.

15:57 IDF: Ubili smo vođu Hamasa

'Tijekom operacija IDF-a u Pojasu Gaze eliminirana su tri terorista. IDF i ISA provjeravaju mogućnost da je jedan od terorista bio Jahja Sinvar. U ovoj fazi identitet terorista ne može se potvrditi', priopćio je IDF.

Sinvar, glavni arhitekt napada na Izrael 7. listopada 2023. koji je pokrenuo rat u Gazi, imenovan je vođom Hamasa nakon atentata na tadašnjeg vođu Ismaila Haniju u Teheranu u kolovozu.

Zasad nema komentara od Hamasa.

Ako bi se potvrdila Sinvarova smrt, to bi predstavljalo veliki poticaj izraelskoj vojsci i premijeru Benjaminu Netanyahuu, nakon više ubojstava visokih neprijateljskih čelnika posljednjih mjeseci, ocjenjuje Reuters.

Informacija o mogućem atentatu na Sinvara stiže nakon što je Izrael objavio da je izveo precizan udar na kompleks građevina na sjeveru Gaze. Palestinski izvori pod kontrolom Hamasa navode da su u udaru ubijene 22 osobe, a deseci su ranjeni.

Sinvar nije viđen u javnosti od Hamasovog masakra 7. listopada i smatra se da se skrivao u golemoj mreži tunela koji su islamistički teroristi iskopali ispod Gaze.