na zapadnoj obali

Izrael ubio zapovjednika Islamskog džihada u borbi u džamiji

29.08.2024 u 17:42

Bionic
Reading

Izraelska vojska priopćila je u četvrtak da je ubila pet palestinskih militanata, uključujući zapovjednika Islamskog džihada, tijekom razmjene vatre "unutar i u blizini džamije" u gradu Tulkaremu na okupiranoj Zapadnoj obali.

Obračun je uslijedio nakon što je Izrael u srijedu pokrenuo jedan od najvećih napada na okupirano područje u posljednjih nekoliko godina, a ministar vanjskih poslova Israel Katz pozvao je na operaciju u stilu one koja se provodi u Gazi i na Zapadnoj obali kako bi se iskorijenilo ono što je nazvao "islamsko-iranskom terorističkom infrastrukturom", piše CNN.

Nakon što je Izrael pokrenuo daljnje napade u četvrtak rano ujutro, Izraelska vojska priopćile su da je među pet ubijenih u džamiji Muhamad Džaber, poznat kao Abu Šuja, vođa lokalnog ogranka militantne skupine Islamski džihad.

Džaber je izveo brojne terorističke napade, objavila je izraelska vojska, uključujući napad u gradu Kalkija na Zapadnoj obali u lipnju, kada je ubijen izraelski civil.

Kasnije u četvrtak, Islamski džihad objavio je "mučeništvo" Džabera, za kojeg kažu da je bio zapovjednik Tulkarem bataljuna brigada Al-Kuds, oružanog krila te militantne skupine.

Četvorica ostalih ubijenih zajedno s Džaberom bili su povezani s njegovom terorističkom mrežom, a još je jedna osoba uhićena, rekao je međunarodni glasnogovornik IDF-a potpukovnik Nadav Shoshani na konferenciji za novinare u četvrtak.

IDF je naveo da je ubio 12 terorista tijekom prvog dana svojih operacija u Dženinu i Tulkaremu, oba na sjeveru Zapadne obale, kao i da je demontirao "desetke eksplozivnih naprava" koje su bile postavljene ispod cesta.