Israel Katz

Izraelski ministar zaoštrio retoriku: Ubrzo će odluka o punom ratu s Hezbolahom

18.06.2024 u 22:43

Bionic
Reading

Izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz u utorak je upozorio da bi moglo ubrzo doći do odluke o punom ratu s Hezbolahom, unatoč američkim nastojanjima da spriječe eskalaciju sukoba

Američki izaslanik Amos Hochstein poslan je u Libanon kako bi umanjio tenzije nakon sve učestalije prekogranične paljbe duž libanonske južne granice, kao i nagovještaja Hezbolaha da bi mogao napasti Haifu, treći izraelski grad po veličini.

Hezbolah, koji djeluje pod iranskim pokroviteljstvom, razmjenjuje vatru s Izraelom proteklih devet mjeseci usporedo s izraelskim ratom u Gazi. Prošli tjedan grupacija je ispalila dosad najveću paljbu raketa i dronova prema izraelskim vojnim postrojenjima, nakon što je izraelski napad usmrtio njihova dosad najvišeg zapovjednika.

Katz je u objavi na X-u rekao da u jeku prijetnji vođe pokreta Sayyeda Hassana Nasrallaha da će oštetiti luke u Haifi kojima upravljaju kineske i indijske tvrtke "dolazimo vrlo blizu trenutka odluke o promjeni pravila igre protiv Hezbolaha i Libanona".

"U otvorenom ratu, Hezbolah će biti uništen, a Libanon ozbiljno potučen", dodao je.

Izraelska vojska kasnije je rekla da su "operativni planovi ofenzive u Libanonu odobreni i potvrđeni i da su donesene odluke o nastavku povećavanja spremnosti vojske na terenu".

Izrael će platiti visoku cijenu, no zemlja je ujedinjena i mora vratiti sigurnost stanovnika na sjeveru, dodao je Katz.

Hezbolah je rekao da neće zaustaviti svoje napade ukoliko ne dođe do prekida vatre u Pojasu Gaze.

Glasnogovornica Pentagona rekla je da SAD ne želi širi regionalni rat na Bliskom Istoku.

Hochstein, posebni izaslanik američkog predsjednika Joea Bidena rekao je da je poslan u Libanon odmah nakon kratkog puta u Izrael jer je situacija "ozbiljna".

"Vidjeli smo eskalaciju tijekom proteklih nekoliko tjedana. I ono što predsjednik Biden želi je izbjeći daljnju eskalaciju koja bi prerasla u širi rat", rekao je Hochstein u utorak.

On se susreo sa zapovjednikom Libanonske vojske ranije u utorak te se obratio novinarima nakon sastanka predsjednikom libanonskog parlamenta Nabihom Berrijem, koji vodi oružani pokret Amal blizak Hezbolahu i koji je također ispaljivao rakete na Izrael.

SAD i Francuska nastoje diplomatskim naporima osigurati dogovor o prekidu neprijateljstava duž libanonske granice.

sve osim nogometa

Učitavanje...