Jaaako laaagana čokoladna beze torta
za 6 do 8 osoba
2, 3 beze kore
10 dag lješnjaka
70 dag čokolade za kuhanje
7 dl vrhnja za šlag
2 vrećice učvršćivača za šlag (krem fix)
3 žlice ruma
5 žlica kakaa
kalup za tortu promjera 27 cm
U slastičarnici kupite 2, 3 beze kore, ovisno o visini vašeg kalupa.
Lješnjake stavite na lim i pecite u pećnici na 180 C, najviše 15 minuta, dok ne počnu fino mirisati i malo potamne.Izvadite ih, prohladite pa razmrvite rukama da otpadne višak ljuski i sameljite na krupno.Najbolje ih je staviti u krpu i lagano lupkati batom dok ih ne usitnite.
Čokoladu stavite topiti na paru. Vrhnje za šlag umutite s krem fixom, ali samo na pola, jer ne smijete dobiti tvrdo tučeni šlag, nego gusti i tekući.Takav šlag umiješajte u mlaku čokoladu, dodajte rum, mljevene lješnjake i ručno dobro promješajte.
Na dno kalupa stavite beze koru. Bilo bi dobro da je malo manja od kalupa, tako da, kad se krema ulije u kalup, izvana dobijemo čokoladni rub bez vidljivih slojeva.
Ulijte 1/3 kreme, stavite drugu koru, ulijte kremu i tako nastavite do vrha.
Ako stavljate dvije kore u tortu razdjelite kremu na dva, a akosu tri kore na tri dijela.
Lupite kalupom lagano o stol da se sve fino slegne i poravna i stavite tortu u hladnjak na osam sati
Prije posluživanja obilno je posipajte kakaom, okružite rub ugrijanim nožem, izvadite iz kalupa i poslužite na omiljenim tanjurićima.
Recept je osmislio ingeniozni Vid Nikolić, kuhar poznatog zagrebačkog restorana, stručnjak za čokoladne užitke.
Objavljeno u magazinu Sensa sretna hrana.
Fotografijepreuzete iz arhive istoimenog magazina.