sdp u krizi

Jakšić: 'Dogodili su se neki raskoli i prijepori unutar stranke'

25.06.2024 u 23:46

Bionic
Reading

'Preteško bi bilo reći da smo mi u nekoj mega teškoj krizi, kad smo dobili 25% na parlamentarnim izborima, i na europarlamentarnim izborima, kad imamo doista mnogo načelnika, gradonačelnika, župana', komentirao je Mišel Jakšić, gradonačelnik je Koprivnice, potpredsjednik Kluba zastupnika Socijaldemokratske partije Hrvatske

'Ali činjenica je da SDP, naše članstvo, naši simpatizeri, očekuju od nas da se borimo za pobjedu. Mi sad već nekoliko izbornih ciklusa nemamo pobjedu. Dogodili su se određeni raskoli i prijepori unutar stranke i naravno da to sve stvori dojam krize. No, kad pričamo o našoj povijesti, činjenica je da je Ivica Račan imao jednu veliku rolu u nastanku neovisne Hrvatske', nastavio je Mišel Jakšić, gradonačelnik je Koprivnice, potpredsjednik Kluba zastupnika Socijaldemokratske partije Hrvatske i predsjednik Odbora za pravosuđe Hrvatskog sabora gostujući u emisiji HTV-a '1 na 1'.

Smatra kako je Ivica Račan, s aspekta demokratskih procesa i otvaranja Hrvatske prema Europi, sa svojom vladom od 2000. do 2003. napravio jako puno.

Govoreći o HDZ-u i Andreju Plenkoviću, Jakšić kaže: 'Ako neki nakon svega nisu shvatili do danas što se krije u HDZ-u i što su sve u stanju raditi kad im se da golema vlast i moć u ruke, tada tome nekome to nećeš dokazati nikada'. 

Osvrčući se na SDP rekao je kako je velika odgovornost da pokažu kako je moguća politika na drugačiji način.

'Ali da bismo ljude zaintrigirali za tu našu priču, očito je da nije dovoljno samo govoriti: 'Držite lopova, oni su korumpirani i sve će biti poštenije kad HDZ ode s vlasti', kazao je.

Zato smatra da je odgovornost na njima da se okrenenu u drugačijem smjeru.

'Da respektiramo političku podršku koju je očito Andrej Plenković i HDZ dobio, koliko god to nama ne bilo drago, i da ponudimo svoj model rasta i razvoja Hrvatske, pa i jedne drugačije, pravednije Hrvatske kroz njezine institucije, s pokazateljem točaka što ćemo mi to raditi drugačije i što ćemo mi to raditi bolje', poručuje Jakšić.

Iz njegova pogleda, dodao je Jakšić, predsjednik SDP-a mora biti kandidat za premijera.

'Ali isto tako, Peđa Grbin je imao težak mandat gdje se stranka raskolila, gdje od prvog dana u Klubu stvari nisu funkcionirale, gdje je sve vodilo prema raskolu, gdje je bilo puno udaraca i na njega osobno koji sigurno nisu doprinijeli njegovom rejtingu, gdje čak i kad je rejting stranke pokazivao spiralu rasta bilo je jako puno komentara, pa i od naših potencijalnih političkih partnera da on ne može biti kandidat za premijera. Sigurno da je tu njemu bio sužen manevarski prostor', kazao je Jakšić.

Na pitanje je li spreman preuzeti SDP, ako bi to od njega stranka tražila, odgovorio je kako je 'spreman sam biti dio pobjedničkog, novog SDP-a i novog tima koji ćemo očito dobiti poslije ovih parlamentarnih izbora'.

'Mislim da nas prvo čeka temeljita reorganizacija iznutra. Imamo stvari koje trebamo napraviti drugačije i koje trebamo promijeniti. Činjenica je da moramo propitati svoja pravila unutar stranačkog funkcioniranja. Treba vidjeti što nam je nešto donijelo, a što nam je nešto oduzelo i napravilo više problema i na temelju te analize vidjeti što dalje', rekao je Jakšić.

Smatra da trebaju početi drugačije komunicirati. 

'Lijeve opcije su uvijek bile te koje su u svojoj komunikaciju bile avangarda. Mi to danas, hajdemo si priznati, nismo. Napravili smo jedan dobar iskorak u parlamentarnoj kampanji i u europarlamentarnoj kampanji, ali mislim da to trebamo raditi cijelo vrijeme, jer imamo znanja, imamo taj potencijal i ljudi to od nas očekuju', smatra.

sve osim nogometa

Učitavanje...