IZDANA TJERALICA

Janukovič uhićen na Krimu?

24.02.2014 u 15:26

Bionic
Reading

Ukrajinski organi za provedbu zakona kazali su u ponedjeljak kako nemaju informacije o tome gdje se nalazi predsjednik Viktor Janukovič, navodno viđen u Sevastopolju, na ulazu na Krimski poluotok, bazu ruske crnomorske flote, piše AP. Inače, ukrajinska vlada je u ponedjeljak izdala tjeralicu za Janukovičem

Nakon potpisivanja sporazuma s oporbom o okončanju sukoba koji je postao smrtonosan Janukovič je pobjegao iz glavnog grada Ukrajine. Ukrajinska granična služba rekla je da je pokušao odletjeti iz zemlje u subotu iz Donjecka, ali su ga zaustavili njihovi dužnosnici.

Oporbeni zastupnik Volodim Kurennoj napisao je na svojoj stranici na Facebooku da ima nepotvrđenu informaciju da je predsjednik uhićen na Krimu, piše AP.

Ukrajinski news portal Liga.net pak izvještava da su stanovnici Sevastopolja vidjeli Janukoviča u društvu ruskih marinaca.

Glasnogovornici regionalnog i nacionalnog ministarstva unutarnjih poslova i sigurnosne službe u ponedjeljak su izjavili kako nemaju te informacije.

Inače, ukrajinska vlada izdala je nalog za uhićenjem Janukoviča, optužujući ga za masovne zločine nad prosvjednicima koji su mjesecima prosvjedovali protiv njegove vladavine. Privremena vlada kazala je još kako joj je potrebno 35 milijardi dolara pomoći kroz dvije godine kako bi zemlja izbjegla bankrot, piše Bloomberg. Reuters piše kako se Ukrajina nada da Rusija neće mijenjati cijenu plina. Dva izvora iz Gazproma su kazala za Reuters kako tvrtka 'trenutno nema planove vratiti prijašnju cijenu plina za Kijev'.

Medvedev: Upitan legitimitet Kijeva

BBC javlja kako je Rusija opozvala veleposlanika iz Kijeva jer se 'Ukrajina okreće Europskoj uniji'. Moskva je osudila svrgavanje predsjednika Janukoviča i poručuje da bi američka savjetnica za nacionalnu sigurnost Susan Rice trebala pozvati vodstvo svoje zemlje, prije nego li rusko vodstvo, na izbjegavanje upotrebe sile, prenosi u ponedjeljak ruska agencija Interfax pozivajući se na izvor u ruskom ministarstvu vanjskih poslova. Premijer Rusije Dmitrij Medvedev rekao je pak da je 'legitimitet novih vlasti u Kijevu upitan'.