napad na hezbolah

Japanski ministar: Komponente iz pejdžera korištenih u eksplozijama u Libanonu nisu iz Tajvana

20.09.2024 u 07:01

Bionic
Reading

Komponente korištene u tisućama pejdžera koji su detonirani u utorak u Libanonu u smrtonosnom udaru Hezbolahu nisu proizvedene u Tajvanu, rekao je u petak tajvanski ministar gospodarstva Kuo Jyh-huei

Gold Apollo sa sjedištem u Tajvanu priopćio je ovog tjedna da nije proizveo uređaje korištene u napadu te da tvrtka BAC sa sjedištem u Budimpešti ima dozvolu za korištenje njezine marke. Nije bilo jasno kako i kada su pejdžeri opremljeni kako bi se mogli daljinski detonirati. Isto se odnosi i na stotine ručnih radija koje je koristio Hezbolah, a koji su eksplodirali u srijedu u drugom valu napada.

U dva incidenta u Libanonu je poginulo 37 ljudi, a oko 3000 ranjeno. "Komponente su uglavnom jeftiniji integrirani krugovi i baterije", rekao je novinarima tajvanski ministar gospodarstva Kuo Jyh-huei. Kada su ga pitali jesu li dijelovi pejdžeri koji su eksplodirali proizvedeni u Tajvanu, rekao je: "Mogu sa sigurnošću reći da nisu proizvedeni u Tajvanu", dodajući da slučaj istražuju pravosudne vlasti.

Izrael i dalje ne komentira napad

Sigurnosni izvori rekli su da je Izrael odgovoran za eksplozije pejdžera. Izrael nije izravno komentirao napade. Tajvanski ministar vanjskih poslova Lin Chia-lung, koji je također razgovarao s novinarima u parlamentu, odgovorio je "ne" na pitanje je li se sastao s izraelskim veleposlanikom kako bi izrazio zabrinutost oko slučaja. "Tražimo od naših misija u inozemstvu da podignu svoju svijest o sigurnosti i razmjenjivat ćemo relevantne informacije s drugim zemljama", dodao je.

Dok tajvanske vlasti istražuju bilo kakvu potencijalnu vezu između svojih raširenih globalnih lanaca opskrbe tehnologijom i uređaja korištenih u napadima u Libanonu, predsjednika i osnivača Gold Apolla, Hsu Ching-kuanga, ispitali su tužitelji kasno u noć u četvrtak, a zatim su ga pustili. Još jedna osoba također u uredu tužitelja bila je Teresa Wu, jedina zaposlenica tvrtke pod nazivom Apollo System, koja nije razgovarala s novinarima.

Pretražuju se četiri lokacije tvrtki

Hsu je ovog tjedna rekao da je osoba po imenu Teresa bila jedan od njegovih kontakata za dogovor s BAC-om. Glasnogovornik Ureda tužitelja okruga Shilin u Taipeiju rekao je Reutersu da je ispitano dvoje svjedoka te da je dobio pristanak za provođenje pretraga četiriju lokacija njihovih tvrtki u Tajvanu u sklopu svoje istrage.

"Nastojat ćemo utvrditi je li bilo moguće umiješanosti tih tajvanskih tvrtki što je prije moguće, kako bismo osigurali sigurnost zemlje i njezinih ljudi", rekao je glasnogovornik.

Hezbolah koji je na strani Irana obećao je osvetu protiv Izraela, koji nije preuzeo odgovornost za detonacije. Dvije strane sudjeluju u prekograničnom ratu od izbijanja sukoba u Gazi prošlog listopada.