DEGRADACIJA NA LISTI

Je li HNS-ovcu presudila borba protiv močvare u HNS-u?

08.10.2015 u 08:00

Bionic
Reading

Nakon ministrice graditeljstva Anke Mrak Taritaš kojoj je dodijeljeno tek osmo mjesto na listi u Drugoj izbornoj jedinici, iz Hrvatske narodne stranke (HNS) stiglo je još jedno iznenađenje: predsjednik Saborskog odbora za financije i jedan od najagilnijih zastupnika Srđan Gjurković gurnut je tek na pretposljednje, trinaesto mjesto u splitsko-dubrovačkoj jedinici

Po koalicijskom dogovoru HNS-u ovdje pripadaju dva mjesta, a stranka se na šesto odlučila postaviti malo poznatog Dubrovčanina Valentina Dujmovića, direktora lokalnog Vodovoda i suradnika gradonačelnika Andre Vlahušića. Dok se za ministricu Anku Mrak Taritaš niska pozicija tumači ambicijom za preuzimanje stranke, Gjurkoviću je po kuloarima presudilo soliranje oko nedavnih izmjena Zakona o sportu.

Ovaj zakon usvojen je, naime, upravo nakon njegove inicijative i akcije prikupljanja potpisa saborskih zastupnika, a nakon pritiska javnosti prijedlog su kao svoj prihvatili klubovi zastupnika SDP-a i HNS-a. Usvojen je tijekom ljeta i nogometnoj organizaciji propisuje temeljitu reorganizaciju u roku od šest mjeseci što bi trebalo dovesti do smanjenja utjecaja svemoćnog Zdravka Mamića. U tom kontekstu u HNS-u se spominje glavni tajnik stranke Srećko Ferenčak kao osoba sklona Mamiću, donedavni član Skupštine Dinama i čovjek koji se marginaliziranjem na listi osvetio Gjurkoviću.

Kao jedina opcija za njegov eventualni ulazak u Sabor preostaje mu osvajanje više od deset posto preferencijskih glasova, a računa se da bi ih u najjužnijoj izbornoj jedinici između sedam i osam tisuća trebalo biti dovoljno. Svoju kampanju on je započeo još prije nekoliko tjedana, između ostalog i dosta maštovitim promidžbenim videom na Youtubeu.

Srećko Ferenčak ne komunicira s medijima, no u Hrvatskoj narodnoj stranci službeno tvrde da 'su spekulacije potpuno pogrešne' i da je razlog ovakvog rasporeda na listi čisto taktičke prirode.

'Prije svega, Srđan nije solirao kad se radi o Zakonu o sportu jer ga je podržao cijeli Klub zastupnika HNS-a. Naša je ideja da motiviramo glasače s dubrovačkog područja, a Gjurković će svoje ionako dobiti. Da smo stavili njega, Dubrovčani ne bi radili ništa! A u slučaju da koalicijska lista dobije najmanje šest mandata, u Sabor ionako ne ide Dujmović nego baš Gjurković', tvrdi visokopozicionirani HNS-ovac. Za neobičnu izbornu logiku garantira da je službeni stav stranke 'i to slobodno možete objaviti'.

Srđan Gjurković ne želi podizati tenzije, dapače, čini se da će dodatno pojačati svoju kampanju u borbi za preferencijske glasove.

'Vodstvo je tako odlučilo i na meni je da prihvatim. Donijeli smo novi zakon po kojem građani imaju priliku direktno izabrati one koje žele da ih zastupaju. Sigurno da kao trinaesti na listi ne mogu ući u Sabor nikako osim po preferencijalnim glasovima. Vjerujem da kao saborski zastupnik mogu doprinijeti razvoju društva i biti od koristi građanima Dalmacije', kaže Gjurković za tportal.

'Iza mene stoji nekakav rad i rezultati i želim nastaviti još snažnije u naredne četiri godine. Nadam se da će građani to prepoznati i da će me svojim glasovima izabrati za svog predstavnika. Ako me ne izaberu, onda znači da to ni ne zaslužujem. A ako vas građani žele, nije bitno jeste li treći ili trinaesti', dodaje.