NA METI MEDIJA

Je li Varufakis zbilja pokazao Nijemcima srednji prst u Zagrebu?

16.03.2015 u 16:00

Bionic
Reading

Grčki ministar financija na meti je njemačkih medija – navodno je Janis Varufakis gostujući na Subversive Festivalu u Zagrebu 2013. pokazao Njemačkoj srednji prst! Videosnimak incidenta već se proširio njemačkim medijima, a Varufakis tvrdi da je riječ o montaži

Njemački mediji imaju novu omiljenu metu: Janisa Varufakisa, grčkog ministra financija. Poznatog profesora ekonomije detaljno se analizira, od odjeće koju nosi do toga smatraju li ga žene privlačnim (zaključak: smatraju!), njegov blog se opširno citira, a njime se u svojim javnim nastupima nepristojno bavi i njemački kolega Wolfgang Schäuble, hvaleći se savjetima koje je dao neiskusnom Varufakisu. S jedne strane je Varufakis neupitna zvijezda, medijska roba važnija i od premijera Aleksisa Ciprasa, dok je s druge skoro pa karikatura podlog zlikovca s europskog juga, bizantinskog hohštaplera koji će radišnim Nijemcima prevarom oduzeti ušparani novac.

Pritom ne treba ignorirati ni užitak grčkog ministra financija u medijskoj prezentaciji, s obzirom na izvještaje iz Bruxellesa o tome da ostaje dugo ćaskati s novinarima nakon svakog kriznog sastanka te davanje namjerno provokativnih izjava. Mondeni članak u Paris Matchu, s fotografijama Varufakisova obiteljskog slatkog života u ukusnom luksuzu, da ne spominjemo.

Sve te tendencije u medijskom tretmanu Varufakisa u Njemačkoj pokazale su se u sinoćnjem izdanju političkog talk showaGüntera Jaucha, njemačke inačice Tarika Filipovića Aleksandra Stankovića u jednoj osobi. Varufakis je bio gost u inače najgledanijoj političkoj emisiji u Njemačkoj, u kojoj se raspravljalo na temu je li grčki ministar financija 'Euro-Shrek', čime je uspostavljen ton za raspravu.


Ali ispostavilo se da je publika u studiju često Varufakisove izjave popratila aplauzom ('Grčka će poduzeti sve da vrati nazad svaki euro koji može platiti' i 'Prestanimo se međusobno špricati moraliziranjem, potrebna nam je pomoć Njemačke da počnemo opet gospodarski rasti' naročito su dobro primljene), kao i da su ostali gosti bili 'nepripremljeni', kako je konstatirao Spiegel Online. To su bili kolumnist Bilda Ernst Elitz, novinarka Die Tageszeitunga (taz) Ulrike Herrmann i CSU-ovac Markus Söder, a Varufakis im je na oduševljenje publike ukrao show, sve dok Jauch nije pokrenuo ono što se danas u njemačkim medijima naziva afera Stinkefinger (iliti srednji prst).

Jauch je u jednom trenutku pustio Varufakisu video iz svibnja 2013. u kojemu grčki financministar – tada samo svjetski poznat ekonomski teoretičar - na Subversive Festivalu u Zagrebu pred brojnom publikom kaže: ‘Grčka je u siječnju 2010. jednostavno trebala objaviti da nije u stanju ispuniti svoje obveze u eurima, kako je učinila Argentina, te Njemačkoj pokazati srednji prst i reći: 'Sada sami rješavajte problem.''

Varufakis je reagirao donekle uspaničeno i izjavio: ‘Video je lažan. Taj prst nisam nikad pokazao. Prst je montiran. To vam kažem bez dvojbe, vjerujte mi.' Ubrzo su pozvani i stručnjaci za montažu videa, a oni kažu da je snimka autentična i da je riječ o nastupu Janisa Varufakisa na Subversive Festivalu u Zagrebu. To znači da je Jauchova ekipa doista temeljito pročešljala nastupe grčkog ministra financija, prije toga jednog od najvažnijih stručnih glasova s ljevice u debati o krizi eurozone. Ovaj ugledni ekonomist, koji je predavao u Sydneyju i na Sveučilištu Teksas, tada je imao stotine javnih nastupa, među kojima je bio i više nego uspješan onaj u Zagrebu, koji je imao 2013. priliku upoznati budućeg igrača europskog ranga zahvaljujući angažmanu Srećka Horvata.

Varufakis je na Subversiveu bio jedna od zvijezda, ali nikome nije baš u sjećanju ostao njegov navodni srednji prst Njemačkoj kao relevantna gesta, što ne znači da ga nije bilo. Razlika je u kontekstu: usputno gestikulirati srednji prst na Subversiveu, na kojem je glavna zvijezda bio hiperaktivni Žižek (poznat po izostanku autocenzure, sporadičnim vulgarnostima i snažnoj gestikulaciji), jednostavno nije nešto problematično, dok je to u glavnoj političkoj emisiji na njemačkoj javnoj televiziji prepakirano u politički stav jednog ministra financija. I tako je nastala afera Stinkefinger, a ona donekle izgleda i kao medijska hajka na Janisa Varufakisa.


Tako se danas svi njemački mediji bave temom – je li grčki ministar financija Janis Varufakis pokazao Nijemcima srednji prst na nastupu na Subversive Festivalu u Zagrebu? Mediji kao što su Spiegel, Bild, Focus i Süddeutsche Zeitung objavili su tekstove o aferi Stinkefinger, a to je i glavna tema na društvenim mrežama. Tabloid Bild se pak u svome stilu jutros na naslovnici portala pita: 'Varufakis lagao milijunima Nijemaca?' A kao dokaz za tu tvrdnju navodi se izjava dana 15. svibnja 2013. na zagrebačkom Subversive Festivalu.

Tako se i Hrvatska posredno našla uključena u aferu Stinkefinger, a njemačkim kolegama treba savjetovati da pogledaju i snimke nastupa Aleksisa Ciprasa u Zagrebu – tko zna što će tek tamo naći!

Nastup Janisa Varufakisa kod Günthera Jaucha možete pogledati na stranici ARD-a