atraktivne scene

Jedinstveni događaj u Hrvatskoj: Prvi Festival kaskaderstva - '3, 2, 1 – akcija!'

21.05.2024 u 07:53

Bionic
Reading

Prvo izdanje Festivala kaskaderstva "3, 2, 1 – akcija!", kojim se želi istaknuti važnost kaskaderske profesije u filmskoj industriji, održava se u petak i subotu u Dugoj Resi i Karlovcu

"Riječ je o jedinstvenom događaju s obzirom na to da nigdje izvan Sjedinjenih Američkih Država ne postoji događaj posvećen profesiji bez koje neki od najvećih filmova ne bi bili to što jesu", istaknuli su organizatori Festivala kaskaderstva - predstavnici Kina "Edison" i kaskader Željko Matovina.

Atraktivne akcijske scene koje su gledatelji navikli pratiti na malom i velikom ekranu odigravat će se izravno pred njihovim očima. Kaskaderi će pokazivati vratolomije i to skokove s visine, zapaljenje, koreografirane borbe, padove i kaskade s motornim vozilima. Također, govorit će o tome kako se postaje kaskader i kako izgledaju njihovi životi.

"Sve kaskade izvodit će uvježbani profesionalci, i iz sigurnosnih razloga posjetitelji ih nikako ne bi trebali pokušavati samostalno izvoditi", upozorili su organizatori.

Sudjelovat će 17 kaskadera, a dodjeljivat će se i nagrade za najbolju kaskadu u muškoj i ženskoj kategoriji.

Na Festivalu će sudjelovati i trostruki dobitnik svjetske kaskaderske nagrade "Taurus" Carl Stück iz Njemačke te kaskaderski koordinator i akcijski producent Rok Cvetkov iz Slovenije, koordinator kaskadera i pomoćni redatelj akcijskih filmova Darko Tuškan, kao i kaskaderski koordinator i glumac Goran Stjepanović iz Hrvatske.

Oni će uz redatelja Kristijana Milića činiti i stručni žiri koji će odlučivati o nagradama.

"To su ljudi koji su svoj doprinos dali filmovima 'Matrix', 'Nemoguća misija', 'Liga pravednika', 'Ulični borac', 'Utrka života', 'Dunkirk', 'Dobar posao u Šangaju', 'Schindlerova lista', 'Patriot', 'Plaćenici', 'Igra prijestolja', 'Cobra 11' te brojnim drugim naslovima", istaknuli su organizatori i obećali da "pravog adrenalinskog uzbuđenja, uz puno pozitive, neće nedostajati".

Uz neposredni kontakt s izvođačima, publika doživjeti nesvakidašnje iskustvo i pravu filmsku čaroliju, najavili su.

Pokrovitelji Fesivala kaskaderstva su Grad Karlovac, Karlovačka županija i Turistička zajednica Karlovca. Program se može vidjeti ovdje.