RUPA BEZ DNA

Još devet milijardi eura za Hypo banku?

08.02.2014 u 11:35

Bionic
Reading

Repovima afere Hypo kao da nemaju kraja - u Austriji je objavljen stručni izvještaj u kojem se govori o insolventnosti banke, koja ni par godina nakon otkrivanja skandala nije do kraja sanirana

Austrijska vlada se već petu godinu muči s riješavanjem posljedica bankrota Hypo Alpe Adria banke iz Klagenfurta, u čiju je sanaciju uloženo više milijardi eura poreznih obveznika. Što učiniti s Hypo bankom, koja je trenutno u državnom vlasništvu, raspravlja se unutar stručne skupine Hypo Task Force koja je razmotrila različite scenarije za budućnost banke, među njima i potencijalnu insolventnost. To bi državu koštalo dodatnih 13 milijardi eura, pa će se Hypo banka neutralizirati kroz model Bad Bank.

Prodaja dijelova Hypo banke izaziva opet tako velike kontroverze u Austriji, pa konzervativni dnevnik Die Presse upozorava da bi 'Hypo mogao opteretiti budžet s devet milijardi eura', dok lijevi Der Standard piše da treba izbjeći 'mrtvu Hypo banku'.

Šef Hypo Task Forcea, Klaus Liebscher odbacio je proglašenje insolventnosti banke jer bi to štetilo ugledu Austrije na međunarodnom financijskom tržištu, no problem predstavljaju i garancije pokrajine Koruške, za koju se špekulira da bi mogla bankrotirati zbog Hypo banke. Treba podsjetiti da se klagenfurtska banka tržišno probijala uz podršku politike, napose župana Joerga Haidera, a i u Hrvatskoj je Hypo upletena u brojne afere, uključujući i proviziju za bivšeg premijera Ivu Sanadera.