SRPSKI MEDIJI

'Josipović se dodvorava hrvatskoj desnici'

19.11.2014 u 11:18

Bionic
Reading

Srpski mediji ignorirali su degutantno ponašanje Vojislava Šešelja, vođe Srpske radikalne stranke (SRS) i haškog optuženika koji je 'čestitao srpskim četnicima dan oslobađanja srpskog Vukovara', ali neki od njih prate negodovanje i reakcije hrvatskih političara te ih smještaju u kontekst predizborne borbe i dodvoravanja desnici

Beogradska Politika piše da je predsjednik Ivo Josipović napisao pismo Haškom sudu u kojem traži da se Šešelja vrati u Haag te da je Vesna Pusić najavila u Bruxellesu da će upozoriti svoje europske kolege na otežavajuću okolnost u jugoistočnoj Europi nastalu puštanjem na slobodu Vojislava Šešelja iz haškog pritvora.

Predrag Simić s Fakulteta političkih nauka u Beogradu smjestio je izjavu Vesne Pusić o Šešelju u predizborni kontekst. Simić također smatra da Josipovićev SDP počinje praviti kompromise s desnicom. 'Njima je Šešelj danas, kao što je bio i devedesetih godina, idealan alibi da skrenu pažnju s događaja u samoj Hrvatskoj', izjavio je Simić.

U Srbiji je snažno odjeknula inicijativa hrvatskih eurozastupnika Tonina Picule i Andreja Plenkovića te njihovo nastojanje da se donese rezolucija o Šešeljevim ratno-huškačkim izjavama, a ovu vijest prenose između ostalih Blic i B92.

Kritički odmak od Šešeljevih zločina nije vidljiv. Glavni fokus im je na Šešeljevom budućem političkom djelovanju i akcijama koje će poduzeti kako bi s vlasti srušio nekadašnje prijatelje i suradnike Aleksandra Vučića i Tomislava Nikolića. Srpski mediji su vrlo brzo izgubili interes za Šešelja, čemu je vjerojatno kumovala znatna kontrola koju tamošnja vlast ima nad njihovim funkcioniranjem.