četvero poginulih

Jug Njemačke pod vodom: Ovoliko kiše padne samo jednom u sto godina

04.06.2024 u 09:15

Bionic
Reading

Nekoliko područja u južnoj Njemačkoj posljednjih je dana iskusilo razine oborina kakve se obično događaju samo jednom u 50 do 100 godina, pokazuju preliminarni podaci Njemačke meteorološke službe (DWD)

Obilne kiše i teške poplave u dvije najjužnije njemačke pokrajine uzrokuju velike poteškoće već danima, a deseci tisuća pripadnika hitnih službi od petka navečer neprekidno su na terenu.

Tisuće ljudi evakuirano je tijekom proteklih nekoliko dana, a još bi ih trebalo napustiti svoje domove zbog jakih oborina kojima je pogođena južna Njemačka, od čega su nabujale rijeke.

Najmanje četiri osobe poginule su u poplavama, a najmanje jedan vatrogasac još se vodi kao nestao.

Meteorolog DWD-a Thomas Deutschlaender rekao je da se oborine mogu opisati kao događaj koji se događa jednom u stoljeću i da je "svakako neobičan, ali ne i potpuno izvanredan".

"Sve je to još privremeno, još moramo provjeriti podatke", rekao je Deutschlaender, dodajući da su ponekad postaje zakazale ili su mjerenja bila preniska.

  • +8
Poplave u Njemačkoj Izvor: EPA / Autor: RONALD WITTEK

Ukupno oko 20 do 30 mjernih postaja u južnoj Njemačkoj pokazalo je izrazito visoke vodostaje.

Neke ekstremne vrijednosti povezane su s padalinama jednog dana, dok su druge povezane s oborinama tijekom tri uzastopna dana, objasnio je Deutschlaender.