rezultati nacionalista

Kako dišu Sjeverna Irska, Škotska i Wales? Evo što su pokazali izbori

05.07.2024 u 13:52

Bionic
Reading

Dok se glavna bitka na jučerašnjim britanskim izborima vodila između laburista i konzervativaca, zanimljive rezultate postigle su i nacionalističke stranke iz Sjeverne Irske, Walesa i Škotske, koje zagovaraju odcjepljenje svojih zemalja od Engleske

Ništa od drugog referenduma o neovisnosti Škotske?

Najpoznatija od njih, Škotska nacionalna stranka (SNP), koja zagovara neovisnost Škotske i traži održavanje referenduma o neovisnosti, na jučerašnjim je izborima doživjela težak poraz. Osvojila je svega devet zastupničkih mjesta, što je čak 38 manje nego što su ih imali do sada.

Može se reći da je, nakon Konzervativne stranke, SNP jedan od najvećih gubitnika jučerašnjih izbora. Ovako loš rezultat pomalo je ugasio i nade u mogućnost održavanja novog referenduma o neovisnosti Škotske. SNP je do sada dominirao i imao većinu škotskih zastupničkih mjesta u britanskom parlamentu. Do velikog uspjeha 2015. stigli su na krilima prvog referenduma o neovisnosti 2014.. Iako su Škoti glasali za ostanak unutar Ujedinjenog Kraljevstva s 55 posto prema 45 posto, referendum je ujedinio i pristaše SNP-a, koji je tako dominantno pobijedio 2015., 2017. i 2019. da je bio treća najveća stranka u britanskom parlamentu.

Međutim, uspjeha su ih ovaj put koštale velike turbulencije u stranci - dvoje lidera podnijelo je ostavke u godinu dana, policija je pokrenula istragu stranačkih financija, a došlo je i do mimoilaženja u mnogim stranačkim staovima, pa i onom organiziranju drugog referenduma o neovisnosti Škotske.

Uspjeh Sinn Feina izazvao zabrinutost

S druge strane, mnoge su zabrinuli rezultati izbora u Sjevernoj Irskoj, gdje je nacionalistički Sinn Fein, koji se zalaže za ujedinjenje s Republikom Irskom, postao stranka iz te regije koja ima najviše zastupnika. Broj osvojenih zastupničkih mjesta za Sinn Fein nije se promijenio od prošlih izbora, i dalje ih imaju sedam, no loši rezultati unionističkih stranaka doveli su ih do toga da budu najača stranka u kvoti sjevernoirskih mjesta u parlamentu.

Međutim, ta mjesta koja bi trebali popuniti zastupnici Sinn Feina ostat će prazni. Iako se već godinama kandidiraju na izborima i osvajaju zastupničke mandate, Sinn Fein ne sudjeluje u radu britanskog parlamenta iz protesta zbog britanske vlasti u Sjevernoj Irskoj.

Mnogi smatraju da bi ovakav uspjeh Sinn Feina mogao stvoriti pritisak da se u Sjevernoj Irskoj održi referendum o ujedinjenju s Republikom Irskom.

Povijesni uspjeh nacionalista u Walesu

Težak poraz konzervativaca možda je najbolje vidljiv u Walesu, gdje nisu osvojili nijedno mjesto od 32 koliko ih pripada zastupnicima iz Walesa. Za usporedbu 2019. konzervativci su osvojili 14 zastupničkih mjesta u Walesu. Ovaj put čak 27 od 32 osvojili su laburisti, a uspjeh je postigla i stranka Plaid Cymru, ljevičarska nacionalistička stranka koja se zalaže za neovisnost Walesa.

Iako zasad u Walesu nema bojazni da bi moglo doći do ikakvog referenduma o odcijepljenju, Plaid Cymru je ipak na ovim izborima upisala povijesni uspjeh. Osvojili su četiri zastupnička mjesta, dva više nego na prethodnim i maksimum koji su do sada osvajali na općim izborima.

'Unatoč velikom laburističkom valu i pobjedi, ovo je najbolji rezultat stranke ikada na općim izborima, što predstavlja najveći udio osvojenih mjesta. Rekli smo na početku ovih izbora da će biti izazovni jer nam promjene granica izbornih jedinica nisu išle na ruku, a i sami izbori bili su polarizirajući i sveli se na izbor između crvenih i plavih. Gdje god je postojao alternativni izbor, ljudi su bili spremni prihvatiti ga tijekom cijele kampanje', kazao je lider Plaida Rhun ap Iorwerth.