laburisti na vlasti

Keir Starmer budući je britanski premijer, evo što ga veže s Hrvatskom

04.07.2024 u 23:38

Bionic
Reading

Čelnik Laburističke stranke Keir Starmer, pokazale su izlazne ankete, postat će novi britanski premijer. No, budućeg čelnika Velike Britanije odvjetnička karijera povezala je i s Hrvatskom

Starmer je bivši odvjetnik za ljudska prava, a zatim je bio državni tužitelj. Posljednjih godina vodi Laburističku stranku koju je, sugeriraju izlazne ankete, nakon 14 godina vratio na vlast.

No, Starmer je tijekom svoje odvjetničke karijere bio povezan i s Hrvatskom. Keir Starmer bio je član hrvatskog pravnog tima u tužbi Hrvatske protiv Srbije zbog genocida pred Međunarodnim sudom pravde, pisao je Večernji list.

Novinarske bilješke sa suđenja pokazuju da je trećeg dana usmene rasprave u tom predmetu, u ožujku 2014., Starmer bio zadužen da sucima u Haagu prezentira događaje u Vukovaru tijekom opsade i osvajanja grada, a posljednjeg dana usmene rasprave, 1. travnja 2014., uzvraćao je uime Hrvatske na argumente iz protutužbe Srbije koji su se ticali vojno-redarstvene akcije “Oluja”.

Keir Starmer zapravo nije bio prvi izbor da se pridruži timu. Odvjetnici profesor Philippe Sands i profesor James Crawford, obojica svjetski poznati stručnjaci za međudržavne sporove, nekoliko su godina radili na slučaju Vukovar. Ali 2014. shvatili su da timu trebaju dodati stručnjaka za međunarodno kazneno pravo – nekoga tko bi mogao voditi unakrsno ispitivanje i uhvatiti se ukoštac s elementima kaznenog prava u slučaju, piše Politics home.

Njihov prvi izbor bio je Ben Emmerson, bivši posebni izvjestitelj UN-a za ljudska prava i borbu protiv terorizma koji je stekao bogato iskustvo u ovakvim slučajevima. Emmerson, međutim, nije bio dostupan. Stoga je Sands odlučio pozvat,i Starmera jednog od svojih bivših kolega, uglednog odvjetnika koji je nedavno napustio svoj posao u britanskom državnom tužiteljstvu.

Starmer, odvjetnik za ljudska prava, završio je svoj petogodišnji mandat ravnatelja javnog tužiteljstva (DPP) i tražio je nešto novo. Ipak, angažiranje bivšeg državnog tužitelja za ovaj slučaj bio je rizik, posebice jer Starmer nikada ranije nije bio kao odvjetnik pred ICJ-om.

Britanski, američki i hrvatski odvjetnici, koje je hrvatsko Ministarstvo pravosuđa angažiralo vode ovaj slučaj, bili su zabrinuti kako će se Starmer, relativno novi međunarodni odvjetnik koji planira karijeru u politici, snaći u uigranom timu kojeg je je okupila hrvatska vlada. Drugi su se pitali kako će se nositi s emocionalnim naporom slučaja.

Vesna Crnić-Grotić, bivša dekanica Pravnog fakulteta u Rijeci i članica Odbora stručnjaka Europske povelje za regionalne i manjinske jezike Vijeća Europe, tada je bila jedna od zastupnica Vlade RH u ovom slučaju. Kazala je da je bilo važno da svi uključeni odvjetnici budu timski igrači koji će također moći iznijeti jake argumente pod jakim emocijama koje će sigurno izaći na vidjelo kada se raspravlja o djelima genocida.

Odvjetnici su stigli u Haag u veljači 2014. kako bi se pripremili za početak rasprava sljedeći mjesec, a račun im je naplaćen u hotelu Hampshire koji je hrvatska vlada iznajmila za vrijeme trajanja slučaja. Postojala je zabrinutost da bi Starmer mogao iskoristiti slučaj samo za politički probitak. Međutim, zabrinutost je počela jenjavati kada se Starmer pojavio na ranojutarnjem sastanku u 6.30 u hotelskoj blagovaonici odjeven u traperice i majicu kratkih rukava. Crnić-Grotić se sjeća da je njegov ležerniji pristup pomogao da se ostali odvjetnici uvjere da Starmer nije tu samo da se pokaže.

  • +13
Keir Starmer Izvor: EPA / Autor: NEIL HALL

Luka Mišetić je američki odvjetnik koji je više od 14 godina uspješno branio Hrvate optužene za ratne zločine, između ostalog i generala Antu Gotovinu. Godine 1999. postao je najmlađi odvjetnik ikada koji je branio slučaj pred međunarodnim kaznenim sudom. Mišetić nije poznavao Starmera prije slučaja, niti je znao za političke ambicije britanskog odvjetnika. Sjeća se sastanaka održanih u hotelskom baru s kaminom gdje su se i odvjetnici opuštali nakon dana na sudu.

'Nije se pretvarao, mogao si s njim popiti pivo', rekao je Mišetić.

Crnić-Grotić kaže da je hrvatska strana sudu prikazala film o razaranju Vukovara nakon opsade: 'Starmer je bio zadužen za pravno zastupanje Vukovara, grada koji je najviše stradao tijekom rata. I sjećam se da je održao prekrasan govor na temelju potresnih izjava svjedoka. Ispitivao je i hrvatske svjedoke u predmetu', prisjeća se.

Starmer je imao samo 15 minuta za unakrsno ispitivanje svakog svjedoka, daleko manje nego što je navikao radeći kao tužitelj ili odvjetnik za ljudska prava.

'Bilo je intenzivno', dodaje Mišetić.

U jednom trenutku odvjetnici srpske vlade usporedili su hrvatsku stranu za vrijeme rata s nacistima koji su se sastali na zloglasnoj konferenciji u Wannseeu u siječnju 1942. kako bi dogovorili ono što će kasnije postati holokaust.

'Ta vrsta retorike stvorila je vrlo intenzivnu atmosferu', kaže Mišetić.

Mišetić, Sands i Crnić-Grotić kažu da Starmer nije dopustio da ga osjećaji nadvladaju. 'Nije bio previše emotivan, već vrlo profesionalan... djelujući umirujuće', kazao je Mišetić.