NA PREKRETNICI

Izborna groznica u Britaniji: Očekuje se potop vladajućih, evo što ipak može iznenaditi

03.07.2024 u 17:15

Bionic
Reading

Britanci u četvrtak izlaze na opće izbore s velikim očekivanjima - ako je suditi po anketama, laburisti su na pragu pobjede nakon 14-godišnjeg staža u oporbi. Birači će sutra donijeti sud ne samo o 20 mjeseci vladavine aktualnog premijera Rishija Sunaka, nego i o radu čak četiri konzervativna premijera prije njega, a očekuje se da će u Downing Street lansirati vođu laburista Keira Starmera

Novi saziv britanskog parlamenta sastat će se 9. srpnja, kada će se izabrati predsjednik i održati prisega zastupnka, a 17. srpnja slijedi prava svečanost, uz kraljev govor i predstavljanje prioriteta nove vlade.

Iako snažno vodi u anketama, Laburistička stranka i dan uoči izbora upozorava svoje birače da predizborne brojke ne uzimaju zdravo za gotovo i da izađu na birališta. Keir Starmer u intenzivnoj šestotjednoj kampanji poticao je glasače da izaberu promjenu. Većina stanovnika Britanije, uključujući analitičare i političare, očekuje da će se upravo to i dogoditi.

Izv. prof. dr. sc. Petar Popović sa zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti, inače redovni član Kraljevskog instituta za međunarodne odnose u Londonu, tumači za tportal da su torijevci izgubili svaki kredibilitet nakon više od desetljeća vlasti i svih skandala, uključujući lažna obećanja oko Brexita, nesposobnost u upravljanju i političku nestabilnost s čak četiri promijenjena premijera - nakon Davida Camerona, izredali su se Theresa May, Boris Johnson, Liz Truss i Rushi Sunak.

'Neće iznenaditi njihov potop, iznenađenje će biti ako prežive s ikakvim pozitivnim rezultatom', napominje Popović, dodajući da upravo na to upozorava i Alastair Campbell, negdašnji glasnogovornik vlade Tonyja Blaira, zaključujući da u atmosferi sigurne pobjede laburista može doći do inercije glasača i slabe izlaznosti koja bi pogodovala torijevcima.

  • +11
Rishi Sunak Izvor: EPA / Autor: CHRIS RATCLIFFE / POOL

'Što se tiče laburista, jasno je da će fokus njihove politike biti unutarnji oporavak. U mnogim aspektima, doduše, ostaje nedorečenim kako planiraju ostvariti 'rast'; cijeli je niz važnih tema oko kojih se obje stranke odbijaju izjašnjavati', ukazuje Popović, ističući da je na ovim izborima bilo zanimljivije ono o čemu se nije pričalo, nego ono o čemu se pričalo. O nizu važnih politika, presudnih za britansko pozicioniranje u svijetu, uopće se nije raspravljalo.

'Obje strane su izbjegle raspravu o međunarodnoj trgovini. Naime, kako raspravljati o međunarodnoj trgovini, a ne spomenuti trgovinu s EU, budući da je oko 50 posto britanske trgovine i opskrbnih lanaca britanskih firmi usko povezano s EU tržištem. Konzervativci u svom predizbornom programu ističu slobodnotrgovinske ugovore i koncept 'slobodnih luka', te planiraju uspostaviti instituciju InterTrade za promicanje veće unutarnje trgovine – sve to kako bi dokazali da trgovinski odnosi s EU neće jačati. Laburisti u svom programu ističu 'poboljšanje' odnosa s EU, ali program kategorički odbacuje mogućnost ponovnog pridruživanja jedinstvenom europskom tržištu i slobodnom kretanju radne snage', otkriva Popović.

Jasno je, nastavlja profesor, zašto konzervativci bježe od ove teme.

'Breksitersko krilo unutar torijevaca, predvođeno Borism Johnsonom i Michaelom Goveom, mnogo je obećavalo i gotovo ništa ispunilo. Brexit nije donio obećane gospodarske prednosti, nekoliko puta su propali pregovori oko slobodnotrgovinskog ugovora s Amerikom, te – ključno obećanje Brexita - razina migracije se nije smanjila. Smanjio se jedino priliv radne snage iz EU. Međutim, najveći problem torijevcima po pitanju migracija i odnosa s EU je sve veća podrška populističkoj Reformskoj stranci, čiji najistaknutiji kandidat Farage otvoreno pretendira na preuzimanje kompletnog konzervativnog pokreta u zemlji', navodi Popović.

Zanimljivo je, kaže, da po pitanju obrane sve tri velike stranke - laburisti, torijevci i liberali - načelno daju obećanja o ulaganju u obranu i nastavak pomoći Ukrajini. Međutim, nije jasno kako to misle ostvariti.

  • +13
Keir Starmer Izvor: EPA / Autor: NEIL HALL

'Obećano izdvajanje 2,5 posto proračuna na obranu, što je uostalom i obaveza prema NATO-u, veoma je teško ostvariva u kontekstu predanosti unutarnjem oporavku gospodarstva. Ukoliko buduća laburistička vlada ne poveća poreze ili ne napravi rezove u pojedinim sektorima, bit će teško postići pad omjera britanskog duga i BDP-a uz ispunjavanje postojećih planova za javnu potrošnju. U tom je slučaju bespredmetno uopće raspravljati o dodatnim sredstvima za obranu i vanjskopolitičke inicijative. Laburisti najavljuju stvaranje novog sigurnosnog sporazuma Britanije i EU, kako bi se rasteretili. Ali kao i svim ostalim inicijativama, plan je samo načelan bez ikakve detaljne razrade', zaključuje Popović.

Što kažu birači

Diljem zemlje birači kažu da žele promjene, ali nisu baš optimistični da će do njih doći.

'Ne znam tko je za mene kao radnu osobu. Ne znam je li đavo onaj kojeg poznaješ ili onaj kojeg ne znaš', rekla je Michelle Bird, lučka radnica u Southamptonu na južnoj obali Engleske, za Associated Press (AP). Bird još nije odlučila hoće li glasati za laburiste ili konzervativce. Conner Filsell, mladi uredski službenik u predgrađu Londona, želio bi vlastiti krov. 'Još uvijek živim kod kuće. Volio bih imati vlastiti dom, ali kako stvari stoje to jednostavno nije u planu', rekao je.

Lise Butler, viša predavačica moderne povijesti na Sveučilištu City u Londonu, kaže da sve upućuje na promjenu i izborno kažnjavanje konnzervativaca. Smatra, međutim, da bi u slučaju Starmerove pobjede 'godine koje dolaze... mogle biti izazovne', jer će se suočavati sa stalnim napadima slijeva i zdesna. Dakle, iako je ishod ovih izbora prilično jasan, ne treba se kladiti na široku podršku laburistima u nadolazećim godinama.

Starmer se složio da je njegov najveći izazov 'stav nekih birača da je sve pokvareno, da se ništa se ne može popraviti.' 'Tu je i osjećaj nepovjerenja u politiku zbog toliko obećanja danih u posljednjih 14 godina koja nisu ispunjena', rekao je šef laburista za ITV, navodeći da će laburisti zagrabiti duboko i to pokušati promijeniti.

Mnogi izborni stručnjaci očekuju nizak odaziv, ispod 67 posto iz 2019. Ipak, ovi izbori mogu donijeti promjene kakve Britanija nije vidjela desetljećima.

U Moreton-in-Marshu, lijepom gradiću kamenih zgrada boje meda u brdima Cotswolda u zapadnoj Engleskoj, 25-godišnja Evie Smith-Lomas uživala u mogućnosti da zbaci dugogodišnjeg konzervativnog zastupnika tog područja. 'Ovo je mjesto torijevaca oduvijek, 32 godine, duže nego što sam ja živa', rekla je, uzbuđena zbog mogućnosti da na vlast dođe netko novi: 'Mislim da su 32 godine na bilo kojem poslu predugo. Sigurno vam ponestane ideja'.